Viikon varrelta - kotimaan talousuutisia lyhyesti


Kesäkuun inflaatio 1,1 prosenttia

Kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio oli Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 1,1 prosenttia. Inflaatio hidastui hieman, sillä toukokuussa se oli 1,4 prosenttia.

Kuluttajahintojen nousua hillitsivät kesäkuussa asuntolainojen ja kulutusluottojen korkojen lasku sekä sähkön halpeneminen. Asuntojen hintojen, vuokrien ja bensiinin kallistuminen sen sijaan ylläpitivät inflaatiota. Elintarvikkeista peruna kallistui, kun taas kahvi ja tomaatti halpenivat.

Toukokuusta kesäkuuhun kuluttajahinnat laskivat 0,1 prosenttia. Eniten tähän vaikuttivat korkojen lasku sekä tomaatin halpeneminen.

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukaan EU-maiden inflaatio oli toukokuussa 1,1 prosenttia. Emu-maiden keskiarvo oli 1,0 prosenttia. Nopeinta inflaatio oli Irlannissa, jossa hinnat nousivat viime vuoden toukokuusta tämän vuoden toukokuuhun 2,3 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio toukokuussa oli 1,4 prosenttia.

Kauppataseen ylijäämä 4,4 mrd toukokuussa

Kauppataseen ylijäämä nousi Tullihallituksen ennakkotietojen mukaan toukokuussa 4 400 miljoonaan markkaan. Viime vuoden toukokuussa ulkomaankaupan ylijäämä oli 4 049 miljoonaa markkaa. Tammi-toukokuussa ylijäämää kertyi ennakkoarvion mukaan 19 600 miljoonaa markkaa, kun ylijäämä vuotta aiemmin oli 24 669 miljoonaa markkaa.

Vienti jäi toukokuussa kolme prosenttia pienemmäksi kuin vuotta aiemmin eli 18,3 miljardiin markkaan. Tuonti supistui kuusi prosenttia 13,9 miljardiin markkaan. Tammi-toukokuun viennin arvo oli ennakkotietojen mukaan 88,7 miljardia ja tuonnin arvo 69,1 miljardia markkaa. Vienti supistui arvoltaan 10 prosenttia. Tuonnin arvo oli kuusi prosenttia edellisvuotista pienempi.

Rakennuskustannukset nousivat

Rakennuskustannukset kohosivat viime vuoden kesäkuusta tämän vuoden kesäkuuhun yhdellä prosentilla. Tilastokeskuksen mukaan rakentamisen työkustannukset kohosivat yli kolmella prosentilla ja rakennustarvikkeiden hinnat puolestaan pysyivät ennallaan.

Toukokuusta kesäkuuhun rakennuskustannusten kokonaisindeksi nousi 0,3 prosenttia.

Rakennuskustannusindeksi kuvaa rakentamisen panosten hintakehitystä koko maassa. Indeksi ottaa huomioon vain hinnanmuutokset, jotka johtuvat rakentamisen eri osaurakoiden panoksista. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen rakennuskustannusindeksistä.

UPM-Kymmene myy Walkisoftin rapakon taakse

Metsäjätti UPM-Kymmene myy kuivapaperia valmistavan Walkisoftin Pohjois-Amerikkaan. Kaupan myötä Kotkan kuivapaperitehdas joudutaan sulkemaan.

Yhdysvaltalainen Buckeye maksaa Walkisoftista aiesopimuksen mukaan 120 miljoonaa dollaria eli liki 700 miljoonaa markkaa, kerrotaan UPM-Kymmenestä. Kaupassa Buckeyelle siirtyvät Walkisoftin tehtaat Saksan Steinfurtissa ja Yhdysvaltain Charlottessa. Lisäksi pakettiin kuuluu Suomessa tapahtuva tutkimus- ja kehitystoiminta.

Walkisoftin Kotkan tehdas jää kaupan ulkopuolelle, joten sitä odottaa lakkautus. UPM-Kymmenen mukaan tuotantolaitteisto Kotkassa on vanhentunut eikä siitä ole enää tulevaisuudessa kilpailukykyiseksi.

Tehtaan sulkemista koskevat yt-neuvottelut aloitetaan lähiaikoina. Neuvottelut koskevat kaikkia 33:a työntekijää.

