Venäläiset solidaarisia serbiveljille, NATO:lle ei myötätuntoa



NATO:n ilmaiskuja Jugoslaviassa ei ymmärretä Venäjällä. Serbit ovat venäläisille sukulaiskansaa, saman uskonnon yhdistämiä veljiä, joita ei unohdeta. Myös maan poliitikot laidasta laitaan tuomitsevat ilmaiskut, useimmiten vielä jyrkemmin kuin valtion virallinen johto, eivätkä karta värikästä kieltä.


Liberaalisen Jabloko-puolueen johtaja Grigori Javlinski ja äärilaitaa edustavan kansallis-bolshevistisen puolueen perustaja Eduard Limonov ovat yhtä mieltä siitä, että NATO:n johdossa on hulluja, jotka tuhoavat eurooppalaisen kulttuurin.

Kommunistipuolueen johtajan Gennadi Zjuganovin mielestä Jugoslavian sota on osoittanut ihmisille, ettei Yhdysvallat ole ihmisoikeuksien esikuva, vaan Hitlerin vallan jatkaja.

Sen verran Javlinskin näkemykset poikkeavat kommunisteista ja kansallismielisistä bolshevikeistä, että hänen silmissään myös Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic on rikollinen.

- On tietysti kaksi rikollista. Milosevic on rikollinen siinä mielessä, että hän on rikkonut ihmisoikeuksia. NATO taas on poliittinen rikollinen, Javlinski sanoo työhuoneessaan parlamenttirakennuksessa.

Hänen mukaansa Yhdysvaltain ja Venäjän presidenteillä ei ole tässä suhteessa paljonkaan eroa - toinen pommittaa Jugoslaviaa ja toinen Tshetsheniaa. Javlinski kertoo Jabloko-puolueensa edustavan eurooppalaisia arvoja.

- Mutta mitä arvoja nyt on puolustettavissa, kun NATO-maat rikkovat niitä tuhoisin seurauksin, hän kysyy. Tätä on hänen mukaansa vaikea selittää venäläisille äänestäjille, jotka ovat kannattaneet Jablokon länsimaita myötäilevää linjaa.

"Sota auttaa Venäjän kommunisteja"

Javlinskin mukaan on itsestään selvää, että Jugoslavian sota on lisännyt kommunistien kannatusta Venäjällä. Hän muistuttaa, että ensimmäinen maailmansota antoi aikanaan täydelliset puitteet kommunistien vallankaappaukselle.
- Lenin sanoi, että imperialistinen sota muutetaan sisällissodaksi.

Kommunistipuolueen johtaja Gennadi Zjuganov ei näe asiaa samalla tavalla, vaan selittää puolueensa suosion kasvun johtuvan sisäpoliittisista syistä eli nykyisen hallinnon tehottomuudesta.

Zjuganovin kielenkäytössä Yhdysvallat on Hitlerin vallan jatkaja, ei ihmisoikeuksien esikuva. Maalla, jonka kulttuuri on vasta 200 vuotta vanha, ei ole oikeutta sanella toisten politiikkaa, hän jyrisee.

Zjuganov kertoo panneensa tyytyväisenä merkille, että Yhdysvaltain Moskovan-suurlähetystön edustalla hiljattain pidettyyn sodan vastaiseen mielenosoitukseen osallistui paljon nuoria.

Taistelu nuorten sieluista

Kommunistijohtaja tuskin kuitenkaan onnistuu keräämään kaikkia nuoria mielenosoittajia riveihinsä.

Neljä vuotta sitten perustetun kansallis-bolshevistisen puolueen BNP:n johtaja Eduard Limonov kertoo, että juuri samassa Yhdysvaltain vastaisessa mielenosoituksessa olivat näyttävästi esillä kaikki hänen puolueensa tunnuslauseet.

Limonovin puolueen jäsenten keski-ikä on noin 20 vuotta. Joukossa on paljon teini-ikäisiä, 1980-luvulla syntyneitä. Puolueen ideologia perustuu sekä venäläisyyteen että sosialismiin.

Limonovin kellaritiloissa olevan toimiston seinillä on Leninin ja Stalinin kuvia. Toiset kuvat esittelevät aseita, ja puolueen tunnus on käsikranaattia muistuttava sitruuna - tai mahdollisesti sitruunaa muistuttava käsikranaatti.

Puoluejohtaja itse, joka on pitkään asunut Yhdysvalloissa, on pukeutunut mustaan nahkatakkiin.

BNP:n jäsenet kutsuvat itseään punaisiksi nationalisteiksi - Limonovin mukaan erotukseksi kapitalistisista kansallismielisistä, jotka ovat hyvin edustettuina nyky-Venäjän poliittisessa kirjossa.

- Uskomatonta hulluutta, kuuluu Limonovin arvio Jugoslavian sodasta.
- Minun mielestäni tämä on Euroopan ihanteiden, Euroopan filosofian ja kulttuurin loppu.

Limonov ei halua lähettää nuoria puoluejäseniään vapaaehtoisiksi taistelemaan serbiveljien rinnalla. Heistä ei olisi hyötyä sodassa, jota ei käydä kivääreillä, vaan huippumodernilla tekniikalla.

Limonovin mukaan Venäjän tulisikin toimittaa Jugoslaviaan nykyaikaista sotatekniikkaa, esimerkiksi samanlainen ilmatorjuntaohjusjärjestelmä, jonka Venäjä hiljattain myi Kyprokselle.

Virallinen Venäjä ei ole ainakaan toistaiseksi samaa mieltä Limonovin kanssa. Apu serbeille on ollut puhtaasti humanitaarista.

STT-IA
18.4.1999


ULKOMAAT -SIVULLE