ETISC:n toiminnanjohtaja Juan Federer:

"Itä-Timorille saatava aseistettuja rauhanturvaajia"



Itä-Timorin kansainvälisen tukikeskuksen ETISC:n toiminnanjohtajan Juan Federerin mukaan kansanäänestyksen toteuttaminen nykyisissä oloissa Itä-Timorilla on mahdotonta.


- Jos olosuhteet säilyvät nykyisinä, kansanäänestystä ei voida pitää. Väkivallan ja terrorin vuoksi ihmiset eivät voi vapaasti ilmaista mielipiteitään. Jos he voisivat näin tehdä, yli 90 prosenttia vastustaisi autonomiaa Indonesian alaisuudessa, vakuuttaa.

Federerin mukaan indonesialaismielisiin ryhmiin Itä-Timorilla kuuluu vain vajaat 1 000 jäsentä.

- Kyseessä on kourallinen rikollisia, jotka ovat värvänneet mukaan maaseutuväestöä. Myös runsaasti länsi-timorilaisia on tuotu mukaan, Federer sanoo.

Itä-Timorissa parhaillaan vierailevan Indonesian korkea-arvoisen ministeri- ja sotilasvaltuuskunnan mukaan maakunta on riittävän turvallinen, jotta kansanäänestys sen tulevaisuudesta voidaan pitää.

- Tässä on jälleen kyse yhdestä yrityksestä pettää kansainvälistä yhteisöä. Valtuuskunnan jäsenethän eivät edes tapaa indonesialaismielisiä ryhmiä. Ja vaikka tapaisivatkin, se olisi merkityksetöntä. Kaiken tämän pääarkkitehdit löytyvät Indonesian armeijasta. Indonesian armeijan komentaja kenraali Wiranto tietää täysin mistä on kyse, Federer tuhahtaa.

- Jos ongelma olisi haluttu ratkaista, se olisi voitu tehdä paljon helpommin. Tällaisiin dramaattisiin eleisiin ei olisi ollut tarvetta, Federer jatkaa.

Aseistetut rauhanturvaajat tarpeen

Juan Federerin mukaan ongelmana ei ole vain kansanäänestyksen järjestäminen.

- Itä-Timorissa ei ole poliittisen vaikuttamisen perinnettä. Portugalin siirtomaavallan jälkeinen 18 kuukauden jakso on ollut ainoa aika, jolloin Itä-Timorissa on vallinnut poliittinen vapaus, Federer sanoo.

- Ainut tapa estää kansanäänestystä muodostumasta farssiksi on saada maahan YK:n aseistettuja kansainvälisiä rauhanturvaajia. Jotta tämä voisi tapahtua, kansainvälisen yhteisön on painostettava Indonesiaa hyväksymään heidän maahantulonsa kaikilla mahdollisilla tavoilla, mukaanlukien talouspakotteet, Federer vaatii.

Toiminnanjohtajan mukaan joukon ei tarvitsisi olla suurempi kuin 1 000 - 2 000 rauhanturvaajaa.

- Itä-Timorissa ei tällä hetkellä ole kuin runsaat 200 siviili- ja 100 sotilasneuvonantajaa, ja jo tälläkin on ollut valtava vaikutus, Federer perustelee.

Juan Federer tapasi vierailullaan Helsingissä muun muassa ulkoministeriön ja solidaarisuusjärjestöjen edustajia.

STT-IKK
16.7.1999


ULKOMAAT-SIVULLE