Maapallolla kuusi miljardia ihmistä lokakuussa



YK:n väestörahasto UNFPA aloitti sunnuntaina lähtölaskennan maailman väkiluvun saattamiseksi uudelle miljardiluvulle. Laskelmien mukaan "kuuden miljardin päivää" voidaan juhlia 12. lokakuuta.


Sunnuntaina vietettiin maailman väestöpäivää sen merkiksi, että täsmälleen 12 vuotta sitten ylittyi edellinen, viiden miljardin väestöraja. Kuudes miljardi on täyttymässä maapallolla ennätysvauhtia.

Tarkimpien arvioiden mukaan ensimmäinen miljardin ihmisen raja rikottiin vuonna 1804. Seuraavan miljardin saavuttamiseen kului 123 vuotta, minkä jälkeen uusi miljardiluku on täyttynyt aina edellistä nopeammin.

Väestörahaston mukaan kuuden miljardin raja on merkki ihmisyyden menestymisestä maapallolla, varsinkin kun ihmiset elävät nyt pitempään ja terveempinä kuin koskaan ennen.

UNFPA on kuitenkin huolissaan väestön jakautumisen epätasaisuudesta, sillä väestönkasvu on suurinta köyhimmissä maissa, joissa resurssit ovat muutenkin vähäisimmät.

Väestönkasvun vauhti hiljentynyt

Väestönkasvu saavutti huippunsa 1960-luvun alussa, jolloin maailman väestö lisääntyi noin kahden prosentin vuosivauhdilla. Viimeisimmän tiedon mukaan vastaava luku on nyt 1,33 prosenttia. Se tarkoittaa, että maailmassa syntyy keskimäärin kolme lasta sekunnissa.

Maailman runsasväkisimmät maat ovat Kiina, jossa Hongkong mukaan luettuna asuu noin 1 250 miljoonaa ihmistä, sekä Intia (970 miljoonaa).

Väestöltään pienimmät maat ovat Tyynenmeren saarivaltiot Tuvalu (10 000 asukasta) ja Nauru (11 000). Maanosista Aasia on selkeästi runsasväkisin, siellä asuu yli puolet kaikista maailman ihmisistä.

Väkiluvun ennustaminen on varsin vaikeaa. Esimerkiksi vuoden 2050 väkimäärän arviot liikkuvat 7,7 miljardin ja 10,6 miljardin välillä.

Aiemmin asiantuntijoilla on ollut taipumusta yliarvioida väestönkasvun nopeutta, sillä erityisesti kehitysmaissa syntyvyys on vähentynyt nopeammin kuin on odotettu. Monet ovatkin nyt sitä mieltä, että maailman väkiluku nousee kahdeksan miljardin tienoille ensi vuosisadan puoleen väliin mennessä, minkä jälkeen se alkaa hitaasti kääntyä laskuun.

STT-IKK
16.7.1999


ULKOMAAT-SIVULLE