Järventaus: Vuosilomaraha ei ratkaisu yrittäjien lomaongelmiin



Heinäkuussa Suomi on kiinni, kuuluu tuttu sanonta. Pienyrittäjät, jotka ovat kiinni korkeintaan oluthanan varressa tai kuorma-auton ratissa, eivät kuitenkaan voi täysin rinnoin fraasiin yhtyä.


Yrittäjä eivät joko voi tai malta pitää kesälomaa. Varsinais-Suomen Yrittäjien hiljattain yli 700 yrittäjälle tekemässä kyselyssä ilmeni, että noin puolet yrittäjistä pitää vuodessa lomaa alle 10 päivää.

Yrittäjistä vain runsas seitsemäsosa pystyi kilpailemaan palkansaajien kanssa ja pitämään lomaa 21-30 päivää.

Moni pienyrittäjä tyytyy edelleen osaansa, mutta Suomen Yrittäjät ry:n toimitusjohtajan Jussi Järventauksen mukaan viime vuosina yrittäjät ovat pystyneet sallimaan lomailun itselleen entistä useammin.

- Minulla on se käsitys, että yrittäjät pyrkivät huolehtimaan myös omasta jaksamisestaan aikaisempaa paremmin. Vapaat jäävät kuitenkin usein silti kovin lyhyiksi, Järventaus toteaa.

Järventauksen mukaan yrittäjien jaksamisesta on edelleen syytä kantaa huolta ja pyrkiä kehittämään oloja niin, että myös yrittäjillä olisi mahdollisuus lomaan entistä useammin.

Valtion tukea ei kaivata

Yrittäjien vuosilomarahasta on säädetty laki, mutta sitä ei ole viime vuosina toteutettu käytännössä määrärahojen puutteessa. Valtion tuella toteutettaviin lomiin ei kuitenkaan Suomen Yrittäjissä ole muutenkaan erityisemmin lämmetty.

Järventauksen mukaan määrärahan saamiseksi budjettikirjaan ei ole oltu kovinkaan aktiivisia periaatteen vuoksi.

- Kyllä yrittäjyyteen sopii hieman huonosti se, että yrittäjät pitäisivät lomia yhteiskunnan tuella. Pikemminkin lähdetään siitä että olot kehittyvät niin, että yrittäjillä on mahdollisuus omaehtoisesti pitää vuosilomaa, Järventaus toteaa.

Järventauksen mukaan yrittäjien lomittamiseksi ei ole myöskään olemassa mitään varsinaista vapaaehtoiseen vakuutukseen perustuvaa järjestelmää.

- Vakuutusalalla ja vähän laajemminkin on kyllä keskusteltu siitä, että vakuutustuotteiden avulla voisi varautua muihinkin elämäntilanteisiin kuin siihen eläketapahtumaan, Järventaus sanoo.

Terveys saattaa vaarantua

Huomattava osa pienyrittäjistä on niitä, joiden bisnekselle kesä on parasta aikaa eikä kesäloman pitäminen tulisi mieleenkään.

Vuosiloman pitämiseen ei kuitenkaan välttämättä löydy sen enempää aikaa muunakaan ajankohtana ja lomien pitämättä jääminen voi johtaa pahimmillaan terveyden pettämiseen.

Suomen Yrittäjien parin vuoden takaisen tutkimuksen mukaan 73 prosenttia yrittäjistä piti vakavaa sairastumista vakavana riskinä. Pienyrittäjien lomille on ominaista myös pätkittäisyys.

- Työstä on myös vaikea irrottautua kokonaan ja ikävä kyllä yrittäjät pitävät sitä kännykkää päällä, että olisivat tavoitettavissa. Parin viikon yhtenäinen lomajakso on jo aika hyvä saavutus, Järventaus sanoo.

Moni pienyrittäjä ei uskalla lyödä sydänsuvenakaan lappua luukulle, vaikka hiljainen kesäaika ja taloudellinen tilanne sen sinänsä sallisi. Ovea turhaan nykivä asiakas kun voi suivaantuneena seuraavalla kerralla asioida muualla.

- Pelko markkinaosuuksien menettämisestä on usein suurempi kuin välittömästi tekemättä jääneiden sopimusten ja kauppojen vaikutus, Järventaus toteaa.

Järventauksen mukaan on tärkeää, että yrittäjät pyrkivät kaikin keinoin löytämään mahdollisuuksia loman pitämiseen, sillä se on heidän jaksamisensa kannalta oleellista.

- Yrittäjän jaksaminen on tärkeää sekä yrityksen menestyksen että työntekijöiden kannalta, Järventaus muistuttaa.

STT-IKK
16.7.1999


POLITIIKKA-SIVULLE