Liikenneministeri Olli-Pekka Heinonen:

Digitaalitelevision kannattavuus luvanhaltijoiden harteilla



Digitaalisten televisiokanavien kannattavuus on liikenneministeri Olli-Pekka Heinosen (kok.) mukaan toimiluvan saaneiden yhtiöiden omilla harteilla. Heinonen ei innostu ehdotuksista, joiden mukaan digitalisoinnin alkuvaihetta pitäisi tukea esimerkiksi maksuhelpotuksilla.


- En näe, että rahoituskuvioihin lähdettäisiin tekemään muutoksia, hän sanoo. - Kun he ovat hakemuksensa jättäneet, he ovat myös itse laskeneet mikä on kannattavaa.

Heinosen mielestä ainoa ratkaisu uuden toiminnan aloittamiseen ei voi olla uuden rahoituskeinon etsiminen. Myös Yleisradion on digitalisointiin valmistautuessaan etsittävä rahaa ensi sijassa toimintansa tehostamisesta.

- Tiedän kyllä, että sitä työtä on jo tehtykin, liikenneministeri toteaa.

Ajan mittaan digi-tv varmasti käy tuottavaksi. Heinonen vertaa tilannetta uuden sukupolven matkapuhelinverkkojen rakentamiseen.

- Sen verkon rakentaminen maksaa jopa kahdesta neljään miljardia; tässä puhutaan kuitenkin huomattavasti pienemmistä summista, hän sanoo.

Jos joku olisi puhelinlupapäätöksen jälkeen tullut esittämään liikenneministeriölle uuden toiminnan taloudellisten edellytysten selvittämistä, olisi kyllä katsottu, ettei se tälle talolle kuulu.

Kaikki viestintä samaan lakiin

Vaikka radio- ja tv-laki vasta uusittiin, edessä häämöttää jo uusi lakiremontti eri viestintämuotojen nopean lähentymisen takia. Heinonen toivoo kaiken viestinnän tekniikkaan katsomatta olevan saman viestintämarkkinalain piirissä, kun digitaali-tv:n luvat loppuvuodesta 2002 tulevat uuteen tarkasteluun.

Tämänkesäinen päätös jakaa kanavat pääasiassa kolmen vahvan viestintätalon kesken on ehtinyt herättää myös arvostelua.

- Se kritiikki ei ole tähän koiraan kalahtanut, liikenneministeri tokaisee, eikä suostu kieriskelemään synnintunnossa.

Keskustelussa on hänen mielestään unohdettu, että Suomi on jokseenkin pieni markkina-alue tv-toiminnan pyörittämiseen. Siksi kolmen vahvan kotimaisen kilpailijan olemassaolo on hyvä saavutus, kun mukaan saatiin samalla myös uusia toimijoita.

Tielaitosta ei yksityistetä

Tielaitoksen mahdollinen liikelaitostaminen pyritään Heinosen mukaan käsittelemään hallituksessa vielä ensi syksyn aikana. Hänen mukaansa tilanne on syytä selvittää ripeästi muun muassa siksi, että pitkään jatkunut epävarmuus saattaa ajaa osaavaa työvoimaa muualle.

Ratkaisuvaihtoehtoja on kaksi: joko nykymuoto tai liikelaitostaminen. Varsinainen yksityistäminen ei Heinosen mukaan tule harkittavaksi. Liikelaitosmalli ei olisi muutaman vuoden välivaihe matkalla kohti osakeyhtiömuotoa, vaan pitempiaikainen ratkaisu.

Taloudelliset syyt puhuisivat hänen mukaansa aika vahvasti liikelaitostamisen puolesta, koska Tielaitoksen toiminnassa on arvioitu olevan paljonkin tehostamisen varaa. Kustannuksia alentamalla voitaisiin siirtää huomattavia summia varsinaiseen tienpitoon.

Kasvun rajat vastassa GSM-markkinoilla

Heinonen arvioi, ettei Suomen matkapuhelinmarkkinoilla ole enää kovin paljon kasvunvaraa ennen seuraavan sukupolven matkapuhelimien tarjoamia uusia mahdollisuuksia.

Heinosen mielestä Telian, Soneran ja Radiolinjan verkonvuokrakiista kertookin kilpailun koventumisesta, kun jaettavana ovat pikemminkin vanhat kuin uudet asiakkaat.

Välitysyritystensä kariuduttua liikenneministeriö odottelee nyt markkinoille pyrkijän eli Telian siirtoja. Jos yhtiöt eivät neuvotteluissaan pääse sopuun vuokrasta, oman GSM-verkon rakentaminen on Teliallekin aina yksi mahdollinen vaihtoehto, Heinonen muistuttaa.

Hänen mukaansa kilpailevat matkapuhelinverkot eivät ole päällekkäisiä investointeja, vaan oleellinen osa alan kilpailua.

Telia voisi etsiä alueellisia kumppaneita

- Teliassa verkon vuokraamista pidetään edelleen mielekkäimpänä vaihtoehtona. Muiden keinojen pettäessä vaihtoehdoksi voisi kuitenkin nousta myös oman maanlaajuisen GSM-verkon perustaminen yhdessä alueellisten puhelinyhtiöiden kanssa, sanoo yhtiön matkaviestinnästä vastaava johtaja Vesa Mars.

Tällä haavaa Telia odottaa vielä EU:n ja Suomen kilpailuviranomaisten päätöksiä yhtiön jättämiin valituksiin.

Radiolinjan maanlaajuinen GSM-verkko koostuu osaksi juuri alueellisten yhtiöiden rakentamasta verkosta. Helsingin Puhelin hankki talvella Radiolinjan enemmistöomistuksen, ja muista yhtiöistä löytynee kiinnostusta kilpailevaan toimintaan.

- Tilanne ratkeaa kaikkien osalta, jos Telia onnistuu sopimaan verkkovierailuista Soneran ja Radiolinjan verkkoihin. Silloin alueellisetkin yhtiöt voisivat myydä asiakkailleen maan kattavaa matkapuhelinpalvelua oman alueensa sisällä toimivan GSM 1800 -palvelun seuraksi, sanoo Finnet-yhtiöiden toimitusjohtaja Reijo Svento.

Kymmenkunta pientä puhelinyhtiötä tarjoaa jo nyt alueellaan ns. citypuhelimille sopivaa GSM 1800 -palvelua, ja parikymmentä muuta on saanut siihen toimiluvan. Rajoitettu palvelu on houkutellut koko maassa asiakkaita vain joitakin kymmeniätuhansia Telian myynti mukaan lukien.

Kansainvälinen ennakkotapaus

Heinonen pitää valitettavana sitä, ettei matkapuhelinverkkojen vuokrakiistaa saatu alkukesästä ratkeamaan "kovasta yrityksestä" huolimatta.

- Kuluttajan kannalta olisi hyvä, että kentällä olisi mahdollisimman monia toimijoita, hän toteaa.

Ministeri huomauttaa suomalaiskiistan olevan myös maailman mitassa ennakkotapaus, joka saattaa johtaa kansainvälisten sopimusten tarkistamiseen.

STT-IKK
16.7.1999


POLITIIKKA-SIVULLE