Unionistit hylkäsivät Pohjois-Irlannin uuden hallituslain



Esitystä Pohjois-Irlannin uudesta hallintovallasta lykätään kesän yli maakunnan suurimman protestanttipuolueen Ulsterin unionistien hylättyä Britannian pääministerin Tony Blairin lakiesityksen. Myöskään maakuntahallitus ei vielä aloita toimintaansa kuten oli tarkoitus.


Brittiläismielinen unionistipuolue teki tyhjäksi Blairin viime hetken ponnistelut saada Belfastiin toimiva yhteishallitus, josta sovittiin jo viime vuonna tehdyssä historiallisessa Pohjois-Irlannin rauhansopimuksessa. Hallitus on ollut periaatteessa kasassa viime heinäkuusta asti, mutta se ei ole ollut toimivaltainen.

Unionistien johtaja David Trimble sanoi, että puolueen kanta lakiesitykseen Pohjois-Irlannin vallanjaosta on yhä sama: suunnitelma on epäoikeudenmukainen.

Epäoikeudenmukaisen siitä tekee unionistipuolueen mielestä se, että koko hallitus joutuu eroamaan, jos IRA ei onnistu luovuttamaan kaikkia aseitaan määräaikaan mennessä ensi vuoden toukokuussa. Unionistien oli myös vaikea hyväksyä yhteishallitusta IRA:n poliittisen siiven Sinn Feinin kanssa. Puolueen politiikan mukaan "hallitusta ei tule, ellei saada aseita".

Blair turhautunut

Turhautunut Blair totesi, että he eivät voi tehdä enää paljoakaan sopimuksen suhteen. Blair oli runtannut lakiehdotusta tiiviisti viime viikkojen ajan Irlannin pääministeri Bertie Ahernen kanssa ja saanut tukea Yhdysvaltain presidentti Bill Clintonilta.

Blair oli yrittänyt viime minuuteilla tyydyttää unionistipuoluetta lupaamalla parlamentin jo hyväksymään lakiehdotukseen unionistien vaatimia muutoksia muun muassa asettamalla selkeän aikataulun IRA:n aseiden luovuttamiselle ja lupaamalla julkisesti, että Sinn Fein joutuisi vastuuseen, mikäli aseita ei luovuteta aikataulussa.

- Se on oikeudenmukainen lakiesitys, Blair totesi BBC:n haastattelussa.

IRA pitää itseään katolisten suojelijana

Pohjois-Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA ei ole koskaan julkisesti luvannut luopua aseistaan ja unionistit sanoivat, että he tarvitsevat takuita aseriisunnasta. IRA:lle luopuminen aseista on erityisen vaikeaa, sillä he näkevät itsensä katolilaisen vähemmistön suojelijoina.

Sinn Feinin johtaja Gerry Adamsin mielestä Blairin myöntämät muutokset lakiesitykseen muuttavat lain ja siten rauhansopimuksen luonnetta.

Rauhanrakentamisen tärkein laitos on uusi yhteishallitus ja sen tärkeimpänä tehtävänä on vähentää jännitystä maakunnan protestanttisen enemmistön ja katolilaisen vähemmistön välillä.

STT-IKK
16.7.1999


ULKOMAAT-SIVULLE