Yhdysvaltain viinisadosta keskimääräistä pienempi



Yhdysvaltain viininviljelijät ennakoivat, että tämän vuoden viinisadosta tulee tavanomaista pienempi ja sato saattaa olla myös hieman myöhässä.


Yli puolet Yhdysvaltain viinitiloista sijaitsee Kaliforniassa ja alueen tavanomaista kylmempi ja sateisempi alkukesä on haitannut rypäleiden kehittymistä ja kypsymistä. Sadon pelätään oleva jopa 20-25 prosenttia tavallista pienempi.

Erityisesti tunnetuimmilla Yhdysvaltain viinialueilla, kuten Napa-laaksossa, pelätään sadon jäävän vähäiseksi. Sato päästään korjaamaan arviolta kaksi viikkoa myöhässä.

Kalifornian viininviljelijöillä oli viime vuonna samantyyppisiä ongelmia El Nino-säiden vuoksi. Suosittujen punaviinirypäleiden Merlotin ja Cabernet Sauvignon sadot ovat tänä vuonna jotakuinkin normaaliluokkaa.

Sen sijaan valkoviinin valmistukseen käytettävän Chardonneyn sato saattaa olla heikko, samoin Zinfandel-rypäleiden. Kaikkiaan rypäleitä saadaan noin 2,6 miljoonaa tonnia.

Viininviljely leviämässä koko Yhdysvaltoihin.

Kalifornia on edelleen ylivoimainen viinintuottaja-alue Yhdysvalloissa, mutta viininviljely on leviämässä lähes koko maan alueelle. Amerikan viinikauppiaiden yhdistyksen mukaan lähes jokaisessa osavaltiossa on viinitiloja, ainoastaan Alaskassa ja Pohjois-Dakotassa niitä ei ole.

Jopa niin pohjoisessa kuin Mainen osavaltiossa on viininvalmistusta ja nykyisin myös Hawaijilla on viininviljelystä.

Viinitilojen lukumäärä kasvaa kaiken aikaa. Kaliforniassa on nykyisin yli tuhat viinitilaa, kakkoseksi on noussut New Yorkin osavaltio, siellä on jo yli 130 tilaa.

STT-IKK
16.7.1999


TALOUS-SIVULLE