Lipponen kannattaa eurovaaleihin alueellisia vaalipiirejä



Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) kannattaa alueellisia vaalipiirejä seuraavissa eurovaaleissa. Lipposen mukaan alueelliset vaalipiirit panisivat ehdokkaat paremmin vastaamaan tekemisistään äänestäjille.


- EU-parlamenttivaalit pysyvät äänestäjille etäisinä julkkisvaaleina, jollei vaalijärjestelmää muuteta alueelliseksi. Vaikka riskinä olisikin liika keskittyminen EU-rahojen hankkimiseen omalle alueelle, on sittenkin parempi, että edustaja on selvästi jostakin kotoisin, Lipponen sanoi lauantaina Kansanvallan päivän juhlassa Porissa.

Lipposen mukaan alueelliset EU-vaalipiirit olisivat omiaan vahvistamaan maakuntapohjaisia suuralueita. Hän toisti samalla ehdotuksensa, että selvitettäisiin EU- ja kunnallisvaalien yhdistäminen.

Alhainen äänestysprosentti kesäkuun eurovaaleissa on Lipposen mielestä tutkimisen arvoinen aihe. Hän arveli, että kysymyksessä on yleiseurooppalainen kehitys, koska sosiaalidemokraattien tappio ja alhainen osanotto yhdistyi kahdeksassa EU-maassa.

- Puolueita ja niiden johtoa - kuten SDP:n puheenjohtajaa - on aiheellisesti moitittu passiivisuudesta EU-vaalikampanjassa. Vaaleissa tarvitaan selkeämpää tavoitteellisuutta ja aatteellista rajanvetoa, Lipponen vaati.

Samalla hän mollasi hallituskumppani kokoomuksen vaalikampanjaa.
- Direktiivejä ja demareita vastaan, kokoomuksen kampanjan loppuhuipennuksen iskulause, kertoo täydellisestä linjattomuudesta.

"Vaihtoehdottomuus" muoti-ilmiönä

Lipponen ruoti puheessaan myös Suomessa käytävää julkista keskustelua politiikasta. Hänen mielestään vasta kansallinen onnettomuus ja talouskriisi toi Suomen politiikkaan taloudellista realismia.

- Tutkijat, viimeksi Tuija Parvikko Hufvudstadsbladetissa, puhuvat mielellään "vaihtoehdottomuuden politiikasta", ikään kuin vallitsisi laaja mutta tukahdutettu tyytymättömyys harjoitettuun politiikkaan, Lipponen sanoi.

Samansuuntaisia ajatuksia Lipponen sanoi huomanneensa Kalevi Sorsan puheissa.
- Muotiin kuuluu väittää, että poliitikoilla, kuten hallituksella, ei oikeastaan ole vaihtoehtoa, sillä "markkinavoimat" määräävät.

Työllisyystavoite nyt saavutettu

Lipposen mielestä mistään vaihtoehdottomuudesta ei voi puhua. Vaihtoehdot harjoitetulle politiikalle - kuten velan kasvattaminen tai EMU:n torjuminen - olisivat vain olleet huonompia.

Syitä siihen, että vuodesta 1995 harjoitettuun hallituspolitiikkaan ollaan tyytymättömiä, Lipponen etsi kahtaalta. Toisaalta odotukset työttömyyden puolittamisesta olivat liian korkealla, toisaalta vahva talouskasvu on heikentänyt niiden ihmisten suhteellista asemaa, jotka eivät ole päässeet sen hyödystä osallisiksi.

Vuosien 1995-96 minitaantuman jälkeen kehitys on kuitenkin ollut vahvaa.
- Perjantaina saadut tiedot työllisyyskehityksestä kertovat, että työllisyysaste on jo noussut 70 prosenttiin eli tämän vaalikauden vähimmäistavoitteeseen, Lipponen iloitsi.

Medioissa ei tilaa asiakeskustelulle

Europarlamentaarikko Reino Paasilinnaa (sd.) siteeraten Lipponen moitiskeli tiedotusvälineitä mustavalkomaalauksesta. Asiakeskustelulle ei tahdo löytyä tilaa.

- Medioissa leviää eräänlainen Colosseumin journalismi; peukalo on joko ylös- tai alaspäin. Jaetaan tuomioita ja paheksutaan, ikään kuin asioihin olisi joku itsestään selvä kanta. Oikeistoa lähellä olevat mediat häivyttävät asian suosikkiehdokkaiden vaatteiden, ei aatteiden esittelyyn, Lipponen sanoi.

Euroedustaja Myller: Eurovaalin ajankohdasta kansanäänestys

Eurovaalien ajankohta pitäisi ratkaista kansanäänestyksellä, arvioi Euroopan parlamentin jäsen Riitta Myller (sd.). Myllerin mielestä kansanäänestys tulisi järjestää seuraavien kunnallisvaalien yhteydessä.

- Euroopan parlamentti on lakiasäätävä elin, joten sen kokoonpano on keskeinen kysymys kansalaisten ja heidän asioidensa hoidon kannalta. Alhainen äänestysprosentti ei ole yhdentekevä asia. Vaalijärjestelmään on pakko puuttua, Myller korosti lauantaina Vantaalla.

Myller tukee pääministeri Lipposen ajatusta alueellisista vaalipiireistä eurovaaleissa.

- Kokemuksemme kaksista vaaleista osoittaa, että valtakunnallisuus tekee vaaleista markkinatapahtuman. Tällöin pääroolissa on pelkkä ehdokkaan saama julkisuus - oli se sitten miltä alalta tahansa. Näin asiat jäävät varjoon ja kansalaisten kiinnostus Eurooppa-asioita kohtaan hiipuu, Myller varoitti.

STT-IA
17.7.1999


POLITIIKKA -SIVULLE