Viikon varrelta - ulkomaisia talousuutisia lyhyesti


The Times: EKP huolissaan vajeista

Euroopan keskuspankki on huolissaan EU-maiden hallitusten kyvyttömyydestä saada alijäämiään kuriin. EKP:n mielestä hallitusten täytyy leikata sosiaaliturvamenojaan tai edessä on Emu-kriteereistä lipsuminen.

Keskuspankkiirit ilmaisevat huolensa luottamuksellisessa raportissa, joka esiteltiin EU-maiden valtiovarainministereille maanantaina. Julkisuuteen vuotaneen raportin sisällöstä kertoi brittilehti The Times.

Raportissa todetaan, että budjettikurin höltyminen saattaa laukaista paniikin rahoitusmarkkinoilla ja asettaa poliittisten sitoutumisen yhteisvaluuttaan äärimmäiselle koetukselle.

Julkisissa kannanotoissaan EKP on esiintynyt huomattavasti maltillisemmin sanankääntein kuin The Timesin referoimassa raportissa.

Inflaatiopelot laimenivat Yhdysvalloissa

Keskiviikkona julkaistujen talouslukujen perusteella Yhdysvalloissa ei ole näillä näkymin erityistä vaaraa inflaation kiihtymisestä.

Maan työministeriön tilastojen mukaan tuottajahinnat laskivat kesäkuussa toukokuun tilanteeseen verrattuna 0,1 prosenttia ja vähittäismyynti kasvoi 0,1 prosenttia. Molemmat luvut olivat analyytikkojen odotuksia maltillisemmat.

Tietojen julkistaminen toi vipinää markkinoille. Pörssikurssit nousivat Suomessa ja Euroopassa, kun sijoittajat katsoivat, ettei Yhdysvaltain keskuspankilta ole syytä odottaa lähiaikoina uutta koronnostoa.

Osakefutuurit ennakoivat pörssille nousuvoittoista kehitystä myös Yhdysvalloissa.

Singapore maailman kilpailukykyisin, Suomi paransi sijoitustaan

Singapore on säilyttänyt asemansa maailman kilpailukykyisimpänä valtiona. Toiseksi kilpailukykyisin on Yhdysvallat ja kolmantena tulee Hongkong. Suomi puolestaan on parhaana Pohjoismaana noussut sijalle 11. Tiedot käyvät ilmi Maailman talousfoorumin (World Economic Forum) julkistamasta raportista.

Vuosittain julkistettava kilpailukykyraportti vertailee 59 maan kilpailukykyä arvioimalla niiden mahdollisuuksia nopeaan talouskasvuun keskipitkällä aikavälillä. Arviointikriteerejä ovat mm. työvoiman liikkuvuus, koulutus ja sosiaaliset tekijät, talouden avoimuus, verotusjärjestelmä ja talouspolitiikka.

Singapore onnistui säilyttämään edellisvuotisen kärkipaikkansa huolimatta Aasian talouskriisistä, joka vaikutti muiden Aasian maiden sijoituksiin laskevasti. Neljän kilpailukykyisimmän joukkoon mahtui silti kolme Aasian maata, Singaporen lisäksi kolmantena oleva Hongkong ja neljäntenä Taiwan.

Viidentenä listalla oli Kanada, minkä jälkeen kuudentena tuli Sveitsi parhaana eurooppalaisena maana.

Suomen edellisvuoden 15. sija parani neljällä pykälällä, Suomi oli nyt sijalla 11. Muut Pohjoismaat tulivat vanavedessä: Norja (15.), Tanska (17.), Islanti (18.) ja Ruotsi (19.). Listan häntäpäässä olivat Venäjä, Ukraina ja Zimbabwe.

Kilpailukykyä arvioiva Maailman talousfoorumi on Sveitsissä toimiva kansainvälinen järjestö, johon kuuluu elinkenoelämän, politiikan ja tutkimuksen huippuosaajia.

Kiinan vienti putosi 4,6 prosenttia

Kiinan Aasian talouskriisistä edelleen kärsivä vienti putosi vuoden ensimmäisellä puoliskolla 4,6 prosenttia, maan viralliset tiedotusvälineet kertoivat keskiviikkona.

Uutistoimisto Xinhuan mukaan Kiinan vienti oli tammi-kesäkuussa 83 miljardia Yhdysvaltain dollaria eli noin 490 miljardia markkaa.

Tuonti kasvoi samalla jaksolla 16,6 prosenttia 75 miljardiin dollariin eli yli 440 miljoonaan markkaan. Kaupan koko volyymi oli yhteensä 158 miljardia dollaria, jossa kasvua oli 4,4 prosenttia.

Viennin yleisestä supistumisesta huolimatta Kiinan vienti Yhdysvaltoihin ja EU:iin kasvoi vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Yhdysvaltain-viennissä kasvua oli 8,4 ja EU-viennissä 0,6 prosenttia.

Coca-Colalle 103 miljoonan taalan lasku

Coca-Colan pullotusyksikkö Yhdysvalloissa on nostanut arviotaan Euroopan tuotepalautuksista koituvista kustannuksista 103 miljoonaan dollariin (noin 618 miljoonaan markkaan) 60 miljoonasta dollarista (noin 360 miljoonasta markasta).

Coca-Cola -yhtiöiden mukaan kustannusten nousun takana ovat odotettua suuremmat tuotepalautukset. Myös jakelukustannukset ovat olleet odotettua korkeammat.

Yli sata ihmistä Belgiassa ja Ranskassa sai päänsärkyä, huimausta ja vatsavaivoja juotuaan Coca Cola Companyn tuotteita, jotka oli valmistettu Antwerpenissä Belgiassa ja Dunkirkissä Ranskassa. Tämä johti tuotteiden väliaikaiseen vetämiseen markkinoilta monissa Euroopan maissa.

