Bildt: Suomi hoiti leiviskänsä komission salkkujaossa



Ruotsin ex-pääministeri, maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Carl Bildt sanoo, että suuret ja eteläiset EU:n jäsenvaltiot saivat useimmat uuden komission raskaista salkuista. Pienet ja pohjoiset valtiot huolehtivat hänen mielestään leiviskästään huonommin - poikkeuksena Suomi.


- Suomi on - kuten tavallista - poikkeus. Se onnistui siinä, missä Ruotsin olisi pitänyt onnistua, nimittäin miehittämään strategisen ja tulevaisuuden kannalta tärkeän komissaaripostin, johon kuuluvat tietotekniikan kysymykset, Bildt kirjoittaa kuluvan viikon sähköisessä viikkokirjeessään.

Bildtin mukaan on "aivan selvää", että Suomessa on laadittu menestykseen johtava kansallinen strategia, jolla maa profiloituu yhä selkeämmin pohjoismaiseksi mallivaltioksi naapureitaan paremmin.

Ruotsin ja Tanskan osuus komissaarien salkkujaossa on Bildtin mielestä "vähemmän vaikuttava".

- Mitään yhteistä pohjoismaista strategiaa ei näytä olleen siihen, että edustavia pohjoismaisia ihmisiä saataisiin edustaviin eurooppalaisiin asemiin, Bildt kirjoittaa.

Vähemmän mairitteleva arvosana Ruotsin komissaarisalkusta

Ruotsi on saamassa sosialidemokraattisen Margot Wallströmin kautta ympäristökomissaarin salkun. Bildt ei jaksa innostua tehtävän painoarvosta.

- Puheenjohtaja Romano Prodi oli tietoinen, ettei salkku saa joutua tehtävään innokkaalle saksalaiselle, naispuoliselle ympäristöaktivistille. Samanaikaisesti Tanska halusi päästä viiden vuoden jälkeen irti ympäristökomissaarin paikasta. Tehtävä ei ole vaativa, se vapautui eikä siitä ollut kiinnostunut kukaan muu hyväksyttävissä oleva henkilö, hän sanoo.

Wallström edeltäjineen ei myöskään saa Bildtiltä järin mairittelevaa arvosanaa.

- Lähden siitä, että hän (Wallström) perehtyy aiheeseen, johon hän ei koskaan tähän mennessä ole osoittanut suurempaa kiinnostusta tai merkittäviä kykyjä. "Gradinilaiset" (viittaus ex-komissaari Anita Gradiniin) vuodet olivat vähemmän onnistuneita, sen valitettavasti tiedämme tänään kaikki, Bildt sanoo.

Sosialidemokraattien yliedustus närästää

Bildt huomauttaa "raskaan sarjan", taloudesta ja ulkosuhteista vastuullisten komissaarien paikkojen joutuneen muihin käsiin.

- Lähimmäksi vaikutusvaltaisimpia komissaaritehtäviä Pohjoismaat pääsevät Suomen Erkki Liikasen tehtävien kautta, Bildt tunnustaa.

Hän kirjoittaa laajemminkin komission kokoonpanosta ja puuttuu sen poliittisen jakaumaan. Hän myöntää uudessa komissiossa olevan liberaalin eurooppalaisen yhteistyön vahvoja edustajia kuten Chris Patten, Mario Monti ja Frits Bolkenstein.

- Mutta samanaikaisesti on häiritsevää, että hyväksytään periaate, jonka mukaan kaikkia unionin kolmea pohjoista jäsenmaata komissiossa edustaa sosialidemokraatti ja että sosialidemokraatit ovat saamassa komissioon suuremman edustuksen kuin heidän vaalitappionsa unionin parlamentin vaaleissa edellyttää, Bildt harmittelee.

Matala ruotsalaisprofiili

Bildtin suhtautumista nykymenoon ja sosialidemokraattiseen ruotsalaiskomentoon kuvaa myös hänen viikkokirjeensä osio, jossa hän käsittelee Dagens Nyheterin viime sunnuntaina julkaisemaa haastattelua suomalaisesta ministeri Max Jakobssonista. Siinä Jakobsson valittelee Ruotsin nykyistä passiivisuutta eurooppa- ja ulkopolitiikassa.

Jakobsson sanoo, että matala ruotsalaisprofiili ei vahingoita ainoastaan Ruotsia, vaan pohjoismaisia intressejä Euroopassa, vaikka tilanne johtaakin joihinkin Suomen kannalta edullisiim seikkoihin.

- Varmaankin haastattelu oli tehty ennen kuin ehdotus EU:n uudeksi komissioksi tuli julkisuuteen. Mutta Jakobssonin mielipiteet sopivat myös tähän tilanteeseen. Ruotsin heikkous vaikuttaa siihen, että pohjoismaiset intressit ovat Euroopassa heikommilla kuin pitäisi, Bildt sanoo.

ILPO KIURU
16.7.1999


POLITIIKKA -SIVULLE