Lemmikkieläin tarvitsee lomalla hoitoa ja oman apteekin



Myös lemmikit tarvitsevat loma-apteekin. Ihmisten särky- tai muita suun kautta otettavia lääkkeitä ei koskaan saa antaa lemmikkieläimille ilman eläinlääkärin tarkkaa annosteluohjetta.


Turkulainen eläinlääkäri Mikael Granholm sanoo, että jos matka lomakohteeseen on pitkä ja ilma lämmin, lemmikki tarvitsee lepoa, jaloittelua ja raikasta vettä matkan aikana.

- Jos lemmikki matkustaa kuljetushäkissä, matka sujuu mukavammin, kun eläin pääsee jaloittelemaan ja tarpeilleen yhtä usein kuin muutkin matkustajat. Kuumalla ilmalla kannattaa ajoittaa matka aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan, Granholm neuvoo.

Loma-apteekin perustarpeita ovat kuumemittari, tylppäkärkiset sakset, pinsetit, laastarit, sideharsot, haavataitokset, tukiside, pumpuli, puhdistusaine ja kyypakkaus.

- Koiran ja kissan vatsaoireiden hoito eroaa siten, että kissan pitää aina ripulin aikana saada helposti sulavaa ruokaa esimerkiksi vähärasvaista keitettyä lihaa tai raejuustoa. Koiran taas on hyvä paastota, Granholm opastaa.

Käärmeenpurema vaatii ammattiapua

Kyypakkaus auttaa myös lemmikin saaman kyykäärmen pureman, mehiläisen tai ampiaisen piston aiheuttaman vaivan ensihoidossa. Apteekit antavat pyydettäessä kyypakkauksen mukana lemmikin painoon suhteutetun annosteluohjeen.

- Kyytabletin antamisen jälkeen lemmikki pitää viedä eläinlääkäriin. Varsinkin kuonoon purtu eläin ja kaikki pennut tarvitsevat ammattiapua käärmeenpuremaan heti, Grönholm varoittaa.

Pintahaavoihin riittää usein huuhtelu runsaalla puhtaalla vedellä tai veteen laimennetulla puhdistusaineella. Ilmahoito on pienille haavoille parasta. Jos haava turpoaa tai tulehtuu, saatetaan tarvita antibioottihoitoa.

Hyönteiskarkotteita ei koiraan ja kissaan saa suihkuttaa. Lemmikit saavat helposti punkkeja, ja varsinkin tämä kesä on otollinen punkeille. Apteekista saa punkkipihtejä, joiden avulla punkki irtoaa helposti. Irrotuksen jälkeen iho on syytä pyyhkäistä desinfiointiaineella.

Hätätapauksissa voi pyytää ensiapuohjeita kaikkina vuorokauden aikoina Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan pieneläinpäivystyksestä 09-708 49600 ja virka-aikana numerosta 09-70 851.

Ei koiria helteillä autoihin

Koiria tai muitakaan kotieläimiä ei kannata ottaa helteellä autoon. Kun kuljettaja pistäytyy vaikkapa kaupassa, lämpötila pysäköidyssä autossa nousee sietämättömän korkeaksi, ja turkissaan läähättävä eläin kärsii.

Turun eläinsuojeluvalvoja Taru Vuoristo kertoo, että päivittäin ilmoitetaan tapauksista, joissa koira on jätetty kuumaan autoon. Hän ehdottaa, että kauppareissut ja pakolliset koiran kuljetusmatkat järjestettäisiin erikseen kovilla helteillä.

Kun koirat ovat tarhassa, pitää ehdottomasti huolehtia, että ne pääsevät varjoon ja että niillä on raikasta vettä.

STT-IKK
16.7.1999


AJASSA -SIVULLE