Sähköistä asiointia viranomaisten kanssa edistetään uudella lailla



Sähköistä yhteydenpitoa ryhdytään hyödyntämään entistä enemmän myös hallinnossa. Oikeusministeriö on tehnyt luonnoksen uudeksi laiksi, joka mahdollistaa esimerkiksi hakemuksien tekemisen ja lähettämisen sähköpostin avulla. Samalla helpotetaan tietotekniikan käyttöä viranomaisten keskinäisessä viestinnässä.


Lain on tarkoitus tulla voimaan jo joulukuun alussa. Perjantaina lausuntokierrokselle lähetetyn ehdotuksen mukaan laki asettaisi sähköiselle asioimiselle oikeudelliset perusvaatimukset.

Laissa säädettäisiin myös keskeisistä tietoturvallisuuteen liittyvistä kysymyksistä.

Lailla pyritään parantamaan hallinnon palvelua ja tehokkuutta sekä lisäämään asioinnin joustavuutta. Tarkoitus on, että hakemuksia ja ilmoituksia voisi lähettää koska tahansa kaikkialta, mistä löytyy käyttökelpoinen tietokoneyhteys.

Sähköisestä asioinnista kaavaillaan uutta asiointitapaa perinteisten menettelyjen rinnalle - ketään ei pakoteta käyttämään sähköpostia. Toisaalta asiakkaalle ei anneta ehdotonta oikeutta sähköiseen viestintään, vaan sähköisten palvelujen järjestäminen jäisi viranomaisen harkintaan.

Kuitenkin viranomaisen, jolla on riittävät tietotekniset ja muut valmiudet, tulisi tarjota yleisölle mahdollisuus asioida sähköisesti.

Viranomaisten tulisi huolehtia siitä, että laitteet toimivat ympäri vuorokauden ja tietoturvallisuus säilyy. Lain ulkopuolelle jäisivät hallintolainkäyttö, poliisitutkinta ja ulosotto.

Laissa säädettäisiin samalla sähköisen allekirjoituksen edellyttämästä varmentamisesta. Varmenteella tarkoitetaan tietoa, joka luotettavasti liittää henkilön ja sähköisen allekirjoituksen toisiinsa.

Varmenteena voitaisiin käyttää aina sähköistä henkilökorttia, joka on yhtä todistusvoimainen kuin nykyisen kaltainen muovikortti.

Joulukuun alusta voimaan tulevan lain mukaan henkilökortin voi hankkia myös sähköisesti.

Väestörekisterikeskuksella ei olisi kuitenkaan yksinoikeutta varmennepalveluiden tuottamiseen, vaan varmentajana voisi toimia mikä tahansa laissa säädetyt edellytykset täyttävä julkinen tai yksityinen yhteisö.

Vastuu viestin perille menosta pysyisi nykyisen käytännön mukaan viestin lähettäjällä. Viranomaisen tulisi ilmoittaa viestin perille menosta.

Viranomaisen päätöksen sähköiseen tiedoksiantoon tulisi saada päätöstä koskevan henkilön lupa.

Sähköisesti asioidaan jo

Asiakirjojen toimittamisesta viranomaisille on jo olemassa yksittäisiä erityissäännöksiä. Muun muassa metsänkäyttöilmoitus, muuttoilmoitus ja opintotukihakemus voidaan jo tehdä sähköisesti. Myös ulosottohakemuksista suuri osa tehdään automaattisen tietojenkäsittelyn avulla.

Yleisiä tuomioistuimia - käräjä- ja hovioikeuksia sekä korkeinta oikeutta koskeva laki sähköisestä viestinnästä oikeudenkäyntiasioissa antaa mahdollisuuden toimittaa asiakirjoja tuomioistuimelle telekopiona, sähköpostina tai muutoin automaattisena tiedonsiirtona.

Laki ei koske vielä hallintotuomioistuimia, vesioikeuksia, vesiylioikeutta eikä vakuutusoikeutta.

Valtionhallinnossa on parhaillaan käynnissä noin sata sähköisen asioinnin hanketta. Viranomaisasioinnin järjestäminen tulee vuosina 1999-2001 maksamaan arviolta 80 miljoonaa markkaa, mikä on noin 4 prosenttia vuoden 1997 valtion tietotekniikkakustannuksista.

STT-IA
16.7.1999


POLITIIKKA -SIVULLE