Uusi parlamenttipalatsi hämmensi suomalaismepit



Uuden EU-parlamentin 16 suomalaista jäsentä tekivät maanantaina tuttavuutta Strasbourgissa ensimmäistä kertaa käytössä olevan parlamenttirakennuksen kanssa.


Vanhan Euroopan neuvoston omistaman palatsin lähelle joen toiselle puolelle noussut mahtava lasiseinäinen rakennus maksoi runsaat 3 miljardia markkaa. Hintaa tosin alensivat hieman sopimussakot, joita rakentajat joutuivat maksamaan töiden viivästymisestä.

Rakennustyön rahoitti Ranskan valtio, jolle EU maksaa korvausta talon käytöstä. Istuntosalin ohella Louise Weiss -rakennuksessa on suuri määrä muita kokoustiloja, toimistoja, ravintoloita ja työhuoneet kaikille 626 parlamentaarikolle.

Uuden parlamenttirakennuksen käyttöönotto varmistaa osaltaan sen, että Strasbourgissa pidetään edelleen valtaosa parlamentin istunnoista. Se merkitsee kuukausittain valtavaa asiakirjojen ja henkilöiden kuljetusoperaatiota Brysselin, Luxemburgin ja Strasbourgin välillä.

Parlamentilla on uudet tilat myös Brysselissä, mutta siellä sijaitseva istuntosali on melko vähäisessä käytössä. Sen sijaan valiokunnat ja ryhmät pitävät Brysselissä valtaosan kokouksistaan. Osa EU:n sihteeristöstä työskentelee Luxemburgissa.

Strasbourgin parlamentin käytävät täyttyivät maanantaina suoraan lentokentältä saapuneista neuvottomista mepeistä eli parlamentin jäsenistä, jotka etsivät huoneitaan ja ryhmiensä kokoustiloja.

Suomalaistenkin EU-parlamentaarikkojen ensimmäinen tehtävä oli kuitata huoneensa avain ja äänestyskortti. Lisäksi he saivat allekirjoitusta vastaan parlamentin jäsenten taloudellisista eduista kertovan kirjasen. A4-kokoisessa "Kuluja ja korvauksia koskevat säännöt" -teoksessa on 57 sivua.

Baabelin tornissa ahtaat työhuoneet

Suomalaisten EU-parlamentaarikkojen ensikommentit uudesta kokouspalatsista olivat hämmentyneitä.

- Mahtaako tämä olla se Baabelin torni, pitkäaikaisen varapuhemiehen kokemuksella 15-kerroksista taloa tarkastellut Mikko Pesälä (kesk.) ihmetteli. Hän kuvaili rakennusta mahtavaksi ja todennäköisesti myös toimivaksi.

- Vaikka olen maailma nähnyt, ei tällaista ole vielä vastaan osunut. Kyllä täällä askeltaa, mepin uransa aloittanut Pesälä uskoi. Hän arvioi istuvansa luontevasti maatalousvaliokunnassa askartelemassa dioksiinin, hormonien ja geenimanipuloinnin parissa.

Pesälää ja hänen ryhmätoveriaan Samuli Pohjamoa ei kiusannut myöskään paljon arvostelua aiheuttaneet työhuoneet. Pohjamo kuvaili niitä "kuiviksi ja lämpimiksi". Keskustalaisilla on 11. kerroksen työhuoneistaan parhaat näkymät istuntosalin muurahaiskekoa muistuttavan kupolin yli.

Suomalaisten nimien oikeinkirjoitus ei vielä maanantaina ollut täydessä terässä. Pohjamon ja Pesälän huoneiden välissä piti majaa Monsieur Kyotis Virrankoski -niminen henkilö.

Parlamenttitalon virkailijoiden joukossa ei ole rallin harrastajia, sillä talon monitorit kertoivat suomalaisen EPP-ryhmän jäsenen Monsieur Lavasen pitävän tiistai-iltana lehdistötilaisuuden tavoitteistaan EU-parlamentaarikkona. Ranskassa hyvin tunnettu Ari Vatanen (kok.) sanoi haluavansa tavoittaa kerralla kaikki kyselijät.

Vatasen mielestä runsas kolme miljardia yhdestä rakennuksesta on paljon, mutta Euroopan yhtenäisyydestä voi sen maksaa.
- Puitteet eivät ole tärkeitä, vaan se, mitä talossa tehdään. Euroopan pitää jonain päivänä soida yhtenä orkesterina, hän toivoi.

EU:ssa vallitsee suihkuvillitys

SDP:n Ulpu Iivari ja Reino Paasilinna ihmettelivät, miksi työhuoneiden tilasta puolet menee sinänsä täysin turhiin eteiseen, suihkuun ja vessaan. Paasilinna arveli jossain EU:ssa olevan kapisen virkamiehen, koska myös Brysselin parlamenttirakennuksessa on työhuoneissa suihkut.

Brysselissä parlamentaarikoilla on kullakin kaksi huonetta, Strasbourgissa vain yksi. Edessä on Suomen eduskunnastakin tuttu tilanne: avustajalle ei ole kunnollisia työtiloja.

Sama asia kiusasi myös suomalaisten EU-parlamentaarikkojen kokeneimpaan joukkoon kuuluvaa vasemmistoliiton Esko Seppästä. Talo on hieno, mutta se kätkee sisälleen epäkäytännöllisiä ratkaisuja. Lisäksi työhuonetornin mustaseinäiset hissit osoittautuivat heti ensimmäisenä päivänä liian pieniksi.

Seppäsen mielestä pohjat koko viiden vuoden työlle on tehty, kun parlamentti valitsee torstaina valiokunnat. Jos oma sijoittuminen menee pieleen, siitä kärsii koko istuntokauden.

Seppänen on itse menossa varsinaiseksi jäseneksi teollisuutta, ulkomaankauppaa, tutkimusta ja energia-asioita hoitavaan valiokuntaan.

Kokoomuksen parlamentaarikkojen kuopus Pia-Noora Kauppi piti uutta rakennusta järkyttävänä. Hänen mielestään se on sokkeloinen ja sisäkäytävien sävyiltään "itsemurhamusta". Työhuoneet ovat Kaupin mielestä epäkäytännölliset, mutta toisaalta niissä ei kokousten vuoksi paljon aikaa vietetä.

Vanhan parlamentin jäsenillä oli vielä maanantaina mahdollisuus käydä jättämässä jäähyväiset ryhmälleen. Tätä tilaisuutta käytti hyväkseen ainakin Mirja Ryynänen (kesk.).

Ryynänen sanoi jättävänä EU-parlamentin haikein mielin. Hän toivoi, että Brysselissä ja Strasbourgissa luotu henkilösuhteiden verkosto hyödyttäisi myös kotimaassa tapahtuvaa työtä.

STT-IKK
20.7.1999


POLITIIKKA-SIVULLE