STT:n päätoimittaja ja toimittaja julkisesta herjauksesta ehdolliseen vankeuteen



Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Suomen Tietotoimiston päätoimittajan Kari Väisäsen ja toimittaja Johanna Aatsalo-Sallisen ehdollisiin vankeusrangaistuksiin julkisesta herjauksesta. Päätoimittaja Väisänen eroaa tapauksen vuoksi STT:n palveluksesta.


Väisänen sai 45 päivää ehdollista vankeutta ja Aatsalo-Sallinen 30 päivää ehdollista vankeutta. Lisäksi Väisänen, Aatsalo-Sallinen ja STT joutuvat maksamaan yhteensä satojentuhansien markkojen korvaukset hiihtäjä Jari Räsäselle ja Suomen hiihtoliiton ylimmälle johdolle.

Väisänen, Aatsalo-Sallinen ja STT tuomittiin maksamaan Räsäselle 350 000 markan korvaus henkisestä kärsimyksestä. Jutussa tuomittiin korvauksia maksettaviksi kaikkiaan 19 asianosaiselle henkisistä kärsimyksistä yhteensä 1 570 000 markkaa.

STT väitti uutisessaan viime vuoden tammikuussa, että Räsänen olisi ostanut ja käyttänyt kasvuhormonia ja että Hiihtoliiton johtavat henkilöt olisivat olleet kiinnostuneita kasvuhormoneista. Käräjäoikeuden mielestä väitteille ei löytynyt tukea.

Ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi päätoimittaja Väisäselle tuomittiin 45 päiväsakkoa yhteensä lähes 26 000 markan verran ja toimittaja Aatsalo-Salliselle 30 päiväsakkoa eli lähes 3 000 markkaa.

Valtionsyyttäjä Maarit Loimukoski oli vaatinut päätoimittajalle ja toimittajalle rangaistusta julkisista, ei vastoin parempaa tietoa tehdyistä herjauksista. Käräjäoikeus tuomitsi heidät rangaistuksiin pääosin syytteen mukaisesti.

Räsäselle korvauksia myös ansionmenetyksestä

Päätoimittajan, toimittajan ja STT:n tulee korvata hiihtäjä Räsäselle lisäksi mm. oikeudenkäyntikuluista lähes 275 000 markkaa sekä taloudellisena vahinkona ansionmenetyksestä yli 10 000 markkaa. Räsänen oli vaatinut oikeudessa korvauksia henkisistä kärsimyksistään miljoona markkaa.

Kaikkiaan oikeudenkäynnin aikana oli vaadittu STT:ltä yhteensä 5,1 miljoonan markan korvauksia; mm. Hiihtoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Esko Aho vaati henkisistä kärsimyksistään 500 000 markkaa. Oikeus tuomitsi hänelle maksettavaksi 100 000 markkaa.

Hiihtoliittoon päin maksettava useita korvauksia

Päätoimittajan, toimittajan ja STT:n tulee oikeuden päätöksen mukaan myös suorittaa useita korvauksia henkisestä kärsimyksestä Hiihtoliittoon kuuluville henkilöille.

Liiton puheenjohtajalle kansanedustaja Esko Aholle on maksettava 100 000 markkaa ja toimitusjohtaja Esa Klingalle samoin 100 000 markkaa.

Hiihtoliiton johtokunnan jäsenelle, pankinjohtaja Matti Louekoskelle, markkinointipäällikölle Matti Leikoskelle ja doping-uutisen julkistamisaikana maastohiihdon päävalmentajana toimineelle Antti Leppävuorelle on maksettava samoin kullekin 100 000 markkaa.

Nykyinen maastohiihdon päävalmentaja ja tapahtumavuonna naishiihtäjien vastuuvalmentajana toiminut Kari-Pekka Kyrö sekä Hiihtoliiton entinen lajipäällikkö Jari Piirainen saavat tuomion mukaan molemmat myös 100 000 markan korvauksia.

Piirainen ei ollut doping-uutisen julkistamisaikana tammikuussa 1998 enää Hiihtoliiton palveluksessa.

