Sisältö
Pääsivu
Pääkirjotus
Politiikka
Talous
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Linkit
Arkisto

ULKOMAAT



Kennedyn ruumis löydettiin

John F. Kennedy nuoremman vaimon ja tämän sisaren ruumiit paikallistettiin myöhään keskiviikkona Suomen aikaa. Aiemmin keskiviikkona pelastusmiehet löysivät Kennedyn ruumiin, joka oli onnettomuuskoneen hylyn sisällä. (Päivitys 21.7.1999)

Saksan hallitus heikentää hyvinvointivaltiota

Sosialidemokraattien johtama Saksan keskustavasemmistolainen hallitus paljasti tiistaina ohjelman, joka tähtää hyvinvointivaltion rajuihin leikkauksiin. (Päivitys 21.7.1999)

EU tukee yhden Kiinan politiikkaa

Euroopan unioni ilmoitti tiistaina olevansa huolissaan Kiinan ja Taiwanin suhteiden kiristymisestä viime aikoina. (Päivitys 21.7.1999)

Kiina varoitti Clintonia Taiwanin kysymyksessä - Taiwan vetoaa rauhanomaiseen ratkaisuun

Taiwan peräänkuulutti maanantaina rauhanomaista ratkaisua Kiinan ja Taiwanin sanasotaan, mutta varoitti, ettei se taivu Kiinan painostuksen alla. Taiwan ilmoitti lähettävänsä pian erityislähettilään Washingtoniin selostamaan Yhdysvaltain viranomaisille Kiinan suhteiden huonontuneisuutta. (Päivitys 20.7.1999)

Kennedyn sekä muiden koneessaolijoiden uskotaan kuolleen

Yhdysvalloissa ei enää uskota, että John F.Kennedy Jr., hänen vaimonsa ja vaimon sisar löytyvät hengissä. Rannikkovartiosto on ollut yhteydessä koneessaolijoiden perheisiin ja kertonut, että eloonjääneiden etsintä on toivonta. (Päivitys 20.7.1999)

Kennedyn koneen etsinnät jatkuivat

Myöhään perjantai-iltana kadonneen John F. Kennedy nuoremman lentokonetta ei vielä sunnuntaihin mennessä ollut löydetty. (Päivitys 18.7.1999)

Viikonlopun ulkomaan uutisia lyhyesti

(Päivitys 18.7.1999)

Serbiministeri: Montenegro voi lähteä omille teilleen

Serbialaisministeri sanoi lauantaina, ettei häntä huolestuta mahdollisuus, jossa Jugoslavian kaksi osatasavaltaa - Serbia ja Montenegro - eroaisivat ja julistautuisivat kumpikin itsenäiseksi valtioksi. (Päivitys 18.7.1999)

EU:n ulkopolitiikan johdossa tungosta

EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan johdossa on ensi syksynä tungosta. Tuore Amsterdamin sopimus antaa ministerineuvoston pääsihteerille uusia työtehtäviä, EU:n komissiossa kunnianhimo on kova ja lisäksi Suomi haluaa EU:n puheenjohtajana vetää johtavaa roolia. (Päivitys 17.7.1999)

Prodi linjasi komission pelisääntöjä

Puheenjohtaja Romano Prodi esitteli lauantaina EU:n komission uudet pelisäännöt, kun viikko sitten nimetyt 19 komissaaria olivat ensi kertaa yhdessä koolla. (Päivitys 17.7.1999)


Israel hakee rauhaa

Israelin uudelta pääministeriltä Ehud Barakilta meni seitsemän viikkoa hallituksen kokoamiseen. Nyt lähi-idässä odotetaan innokkaasti, onnistuuko pääministeri toteuttamaan ne toiveet, joita äänestäjät häneen vaaleissa kohdistivat.

USA suunnittelee laajaa geenimuunneltujen tuotteiden tutkimusta

Yhdysvalloissa on luvattu aloittaa laajat selvitykset geenimuunneltujen elintarvikkeiden turvallisuudesta. Tällaisten tutkimusten tarve myönnetään nyt ensimmäisen kerran ja pääasiallisena syynä selvityksiin ryhtymiselle on se, että EU kieltäytyy ostamasta Yhdysvalloista sellaisia tuotteita, joissa on geenimuunneltuja aineksia.

Shkelestä kolmannen kerran Latvian pääministeri

Latvian parlamentti hyväksyi selvällä ääntenenemmistöllä pääministeri Andris Shkelen hallituksen perjantaina. Shkelestä tuli näin pääministeri kolmannen kerran neljän vuoden aikana.

Lukashenko vannoo estävänsä protestit Valko-Venäjällä

Presidentti Aleksander Lukashenkon mukaan Valko-Venäjä on valmis käyttämään voimatoimia mahdollisten laittomien mielenosoitusten hajottamiseksi.

