Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti


Kokoomus nimesi loput euroehdokkaat

Kokoomuksen puoluehallitus täydensi keskiviikkon Euroopan parlamentin vaaleihin ehdolle asetettavien henkilöiden listaa.

Nimetyiksi tulivat Hakala Matti, agronomi, maanviljelijä, Orimattila, Karjalainen Tuulikki, filosofian kandidaatti, toiminnanjohtaja, Kuhmo, Meriö Rauno, kenraaliluutnantti evp., Jyväskylä, Misukka Heljä, valtiotieteen maisteri, suunnittelusihteeri, Espoo, Niinistö Jorma, yrittäjä, Nurmijärvi, Perkka-Jortikka Katriina, filosofian tohtori, puheenjohtaja, Helsinki, Samulin-Peltomäki Aira, yrittäjä, taiteilija, Helsinki, Suonperä Kaarina, tiedottaja, Vantaa, Tupamäki Olavi, diplomi-insinööri, Espoo.


Sarkomaa Kokoomuksen varapuheenjohtajaehdokkaaksi

Kokoomuksen Helsingin piiri tarjoaa kansanedustaja Sari Sarkomaata kokoomuksen varapuheenjohtajaksi toukokuun lopussa Jyväskylässä pidettävässä puoluekokouksessa. Nyt kokoomuksen varapuheenjohtajana istuu Helsingistä kansanedustaja Kirsi Piha.

Sarkomaa on ensimmäisen kauden kansanedustaja. Hän on 33-vuotias terveydenhuollon maisteri. Kokoomuksen Helsingin piiri esittää kokoomuksen puheenjohtajaksi edelleen Sauli Niinistöä.


Lipposen ykkönen pitkäikäisin

Paavo Lipposen ensimmäinen hallitus nousi Suomen historian pitkäikäisimmäksi. Se istui kaikkiaan 1464 päivää ja ohitti näin Harri Holkerin 1458 päivää istuneen hallituksen. Kolmantena listalla on Kalevi Sorsan neljäs hallitus.

Pitkäikäisten listalla on huomattavaa, että kaikki neljä pitkäikäisintä hallitusta ovat vaikuttaneet 1980- ja 1990-luvuilla.


Pekkarinen avasi opposition kritiikin

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mauri Pekkarinen katsoo uuden hallituksen ohjelman olevan kaukana hallituspuolueiden vaalien alla lupaamista tavoitteista. Pekkarisen mielestä ohjelma ei myöskään tunnista kansan vaaleissa ilmaisemaa muutostarvetta eikä alkavan vuosituhannen haasteita.

Keskusta ei Pekkarisen mukaan olisi missään oloissa voinut tulla hallitusohjelman tueksi. Savonlinnassa keskiviikkona puhunut Pekkarinen arvioi, että ohjelmapaperista on mm. vaikea löytää yhtään merkittävää avausta työttömyysongelman voittamiseksi pk-yrittäjyyden alueella.

- Kelan pohjaosan, taitetun indeksin, alimpien sv-päivärahojen ja työttömyysturvan epäkohdat jäävät edelleen voimaan, Pekkarinen luetteli.


Neljä puoluetta poistui rekisteristä

Oikeusministeriö poisti neljä puoluetta puoluerekisteristä maanantaina. Rekisteristä hävisivät Liberaalinen kansanpuolue, Suomen eläkeläisten puolue, vapaan Suomen liitto ja luonnonlain puolue.

Näiden puolueiden ehdokkaista ei valittu ketään eduskuntaan maalisvaaleissa eikä myöskään edellisissä eduskuntavaaleissa vuonna 1995. Puoluerekisterissä on nyt 15 puoluetta.


Tuomioja: presidentti menetti valtansa

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Erkki Tuomiojan mukaan presidentillä ei ole enää todellista poliittista valtaa.

- Suomen presidentti on onneksi jäämässä siihen rooliin, mikä hänelle kuuluu. Presidentti on maakuntamatkojen tekijä ja maatalousnäyttelyjen avaaja, Tuomioja sanoo Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisessa.

Tuomiojan mukaan vuoden 2000 presidentinvaaleilla ei tule olemaan mitään vaikutusta hallituspolitiikkaan.

Koonnut: PP
16.4.1999


POLITIIKKA -SIVULLE