Korvauksia myös Hiihtoliiton johtokunnan jäsenille

Hiihtoliiton entiselle päävalmentajalle, Vuokatin urheiluopiston rehtorille Pekka Vähäsöyringille tulee maksaa 100 000 markkaa korvauksia. Hän oli doping-uutisen tapahtuma-aikana Japanin maastohiihtäjien päävalmentaja.

Myös Hiihtoliiton liittovaltuuston puheenjohtaja Roger Turku saa tuomion mukaan henkisistä kärsimyksistään 100 000 markan korvauksen.

Olympiavoittaja ja Hiihtoliiton johtokunnan jäsenelle Marjo Matikainen-Kallströmille tulee tuomion mukaan 30 000 markan korvaus. Hiihtoliiton johtokunnan varapuheenjohtaja Paavo M. Petäjän osuus korvauksista on 30 000 markkaa, saman verran on saamassa myös Hiihtoliiton varapuheenjohtaja, mäkihypyn olympiavoittaja Jouko Törmänen.

Korvauksia saavat tuomion mukaan myös Hiihtoliiton johtokunnan jäsenet rehtori Alpo Peltola, 30 000 mk, eversti Antero Pärssinen 30 000 mk, myyntipäällikkö Erkki Rauma 80 000 mk, rehtori Jorma Hyytiä 30 000 mk, insinööri Risto Happonen 30 000 mk ja lehtori Matti Niemi 30 000 markkaa.

Väisänen eroaa STT:n päätoimittajan paikalta

Suomen Tietotoimiston päätoimittaja Kari Väisänen eroaa päätoimittajan ja toimitusjohtajan tehtävistä torstaina saamansa tuomion vuoksi. Väisänen jätti eronpyyntönsä puhelimitse STT:n hallitukselle.

STT:n hallituksen puheenjohtaja Sanoma Oy:n toimitusjohtaja Seppo Kievari ei osannut vielä torstaina illansuussa sanoa, miten hallitus menettelee eronpyynnön kanssa. Hän oli joka tapauksessa pyytänyt Väisästä jatkamaan STT:n päätoimittajana ja toimitusjohtajana hallituksen seuraavaan kokoukseen saakka.

STT:n hallitus piti torstaina lyhyen puhelinkokouksen. Hallitus on näillä näkymin seuraavan kerran koolla ensi viikolla. Tuolloin on tarkoitus pohtia Väisäsen eroilmoituksen lisäksi sitä, aikooko STT valittaa tuomiosta.

Kievarin mielestä oikeuden päätös oli yllättävän kova. Tosin samassa yhteydessä hän muistutti, ettei hänellä ole ollut tapana arvostella oikeuden päätöksiä. Samaten oikeuden langettamat korvaukset tuntuivat Kievarin mielestä ensilukemalta kovin kovilta. Hän kuitenkin korosti, että näitä asioita pitää ensin huolella harkita, ja sen jälkeen on tehtävä päätöksiä.

Kievari myönsi, että varmasti doping-juttu on jonkinlaisen kolhun STT:lle aiheuttanut. Nyt hänen mielestään maine pitää paikata osoittamalla, että STT on luotettava tietotoimisto.

Väisänen, 41, on johtanut STT:tä vuoden 1996 alkupuolelta. Tätä ennen hän oli Lappeenrannassa ilmestyvän Etelä-Saimaan päätoimittaja. Ennen päätoimittajakauttaan hän toimi mm. Keskuskauppakamarin tiedotuspäällikkönä ja ulkomaankauppaministerin erityisavustajana.

Suomen Tietoimisto Oy on 111 vuotta vanha suomalainen uutistoimisto. Suomalaiset lehtitalot omistavat yrityksestä 98 prosenttia. Yleisradio omistaa kaksi prosenttia STT:stä.

Alma Median osuus osakkeista on 28,7 prosenttia. Sanoma Oy:llä ja TS-yhtymällä on kummallakin 20,8 prosenttia osakkeista. Loput 27,7 prosenttia osakkeista on 47 lehtitalon omistuksessa.