EU:lle yli 700 milj. markan rangaistustullit hormonilihakiellosta

Maailman kauppajärjestö (WTO) antoi maanantaina Yhdysvalloille ja Kanadalle oikeuden vaatia EU:lta korvauksia EU:n jo kymmenen vuoden ajan soveltamasta hormonilihan tuontikiellosta.

Yhdysvallat voi WTO:n mukaan langettaa EU:lle vuosittain 116,8 miljoonan dollarin (679 miljoonan markan) ja Kanada 11,3 miljoonan Kanadan dollarin (noin 43 miljoonan markan) rangaistustullit hormonien avulla kasvatetun naudanlihan tuontikiellosta. Rangaistustullit ovat kuitenkin huomattavasti pienemmät kuin Yhdysvallat ja Kanada olisivat halunneet.

Lisäksi Maailman kauppajärjestö vaatii EU:ta muuttamaan hormonilihan tuonnin kieltävää direktiiviä tai esittämään yksiselitteiset tieteelliset todisteet hormonilihan terveyshaitoista. EU ei ole toistaiseksi tehnyt kumpaakaan.

WTO tuomitsi pohjoisamerikkalaisen hormonilihan tuontikiellon helmikuussa 1998 ja kehotti EU:ta kumoamaan sen tämän vuoden toukokuun 13. päivään mennessä. EU ilmoitti kuitenkin 17. toukokuuta, ettei kiellon kumoaminen tule kysymykseen ja että se tarvitsee vielä yhdeksän kuukautta hankkiakseen tieteelliset todisteet hormonilihan terveyshaitoista.

Yhdysvallat vastasi tähän kesäkuussa ilmoittamalla korottavansa monien EU-tuotteiden tulleja 100 prosentilla eli 202 miljoonan dollariin. Kanada uhkasi vastaavasti 75 miljoonan Kanadan dollarin rangaistustulleilla. WTO:n välitystuomioistuin sai heinäkuun 12. päivään saakka aikaa päättää asiasta.

Genevessä olevat EU-diplomaatit luonnehtivat WTO:n maanantaista päätöstä osavoitoksi EU:lle, varsinkin Kanadan osalta. Tästä huolimatta EU:n jäsenmaissa on odotettavissa vastalauseita tuottajilta, joiden tuotteisiin on melkein heti odotettavissa rangaistustulleja.

EU vapauttaa brittilihan viennin

Euroopan unioni kumosi keskiviikkona brittilihan vientikiellon, joka määrättiin BSE-taudin eli hullun lehmän taudin takia yli kolme vuotta sitten. EU:n komission päätöksen mukaan Britannia saa viedä naudanlihaa elokuun alusta lähtien.

Vapautus koskee vain naudanlihatuotteita, ei eläviä nautoja. Liha saa olla peräisin nuoresta 6-30 kuukauden ikäisestä karjasta, joka on syntynyt elokuun 1996 jälkeen. Komissio katsoo, että kuolleista eläimistä tehdyn liharehun ja luujauhon ruokintakielto naudoille toimi vasta tämän jälkeen Britanniassa kyllin tehokkaasti.

- Liha ei myöskään saa olla lähtöisin eläimistä, jotka ovat BSE-tartunnan saaneiden jälkeläisiä, sanoi Gerry Kiely, maatalouskomissaari Franz Fischlerin tiedottaja.

Lihan alkuperän puhtaus pyritään varmistamaan mm. siten, että on oltava näyttö emolehmän pysymisestä hengissä vähintään puoli vuotta vasikan syntymän jälkeen. Emolehmässä ei saa olla merkkejä hullun lehmän taudista.

Eläimet on lopetettava sovituissa teurastamoissa. Erityisillä vientimääräyksillä pyritään varmistamaan, että vain vaatimukset täyttävä liha päätyy EU:n alueelle.

Nautojen ja naudanlihatuotteiden vientikielto määrättiin maaliskuussa 1996 Britannian hallituksen myönnettyä, että BSE-tartunnan saaneen naudanlihan syönti voi altistaa ihmisen Creutzfeldt-Jakobin taudin tietylle muodolle. Tautiin on kuollut tähän mennessä nelisenkymmentä ihmistä.

Toinen jättikorvaus USA:n autoteollisuuden maksettavaksi

Yhdysvaltalainen Ford Motors -yhtiö, maailman toiseksi suurin autonvalmistaja, on tuomittu maksamaan 295 miljoonaa dollaria (lähes 1,7 miljardia markkaa) korvauksena auto-onnettomuudesta.

Vuonna 1993 tapahtuneessa onnettomuudessa Fordin valmistama Bronco-maasturi pyörähti ympäri ohitustilanteessa ja kolme autossa matkustanutta saman perheen jäsentä sai surmansa.

Valamiehistön mukaan autonvalmistaja oli tietoinen siitä, että autotyyppi kaatuu helposti ja kaiken lisäksi katon rakenne oli liian heikko. Ford kiistää väitteet Broncon rakenteellisista heikkouksista ja yhtiö aikoo valittaa tuomiosta.

Tämä on toinen kerta muutaman päivän sisällä, kun amerikkalainen autonvalmistaja on tuomittu jättikorvauksiin. General Motors -yhtiö tuomittiin aiemmin maksamaan ennätysmäiset 4,9 miljardia dollaria. Valamiehistön mukaan autonvalmistaja oli vastuussa siitä, että auton polttoainetankki räjähti auto-onnettomuuden yhteydessä.

Koonnut: IKK
16.7.1999


TALOUS -SIVULLE