RKP:n budjettikanta: Tingitään mieluummin veroalesta kuin perusturvasta



Ruotsalainen kansanpuolue varoittaa hallitusta alentamasta veroja niin rajusti, että kansalaisten peruspalvelut vaarantuvat.


Puolueen eduskuntaryhmä sekä ministerit kertoivat kannastaan tiistaina Karjaalla valtion talousarviota käsittelevässä eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.

- Verojen alentaminen on välttämätöntä. Mutta jos verojen alentamisen ja peruspalvelujen turvaamisen välille syntyy ristiriita, pitää mieluummin tinkiä veroalesta, puolueen puheenjohtaja, puolustusministeri Jan-Erik Enestam vaatii.

Palveluiden turvaamiseksi RKP vaatii, että budjetin loppusumma korotettaisiin alkuperäiseen 193 miljardiin, joka sovittiin keväällä kehysneuvotteluissa.

RKP:n mukaan summa perustuu hallitusohjelmaan ja täyttää Suomen EU:n rahaliiton jäsenmaana ottamat velvoitteet tiukasta taloudenpidosta.

RKP on valmis laskemaan veronalennusten määrän 8 miljardiin markkaan, jos siitä yli menevillä markoilla turvataan joitakin peruspalveluja, jotka muuten vaarantuisivat.

Hallitusohjelmassa puhutaan verojen ja veroluonteisten maksujen alentamisesta 10-11 miljardilla, mikä suunnataan tuloverojen ja työnantajamaksujen alennuksiin.

RKP:n kanta on, että veronalennukset tulee suunnata pelkästään tuloveron alennukseen. Valtiovarainministeriössä mietitään vielä, miten veroale pitäisi toteuttaa.

"On aika paikata laman aikana syntyneitä aukkoja"

RKP muistuttaa hallitusohjelman lausumasta, jonka mukaan "edellytykset yhteiseen huolenpitoon niistä jotka ovat huonoimmassa asemassa lisääntyvät".

Liikkumavara on käytettävä ennen kaikkea hoidossa, huolenpidossa ja opetuksessa laman aikana syntyneiden puutteiden korjaukseen, joiden korjaamatta jättäminen RKP:n mukaan johtavat menojen lisäämiseen.

Kiireellisimpiä ovat mielenterveys- ja päihdehuolto sekä kouluissa opetusryhmien koon pienentäminen, oppilashuolto ja erityisopetuksen resurssit.

Tärkeimmäksi keinoksi palvelujen turvaamiseen peruspalveluministeri Eva Biaudet katsoo kuntien valtionosuuksien maksamisen indeksikorotuksineen sekä harkinnanvaraisten tukien ohjaamisen kriisikuntiin.

Valtiovarainministeriö kaavailee inflaatiotarkistusten puolittamista, mikä tarkoittaisi 370 miljoonaa kuntien valtionosuuksissa.

- Laman aikana esimerkiksi laitoshoidon purkaminen on hidastunut, koska avohoitoon käytettävät varat ovat olleet jäissä. Kotipalvelun varat ovat vähentyneet kolmanneksella vuodesta 1993. Vaikeuksissa ovat myös mielisairaanhoito sekä dementiapotilaiden ja alkoholistien auttaminen, Biaudet luettelee työsarkaansa.

Rahaa tarvitaan Biaudetin mukaan myös rakentamiseen.
- Sairasosastoja ja päivähoitopaikkoja on jouduttu sulkemaan kun huoneet homehtuvat ja laastit tippuvat katoista, Biaudet tuhahtaa.

Kuntien palvelumaksut päätetään vasta riihessä

Kuntien taloutta suunnitellaan paikattavaksi myös myöntämällä niille oikeus eräiden palvelumaksujen korotukseen. Biaudet kertoo keskeyttäneensä hankkeen kehittelyn valtiovarainministeriön kanssa syntyneiden erimielisyyksien takia.

Palvelumaksut ovat osa kokonaisuutta. Siksi niistä päätetään samalla muidenkin asioiden kanssa, Biaudet sanoi.

RKP vaatii, että hallituksen olisi ryhdyttävä uudelleen kehittämään keinoja merenkulun kannattavuuden turvaamiseksi. Liikenneministeriön asiaa koskenut esitys hylättiin talouspoliittisen ministerivaliokunnan käsittelyssä kesäkuun lopussa.

Puolue kannattaa myös valtionyhtiöiden osakkeiden myymistä suunniteltua nopeammin sikäli kun niistä saadaan hyvä hinta. Rahat pitäisi käyttää velkojen lyhennykseen sekä tutkimustoimintaan, myös julkista sektoria hyödyttävään sekä perustutkimukseen. Myös rauta- ja maanteiden kunnosta tulisi huolehtia.

Kokouksessa ei keskusteltu sairaslomalla olevan Rainer Erlundin tulevaisuudesta RKP:n kansanedustajana.

Myöskään kysymys Elisabeth Rehnin mahdollisesta presidenttiehdokkuudesta ei saanut lisävalaistusta.

STT-JHL
21.7.1999


POLITIIKKA -SIVULLE