EU:n ja hakijoiden parlamentit tapaavat

Liettualla hyvät mahdollisuudet päästä EU-neuvotteluihin



Liettua on edistynyt EU-jäsenyyden valmisteluissa ja sillä on hyvät mahdollisuudet päästä mukaan neuvottelemaan jäsenyydestä Helsingin huippukokouksessa, arvioi pääministeri Paavo Lipponen (sd.) torstaina tavattuaan liettualaisen virkaveljensä Rolandas Paksasin.


- Kun Helsingissä tehdään ratkaisuja, Liettua on varmasti kärkipäässä, Lipponen sanoi.

Paksas ja Lipponen kävivät läpi Liettuan EU-valmistelujen tilannetta. Liettua kuuluu Latvian, Slovakian, Romanian, Bulgarian ja Maltan kanssa niiden maiden joukkoon, jotka toivovat pääsevänsä varsinaisiin jäsenyysneuvotteluihin vuoden lopulla.

Lipponen muistutti, että ratkaisut uusista neuvottelijoista tehdään komission tekemän raportin perusteella ja objektiivisin perustein.

Paksas selosti Liettuan ja EU:n komission käymiä neuvotteluja Ignalinan ydinvoimalan sulkemisesta.

Paksas kertoi Liettuan olevan valmis luopumaan voimalasta, mutta painotti, ettei hänen maallaan ole taloudellisia voimavaroja maksaa kustannuksia yksin.
- Siihen tarvitaan sekä EU:n että G7-maiden tukea, Paksas sanoi.

Paksas ei halunnut arvioida vielä, paljonko voimalan sulkeminen maksaa, sillä selvitystyö ja kustannusarvio valmistuvat vasta kuun lopulla. Hän arveli, että ensimmäinen Ignalinan kahdesta reaktorista voitaisiin sulkea vuonna 2005.

Liettuassa arvioidaan, että voimalasta voidaan luopua kokonaan vasta 20 vuoden kuluttua. Kuluiksi on alustavasti arvioitu noin 20 miljardia markkaa.

Liettua on erittäin riippuvainen Ignalinan tuotannosta. Tshernobyl-tyyppinen voimala tuottaa lähes 80 prosenttia Liettuassa käytettävästä sähköstä - ainakin silloin kun se ei ole vikojen takia käyttökiellossa.

Lipponen arvioi, ettei Ignalina tai sopimus sen sulkemisesta voi olla enää ehto neuvottelujen avaamiselle Liettuan kanssa, koska Liettua on osoittanut pyrkivänsä rakentavaan yhteistyöhön ongelman ratkaisemiseksi. Itävalta on äskettäin vaatinut, että Ignalina ja muutama muu huonokuntoinen voimala hakijamaissa on suljettava suunniteltua nopeammin.

Pohjoinen ulottuvuus auttaa ankeriaita

Paksas ja Lipponen keskustelivat myös EU:n pohjoisen ulottuvuuden hankkeesta. Lipponen kiitteli Liettuan esittelemää suunnitelmaa tiivistää yhteistyötä Venäjän Kaliningrad-saarekkeen kanssa.

- Liettuan ehdotus on tärkeä, ja me haluaisimme tehdä Kaliningradista pohjoisen ulottuvuuden mallialueen, Lipponen sanoi.

Esimerkkinä siitä, mitä hankkeen nimissä voisi tehdä, Lipponen mainitsi suunnitelman elvyttää Kuurinlahden meriankeriaskantaa. Toinen ajankohtainen ongelma on Kaliningradin erittäin vaikea aids-tilanne.

- Tämä on uusi todistus siitä, ettei pohjoinen ulottuvuus ole ainoastaan energiaa ja perusrakenteen kehittämistä, vaan myös ympäristö- ja terveyskysymyksiä, Lipponen sanoi.

Kaksinkertainen taitolentomestari

Paksas tapasi Helsingissä myös presidentti Martti Ahtisaaren sekä ulkoministeri Tarja Halosen (sd.). Konservatiivista puoluetta edustava Paksas nousi Liettuan pääministeriksi toukokuussa, kun presidentti Valdas Adamkus riitaantui edellisen pääministerin, Gediminas Vagnoriuksen kanssa.

Paksas on entinen Vilnan pormestari. Hän on koulutukseltaan insinööri ja lentäjä ja on voittanut Neuvostoliiton taitolentomestaruuden kaksi kertaa.

EU:n ja hakijoiden parlamentit tapaavat

EU-maiden ja jäsenyyttä hakevien maiden parlamenttien ulkoasiainvaliokuntien johtajat tapaavat ensi viikolla Helsingissä. Mukana on myös EU-parlamentin edustus. Tiistaina ja keskiviikkona pidettävää kokousta johtaa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari.

Keskusteluissa pohditaan Suomen painotuksia EU:n yhteisessä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, Kosovon tilannetta, Itämeren alueen turvallisuuskysymyksiä ja EU:n pohjoista ulottuvuutta.

Keskusteluja alustamassa ovat muun muassa pääministeri Lipponen, Viron ulkoministeri Toomas Hendrik Ilves sekä EU-parlamentin ulkoasiainvaliokunnan entinen puheenjohtaja, brittiläinen Tom Spencer, jota ei valittu uudelleen kesäkuun vaaleissa.

Puheenjohtajat tapaavat matkansa päätteeksi presidentti Martti Ahtisaaren Kultarannassa.

STT-IA
16.7.1999


POLITIIKKA -SIVULLE