Jari Räsänen: Oikeus on puhunut ja minä olen siihen tyytyväinen

Hiihtäjä Jari Räsänen kommentoi doping-jutun torstaista päätöstä tuoreeltaan Ylen tv-uutisille.
- Oikeus on puhunut ja minä olen siihen ihan tyytyväinen, hän sanoi.

Räsäsen mukaan STT:n uutisoinnin vuoksi hänelle tehtyä vahinkoja ja hallaa ei millään rahalla voi korvata.

- Oikeus on tehnyt tällaisen päätöksen ja sille asialle minä en voi tehdä yhtään mitään. Oikeus on puhunut ja minä olen siihen tyytyväinen, Räsänen arvioi tuomiota.

Kerosuo: Vahingonkorvaussummat erittäin korkeita

Journalistiliiton lakimies Lauri Kerosuo pitää STT:n doping-jutussa henkisestä kärsimyksestä tuomittuja vahingonkorvaussummia erittäin korkeina. Sen Kerosuo kuitenkin myöntää, että hiihtäjä Jari Räsänen on joutunut doping-uutisen myötä kovaan ryöpytykseen.

- Se kyllä on varmaa, että Räsästä röykytettiin, joten hänen kohdallaan voi puhua ihan oikeasta henkisestä kärsimyksestä.

Eniten Kerosuota ihmetyttää se, että vahingonkorvauksia saavien joukossa on myös henkilöitä, joiden nimi ei ole tullut juurikaan esiin jutun yhteydessä.

- Meillä on aikaisemmin katsottu, että kunnianloukkaus on aika henkilökohtainen asia eikä ryhmään kuuluminen ole riittänyt perusteeksi, Kerosuo pohtii.

Myös Hiihtoliiton puheenjohtajalle, kansanedustaja Esko Aholle sekä liiton toimitusjohtajalle Esa Klingalle maksettavat 100 000 markan vahingonkorvaukset henkisestä kärsimyksestä kummastuttavat Kerosuota.

- Leikkisästi sanottuna, jos tuommoisen putiikin johtajaksi ryhtyy, niin on tarkoituskin, että joutuu kestämään kaikenlaista. Luulen, että tämä ei ole ollenkaan pahin röykytys, johon Aho on joutunut, Kerosuo toteaa.

"Komeata, että lähdesuoja pidettiin"

Käräjäoikeuden päätoimittaja Kari Väisäselle ja toimittaja Johanna Aatsalo-Salliselle langettamat ehdolliset vankeusrangaistukset kuulostavat Kerosuon mielestä kovilta.

- Luultavasti taustalla on se, että uutinen on levinnyt tehokkaasti niin laajalle, Kerosuo päättelee.

Hän toivoo kuitenkin, että torstaina langetetut tuomiot eivät vaikuttaisi muiden tiedotusvälineiden työhön. Kerosuon mielestä varsinkin köyhille tiedotusvälineille suuret korvaussummat voivat olla aika arveluttava paikka.

- Toivottavasti tiedotusvälineet eivät ota suitsia suuhunsa. Mokia ei ole saanut tehdä ennenkään, eikä niitä saa tehdä nytkään. Siitä huolimatta virheitä tapahtuu, eikä niitä saa ruveta hysteerisesti pelkäämään, Kerosuo sanoo.

Kerosuon mukaan on tilanteita, joissa toimittaja kokee olevansa oikeassa ja selvittänyt asiat niin hyvin kuin ne vain voi selvittää.

- Mielestäni ei voi vaatia, että journalistinen näyttö olisi yhtä hyvä kuin se, mitä raastuvassa vaaditaan, Kerosuo kommentoi.

- Myös lähdesuojan takia kaikkea näyttöä, mikä on ollut omassa tiedossa, ei tuoda raastupaan. Se mikä tässä tapauksessa on komeaa, niin lähdesuoja on pidetty, Kerosuo lausuu.

STT-IKK
16.7.1999


POLITIIKKA-SIVULLE