Walkisoftin muiden Suomen toimintojen henkilöstö siirtyy Buckeyen palvelukseen. Tähän porukkaan kuuluu viiden ihmisen tuotekehitysyksikkö Kotkassa ja yhdeksän ihmisen Walkisoft Engineering -yksikkö Valkeakoskella.

Printelin omistus vaihtuu

Scandinavian Corporate Suppliers -ryhmään (Scancor) perustettava yritys ostaa Tamro Oyj:ltä Printel Oy:n liiketoiminnan. Sopimuksen mukaan Printelin kiinteistö ja tytäryhtiö Karttakeskus Oy jäävät kaupan ulkopuolelle.

Scancorin omistaa sen toimiva johto, NJS International sekä CapManin hallinnoima Finnventure Rahasto IV. Järjestelyjen yhteydessä myös Printelin toimitusjohtajasta tulee Scancorin osakas. Scancorin tavoitteena on luoda tuotealallaan toimiva pohjoismainen yritysryhmä. Viime vuoden lopulla ryhmän omistukseen tuli Suomen Toimistoapu Oy.

Uusi Printelin toiminimellä jatkava yhtiö tulee toimimaan Printelin toimitiloissa Vantaalla. Printelin henkilöstö siirtyy uuden yhtiön palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

Printelin viime vuoden liikevaihto ilman Karttakeskusta oli 170 miljoonaa markkaa ja henkilöstömäärä 67. Yhtiö on Suomen johtava koulujen ja päiväkotien varustaja sekä kuntien ja terveydenhuollon tarvitseminen lomakkeiden toimittaja.

Kaupan voimaantulo vaatii Suomen kilpailuviranomaisten hyväksynnän.

Paikallisradioilla yhä hankala taloustilanne

Yleinen korkeasuhdanne ei ole ratkaisevasti kohentanut suomalaisten paikallisradioiden taloustilannetta. Suuri osa paikallisradioista tekee edelleen tappiota, ja kautta linjan niiden edellytykset selviytyä taloudellisesta taantumasta ovat heikot.

Tiedot ilmenevät liikenneministeriön teettämästä selvityksestä, johon vastasi noin puolet maamme paikallisradioista.

Selvitys osoitti, että lähes kaksi kolmasosaa vastanneista paikallisradioista oli viime vuonna tappiollisia. Aiemmin, vuosina 1992-1998, vieläkin useampi, vähintään puolet kaikista paikallisradioista on tehnyt tappiota.

Myönteisenä seikkana selvityksessä nousee esiin paikallisradioiden vakavaraisuuden paraneminen viime vuosina. Tästä huolimatta niillä on vaikeuksia suoriutua digitalisoinnin mahdollisesti aiheuttamista investoinneista.

Paikallisradioiden taloutta koskeva selvitys tehtiin Turun kauppakorkeakoulun Yritystoiminnan tutkimus- ja koulutuskeskuksen mediaryhmässä.

Tuottajille tappioita MOM:n konkurssissa

Mouhijärven osuusmeijerin (MOM) konkurssi aiheuttaa tappioita maidonlähettäjille. Noin 250 tuottajalla on konkurssipesästä saatavia yhteensä liki 6 miljoonaa markkaa.

MOM:n suurimmat velkojat pitivät viime perjantaina epävirallisen neuvottelun. Samana päivänä MTK järjesti tuottajille tiedotustilaisuuden.

Konkurssipesän hoitaja asianajaja Risto Malinen arvioi, että tuottajille pystytään palauttamaan vain 10-20 prosenttia heidän saatavistaan. Alustavan selvityksen mukaan osuusmeijerin velat ovat 22 miljoonaa markkaa. Varojen määrästä, esimerkiksi kiinteistöjen käyvästä arvosta, ei ole vielä tarkkaa tietoa.

Suurimmat velkojat ovat turvanneet luottojaan kiinnityksillä. Tuottajien tilisaatavat ovat vakuudettomia velkoja. Pesän suurimmat velkojat ovat pankkeja, tavarantoimittajia ja vakuutusyhtiöitä.

MOM:n konkurssin velkojain kuulustelu pidetään Vammalan käräjäoikeudessa 28. heinäkuuta. MOM ajautui talousvaikeuksiin sen jälkeen, kun sen voista löytyi keväällä listeriabakteereita.

Koonnut: IKK
16.7.1999


TALOUS -SIVULLE