EU-parlamentin puheenjohtajakisa kovenee: Konservatiivit ja liberaalit liittoutuivat



EU-parlamentin konservatiivit ja liberaalit yrittävät yhteistuumin kampittaa sosialidemokraatit ulos parlamentin johtokuvioista. Konservatiivien EPP-ryhmä ja liberaalien ELDR-ryhmä solmivat torstaina parlamentin puhemiehen valintaa koskevan sopimuksen.


Liberaalit tukevat ensi tiistaina Strasbourgissa tapahtuvassa äänestyksessä EPP:n ehdokasta Nicole Fontainea puhemieheksi parlamentin viisivuotisen toimikauden ensimmäiselle puoliskolle.

EPP lupaa puolestaan auttaa liberaalien ryhmänjohtajan, irlantilaisen Pat Coxin pääsyä Fontainen seuraajaksi jälkimmäisen 2,5-vuotiskauden ajaksi.

Suorilla vaaleilla valitun parlamentin lähes koko toimikauden ajan konservatiivit ja sosiaalidemokraatit ovat vuorotelleet sulassa sovussa puhemiehen tehtävässä. Tämän periaatteen jatkaminen antaisi paikan nyt sosialidemokraateille, mutta parlamentin suurimmaksi ryhmäksi noussut EPP ei enää tyydy tähän kuvioon.

Cox vakuutti torstaina Brysselissä, että kysymys on vain parlamentin järjestäytymistä koskevasta sopimuksesta, ei poliittisesta liitosta. Yhteistyö koskee silti myös valiokuntapaikkojen täyttämistä. Vaikka ne jaetaan suhteellisuusperiaatteella, EPP tukee ELDR:n tavoitteiden toteutumista.

Konservatiiveilla on parlamentissa nyt 234 jäsentä, kun viimeisimmätkin kesäkuun vaaleissa valitut EU-parlamentaarikot ovat löytäneet paikkansa. Liberaalien lukumäärä on 50.

Näiden kahden ryhmän yhteinen voima ei riitä varmistamaan Fontainen valintaa puhemieheksi ensimmäisellä kierroksella. Siihen tarvitaan ehdoton enemmistö annetuista äänistä. Parlamentissa on kaikkiaan 626 jäsentä.

Jos kukaan ehdokkaista ei ylitä rimaa kolmella ensimmäisellä kierroksella, neljännessä äänestyksessä ovat mukana vain kaksi suosituinta.

EPP:n puheenjohtaja Hans-Gert Pöttering arvioi Fontainella olevan hyvät mahdollisuudet tulla valituksi, sillä ääniä odotetaan kertyvän myös muilta pienemmiltä ryhmiltä. Sosialidemokraateilla ei ollut ainakaan vielä keskiviikkona sopimusta sen enempää vihreiden kuin yhtyneen vasemmiston kanssa Mario Soaresin tukemisesta.

EPP ja liberaalit sopivat myös yhteisten aloitteiden tekemisestä, parlamentaarikkojen palkkojen tasaamisesta, ylisuurten matkakorvausten leikkaamisesta ja avustajia koskevista määräyksistä.

Pöttering esitteli torstaina ryhmänsä ehdotusta uudeksi istumajärjestykseksi parlamentissa. Siinä oli varattu paikkoja eturivistä myös pienten ryhmien puheenjohtajille, mikä ei ole aiemmin ollut tapana.

Pötteringin mielestä muutos parantaa EU-parlamentin ulkoista kuvaa ja helpottaa pienten ryhmien työskentelymahdollisuuksia.

Hän kertoi lisäksi EPP-ryhmän eli Euroopan kansanpuolueen ryhmän virallisen nimen muuttuneen muotoon Euroopan kansanpuolue ja Euroopan demokraatit.

Myös sosialidemokraatit etsivät lisäjoukkoja

Liberaalien ryhmässä istuvat suomalaisista europarlamentaarikoista neljä keskustan edustajaa ja RKP:n Astrid Thors. EPP-ryhmään kuuluvat puolestaan kokoomuksen ja kristillisten parlamentaarikot.

Thors sanoi sopimuksen avaavan ovet nyt kaikkiin suuntiin, kun aiemmin kaksi suurinta ryhmää sopivat järjestäytymiseen liittyvistä valinnoista kahteen pekkaan.

Myös Thors vakuutti, ettei liberaalien politiikka ole muuttunut. Yhteistyö takaa kuitenkin EPP:n sitoutumisen mm. palkkausjärjestelmän uudistamiseen, jota liberaalit haluavat kiirehtiä.

SDP:n suomalaisten EU-parlamentaarikkojen kolmihenkistä ryhmää johtava Riitta Myller sanoi sosialidemokraattien pitävän kiinni Soaresin ehdokkuudesta.

Hän epäili, että konservatiivien ja liberaalien yhteistyö merkitsee myös tulevien poliittisten voimasuhteiden etsintää ja selvää linjanvalintaa.
- On hyvin kiinnostava asia, haluavatko liberaalit todella lähteä tällaiseen poliittiseen kytkökseen. Myös EPP on sisältä hyvin hajanainen, Myller huomautti.

Sosialidemokraattien kanssa liberaalit olisivat saaneet Myllerin mukaan suurin piirtein välittömästi voimaan tärkeänä pitämänsä parlamentaarikkojen palkkausta koskevat uudistukset, joiden takaraja on vuodenvaihde.

Myller epäili, ettei vahvan federalistisia ajatuksia esittänyt ranskalainen Fontaine saa taakseen edes kaikkia EPP:n jäseniä. Esimerkiksi brittikonservatiiveille hänen tukemisensa voi olla vaikea pala.

STT-IA
16.7.1999


POLITIIKKA -SIVULLE