Kristillisdemokraatti Fontaine EU-parlamentin puhemieheksi



Ranskalainen kristillisdemokraatti Nicole Fontaine valittiin tiistaina EU-parlamentin puhemieheksi. Konservatiivien ja liberaalien ehdokas Fontaine sai taakseen ehdottoman enemmistön heti ensimmäisellä äänestyskierroksella.


Fontainen äänimäärä oli 306, mikä ylitti vaaditun rajan lähes kolmellakymmenellä äänellä. Sosialidemokraattien ehdokas, Portugalin entinen presidentti Mario Soares sai 200 ääntä.

Puhemiesvaalissa oli ehdokkaana myös vihreiden toinen puheenjohtaja Heidi Hautala. Hänen takanaan oli 49 EU-parlamentaarikkoa. Hautala onnitteli Fontainea ryhmänsä puolesta ja korosti, että vihreät haluavat tehdä uuden puhemiehen kanssa yhteistyötä mm. parlamentaarikkojen ohjesäännön uudistamiseksi.

EU-parlamentissa ei ole ollut naispuhemiestä lähes kahteenkymmeneen vuoteen. Vuosina 1979-82 tässä tehtävässä toimi liberaalien Simone Veil.

Vuonna 1942 syntynyt Fontaine on koulutukseltaan juristi. Hän on ollut EU-parlamentin jäsen vuodesta 1984 lähtien ja toiminut pitkään yhtenä parlamentin varapuhemiehistä.

Fontainen valinnan takana oli suurimman ryhmän, 233-jäsenisen EPP:n ja 50-jäsenisen liberaalien ryhmän liitto. Sopimukseen kuuluu se, että EPP tukee 2,5 vuoden kuluttua liberaalien puheenjohtajan Pat Coxin valintaa puhemieheksi.

Uusi ryhmittymä mursi perinteisen kuvion, jossa konservatiivit ja sosialidemokraatit ovat vetäneet parlamenttia vuoronperään. Nyt 180 hengen sosialidemokraattista ryhmää uhkaa jääminen paitsioon korkeimmasta tehtävästä koko parlamentin viisivuotisen toimikauden ajaksi.

Poliittinen kuvio saattaa muuttua

Liittoutuman on arvioitu merkitsevän myös uudenlaista poliittista yhteistyötä, vaikka sekä EPP että liberaalit ovat korostaneet yhteistyön olevan vain parlamentin järjestäytymiseen liittyvä tekninen ratkaisu. Parlamentin ja Romano Prodin tulevan keskusta-vasemmistoenemmistöisen komission välille on lisäksi povattu jännitteitä.

Fontaine kiisti valintansa jälkeen pontevasti epäilyjä siitä, että hänet olisi suljetussa lippuäänestyksessä valittu vain oikeiston äänillä.

Puhemiehen valinta suoritettiin parlamentin toiseksi vanhimman jäsenen, italialaisen 74-vuotiaan sosialistin Giorgio Napolitanon johdolla. Tehtävä olisi kuulunut samoin 74-vuotiaalle Soaresille, mutta hänen ehdokkuutensa oli esteenä.

Uusi puhemies Fontaine painotti haluavansa parlamentin tarttuvan siihen tilaisuuteen, jonka Amsterdamin sopimus on sille antanut valtaoikeuksia laajentamalla. Entistä suurempi osa lainsäädännöstä vaatii nyt parlamentin myötävaikutusta.

"Parlamentti ei ole kumileimasin"

Fontainen mukaan parlamentti ei voi myöskään olla mikään kumileimasin komissiota nimitettäessä. Hän piti tärkeänä sitä, että puolueettomien asiantuntijoiden toinen raportti väärinkäytöksistä saadaan valmiiksi ennen elokuun lopussa alkavia komission jäsenehdokkaiden kuulemistilaisuuksia.

Ensimmäinen raportti johti Jacques Santerin johtaman komission eroon maaliskuussa. Parlamentti olisi erottanut komission, ellei se olisi tehnyt asemastaan omia johtopäätöksiä.

Fontaine haluaa nostaa parlamentin osuutta myös EU:n toimielinten uudistamisessa tulevaa laajentumista silmälläpitäen. Hän kuvaili kesäkuun vaalien äänestysprosentteja eri maissa järkyttävän alhaisiksi ja painotti koko EU:n tarvitsevan demokratisointia.

Palkkauudistus työohjelmassa

Parlamentilla on edessään myös päätöksenteko sen jäseniä ja heidän avustajiaan koskevasta ohjesäännöstä. Palkkojen yhtenäistämistä ja ylisuurien matkustuskorvausten leikkaamista koskeva uudistus on ollut jäissä toukokuusta saakka, jolloin sen hyväksymisen esti parlamentin ja ministerineuvoston välinen kiistely.

Fontaine piti epätasa-arvoisena nykyistä tilannetta, jossa EU-parlamentaarikoiden palkka määräytyy kotimaan parlamentin palkkatason mukaan. Hän sanoi kääntyvänsä EU:n puheenjohtajamaan Suomen puoleen toivomuksella, että neuvosto voisi osaltaan hoitaa tätä kysymystä.

EU-parlamentin järjestäytymiskokous on sujunut kangerrellen upouudessa parlamenttirakennuksessa, jonka tekniikka ei ole tahtonut vielä pysyä vauhdissa mukana. Uusi puhemies pääsi harrastamaan liikuntaa kavutessaan yhdeksän kerrosta omaan toimistoonsa, kun aivan liian ahtaiksi osoittautunet hissit eivät toimineet lainkaan.

Rullatuolilla liikkuva irlantilainen parlamentaarikko käytti heti tiistain istunnon alussa puheenvuoron, jossa hän kertoi matkan ulko-ovelta istuntosaliin vieneen 38 minuuttia.

Uusi parlamentti on uusinut myös istumajärjestyksen laatimisessa noudatettavat periaatteet. Keskisuurten ryhmien puheenjohtajat ovat päässeet ensimmäistä kertaa eturiviin.

STT-IKK
21.7.1999


POLITIIKKA-SIVULLE