Hurskaiselta kantelu Julkisen sanan neuvostolle vaalikirjoittelusta



Eduskunnasta pudonnut imatralainen Sinikka Hurskainen (sd.) on jättänyt kantelun Julkisen sanan neuvostolle vaalipiirinsä lehtien kirjoittelusta ennen kansanedustajavaaleja. Hurskainen katsoo kantelussaan, että lehdet ovat jutuillaan, joissa käsiteltiin kansanedustajien poissaoloja, vaikuttaneet olennaisesti Kymen vaalipiirin vaalitulokseen.


- Käsitykseni mukaan kyseisiä juttuja ei ole tehty objektiivisesti. Toivon, että Julkisen sanan neuvosto tutkii perinpohjin, onko jutuissa noudatettu hyvää lehtimiestapaa ja onko Kymen alueen kansanedustajien työstä annettu tasapuolinen ja oikeudellinen kuva, Hurskainen sanoo.

Kantelu koskee 1. maaliskuuta Etelä-Saimaassa, Kouvolan Sanomissa ja Kymen Sanomissa julkaistua juttua, ja myöhemmin tähän artikkeliin liittyvien juttujen julkaisemista. Jutuissa käsiteltiin kansanedustajien poissaoloja, ja niistä ensimmäinen oli otsikoitu Hurskaisella paljon poissaoloja eduskunnasta.

- Vaalityö ja työni kansanedustajana näytti ennusteiden mukaan tuottavan tulosta. Minua veikattiin Uosukaisen ja Kekkosen jälkeen seuraavaksi läpimenijäksi. Toisten ennusteiden mukaan Uosukainen, Mönkäre ja Hurskainen olivat varmoja läpimenijöitä.

- Sitten julkaistiin koko Kymen vaalipiirin peittona tieto olemattomista poissaoloistani ja sen jälkeen koko vaalityö meni poissaoloista tulleisiin kyselyihin vastaamiseksi, Hurskainen sanoo.

Kantelussaan Hurskainen toteaa, että kaikissa mainituissa lehdissä oli nostettu hänet otsikoihin. Kuitenkin kyseisen kirjoituksen tekstissä kerrotaan, että Kymen vaalipiirin edustajien poissaololistan kärjessä on Sinikka Mönkäre (sd.) ja itse asiassa Hurskainen oli listalla vasta kolmantena kansanedustaja Heikki Järvenpään (kok.) jälkeen.

Mönkäreen poissaoloja lehtijutussa perustellaan ministerin virkatehtävillä. Hurskainen kysyykin kantelussaan, miksi hänen poissaolojensa syytä ei tarkastettu, vaikka tiedot ovat helposti saatavissa eduskunnasta, ja hänen nimeään oli päätetty käyttää otsikoissa.

- Sovimme toimittajan kanssa, että lehti korjaa tiedot. Annoin puhelimitse toimittajalle eduskunnasta saamani poissaolotiedot ja tarjouduin lähettämään kopiot poissaolopyyntölapuista.

- Ne koostuivat eduskunnan virkatehtävistä muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Silti toimittaja kirjoitti seuraavana päivänä "Hurskainen pitää itseään ahkerana. Olen ollut poissa virkatehtävieni vuoksi." Eli minusta tehtiin vielä olemattomien poissaolojeni selittelijä, Hurskainen tilittää kantelussaan.

Päätoimittaja Pentikäinen: Kansanedustajilta toivoisi kriittistä oman toimintansa tarkastelua

Lappeenrannassa ilmestyvän Etelä-Saimaan päätoimittaja Mikael Pentikäinen arvioi, ettei ainakaan Etelä-Saimaan vaalinalusjuttujen suhteen ole mitään hävettävää. Hän muistuttaa, että pitää katsoa juttujen kokonaisuutta, jolloin niistä käyvät ilmi kaikki olennaiset asiat.

- Soisin, että kansanedustajaehdokkaat, myös Hurskainen, arvioisivat kriittisesti omaa toimintaansa. Ei kansa ole niin ajattelematonta, ettei se seuraisi pitkää linjaa. Kyllä kansalaiset seuraavat tarkasti edustajiensa toimintaa, Pentikäinen muistuttaa.

Pentikäinen myös kiistää kantelussa esitetyt väitteet, ettei toimittaja ole tarkistanut Hurskaisen poissaolojen syitä.
- Poissaolojen syyt on varmasti tarkistettu. Hurskaisen kantelussa on tältä osin virheellisiä kohtia, hän sanoo.

Kansanedustajien poissaoloista kertovassa toisessa jutussa oli Pentikäisen mielestä erinomainen otsikko. Juttu oli hänestä erittäin hyvä ja analyyttinen.
- Jos tästä valitetaan, niin sitten valitetaan kyllä aivan aiheetta, Pentikäinen sanoo.

Pentikäinen korostaa, että Julkisen sanan neuvosto on sitä varten, että se arvioi onko hyvää lehtimiestapaa rikottu vai ei. Hän kertoo luottavansa täysin JSN:n harkintakykyyn.

STT-IA
19.4.1999


POLITIIKKA -SIVULLE