Ravustajille luvassa hyviä saaliita



Ensi keskiviikkona alkavalle ravustuskaudelle luvataan hyviä saaliita. Tutkija Ari Manninen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta sanoo, että etenkin Etelä-ja Keski-Suomessa voidaan odottaa kunnon saaliita heti ravustuskauden alussa.


Vaikka kylmä kevät viivytti rapujen kasvua pitkään, niin lämpimän kesän ansiosta rapukaudesta näyttää tulevan hyvä.

Täpläravun poikaset ovat kuoriutuneet Etelä-Suomessa kesäkuun lopussa ja jokiravun poikaset heinäkuun alussa. Rapujen kasvuun liittyvä kuorenvaihto on etelässä käynnissä ja ravustuskauden alkaessa kuoret on pääosin vaihdettu. Aikuiset jokiravut vaihtavat kuortaan hieman myöhemmin.

Kuorenvaihdon ajankohdan vaihtelu näkyy myös rapusaaliissa. Parhaat saaliit saadaankin yleensä vasta elokuun lopulla. Ravustuskausi kestää lokakuun loppuun saakka.

Täplärapu valtaa alaa

Mannisen mukaan Suomen vesistä on pyydetty vuosittain 2,5-5 miljoonaa rapua. Pari vuotta sitten pyydettiin 3,7 miljoonaa kappaletta. Ravustuksen osuus on kymmenen prosenttia koko sisävesikalastuksesta.

- Kokonaissaaliista täplärapujen osuus on vasta muutama prosentti, mutta 1990-luvulla tehtyjen täplärapuistutusten tuloksena rapujen kokonaissaaliin ja täpläravun osuuden odotetaan kasvavan nopeasti ensi vuosikymmenellä.

Ravunviljelyn yleistyessä myös viljeltyjen rapujen määrä markkinoilla on kasvanut. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos tutkii ravunviljelyn tehostamisen mahdollisuuksia kahdessa erillisessä hankkeessa.

- Tarkoituksena on selvittää kolmen vuoden aikana, miten lisäruokinnalla ja hoidolla voidaan optimoida hyvät ravun kasvuolot, selvittää Manninen.

Evolla tutkitaan myös rapujen lammikkoviljelyn tehostamista.

Rapurutto vakava uhka

Rapurutto on vakavin jokirapukantoja uhkaavista tekijöistä. Jokirapukantojen säilyminen riippuu siitä, kuinka tehokkaasti rapuruton leviämistä kyetään ehkäisemään.

Rapuruton seurauksena kaikki vesistön jokiravut kuolevat, mutta täpläravuista vain osa sairastuu ja kuolee. Vuosittain rapuruttoa todetaan 5-10 vesistössä. Esimerkiksi viime vuonna jokirapukuolemien vuoksi menetettiin ainakin kaksi erittäin merkittävää jokirapuvesistöä.

Tänä vuonna jokirapujen epäillään hävinneen niin ikään kahdesta vesistöstä. Tämän kesän rapuruttotilanne nähdään vasta ravustuskauden kuluessa.

STT-IKK
16.7.1999


AJASSA -SIVULLE