Montenegron presidentti haluaa pakotteiden poistoa

EU toivoo menestystä Montenegron ja Serbian neuvotteluille Jugoslavian liittovaltion uudistuksista, sanoi ulkoministeri Tarja Halonen (sd.) perjantaina. Halosen mukaan EU:n kannalta Montenegron itsenäistyminen ei ole toivottavaa.

EU ja Ukraina tapaavat - presidentti Kutshma kaipaa vaalikampanjalleen vauhtia

Presidenttivaalikamppailussa kuohuva Ukraina ja EU pitävät ensi perjantaina Kiovassa kolmannen huippukokouksensa.

Unkarin pääministeri: EU:n jäsenyysneuvottelut epätasainen juoksukilpailu

Unkarin pääministeri Viktor Orban (36) pitää EU:n laajenemisneuvotteluja epätasaisena juoksukilpailuna, jossa rinnalle pyrkijälle ei kerrota edes maaliin tulon ajankohtaa.

Unionistit hylkäsivät Pohjois-Irlannin uuden hallituslain

Esitystä Pohjois-Irlannin uudesta hallintovallasta lykätään kesän yli maakunnan suurimman protestanttipuolueen Ulsterin unionistien hylättyä Britannian pääministerin Tony Blairin lakiesityksen. Myöskään maakuntahallitus ei vielä aloita toimintaansa kuten oli tarkoitus.

Maailma muuttuu Khatamin Iranissa

Vielä vähän aikaa sitten viranomaiset saivat Iranissa kaikessa rauhassa lakkauttaa sanomalehtiä, pahoinpidellä tyytymättömiä opiskelijoita ja tuomita rettelöijät "vastavallankumouksellisiksi". Uudistusmielisen presidentin Mohammad Khatamin hallitsemassa uudessa Iranissa sellaiset yritykset näyttävät kuitenkin olevan tuomittuja epäonnistumaan.

"Itä-Timorille saatava aseistettuja rauhanturvaajia"

Itä-Timorin kansainvälisen tukikeskuksen ETISC:n toiminnanjohtajan Juan Federerin mukaan kansanäänestyksen toteuttaminen nykyisissä oloissa Itä-Timorilla on mahdotonta.

Kiina varoitti Taiwania separatismista

Kiina on varoittanut Taiwania siitä, että se on etenemässä kohti "monumentaalista katastrofia" hylkäämällä "yhden Kiinan" -politiikan, joka on auttanut ylläpitämään Itä-Aasian vakautta jo vuosikymmeniä.

Rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät globalisaation myötä

Rikkaat maat hyötyvät eniten talouden globalisaatiosta ja köyhillä menee puolestaan entistäkin huonommin. YK:n kehitysjärjestö UNDP:n vuosiraportin mukaan Suomi on maailman maiden joukossa 13. sijalla inhimillisen kehityksen indeksillä mitattuna.

Maapallolla kuusi miljardia ihmistä lokakuussa

YK:n väestörahasto UNFPA aloitti sunnuntaina lähtölaskennan maailman väkiluvun saattamiseksi uudelle miljardiluvulle. Laskelmien mukaan "kuuden miljardin päivää" voidaan juhlia 12. lokakuuta.

Venäjän kriisi romahdutti Baltian maatalousviennin

Baltian maiden elintarviketalous huojuu yhä kuilun partaalla Venäjän viime syksyn talouskriisin jäljiltä. Ruplan arvon raju romahdus pysäytti elintarviketuotannon itäviennin kuin seinään, eivätkä sokkivaikutukset ole vieläkään ohi.

Sodan repimä Afrikan sarvi on asekauppiaiden paratiisi

Sota houkuttaa aina asekauppiaita. Niin myös Afrikan sarvessa, missä Etiopia ja Eritrea ovat käyneet veristä rajasotaa jo yli vuoden. Kuoleman kauppamiehet ovat sumeilematta myyneet kummallekin osapuolelle aseita miljardien arvosta - huolimatta YK:n julistamasta aseidenvientikiellosta.

Lentoliikenne myöhästellyt Euroopassa pitkin kesää

Myöhästymiset lentoliikenteessä ovat viivyttäneet lentokoneilla reissaavien matkantekoa pitkin kesää eri puolilla Eurooppaa.

Solovetsk - Valkean meren pyhä kaupunki

"Vienanmerellä, jossa yöt ovat valkeat puoli vuotta, Iso Solovetskin saari kohottaa vedestä valkeat kirkkonsa, joita ympäröivät kiveen iskostuneesta jäkälästä ruosteen punaiset, järkäleistä rakennetut kremlin muurit, ja tuon kremlin yläpuolella liitelevät ja kirkuvat kaiken aikaa Solovetskin harmaanvalkoiset lokit."

Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti

Tapahtui näinä päivinä…

Sivun alkuun