Perssonin johtamistyyli ihmetyttää Ruotsia



Ruotsin pääministerin Göran Perssonin johtamistyyliä ei tähän astikaan ole tavattu kehua. Kunnon kolauksen Persson sai maanantaina, jolloin valtiovarainministeri Erik Åasbrink erosi raivostuneena siitä, että pääministeri oli luvannut veronalennuksia häneltä lupaa kysymättä.


Maanantain lehdostötilaisuudessa Åsbrink haukkui pääministerin pystyyn siitä, ettei Persson tukenut valtiovarainministeriään tämän vaikeassa ja kovassa työssä. Ilmeistä oli, että taustalla oli myös aiempia kiistoja, mutta tällä kertaa Åsbrink oli saanut tarpeekseen ja arvosteli esimiestään Ruotsin oloissa ennen kokemattomalla tavalla.

Tavallisesti Ruotsin sosiaalidemokraatit pidättyvät toistensa arvostelemisesta, mutta Åsbrink kävi katkeraan, julkiseen hyökkäykseen Perssonia vastaan. Hän sanoi väsyneensä siihen, ettei hän ole saanut Perssonilta sitä tukea, jota valtiovarainministerillä on hänen mielestään oikeus odottaa.

Åsbrink oli raivoissaan myös siitä, että Persson puhui hänen päänsä yli suoraan joukkotiedotusvälineille.

- Perssonin lausunto tuli minulle täydellisenä yllätyksenä, hän sanoi. Siksi Åsbrink katsoi asiakseen erota heti, vaikka hänen oli vain kahden päivän kuluttua määrä esitellä hallituksen kevätbudjetti. - Joku muu saa huolehtia kevätbudjetista, minulle on saman tekevää kuka, Åsbrink sanoi.

Åsbrink totesi, että vasemmistopuolueen ja ympäristöpuolueen kanssa suurella vaivalla aikaansaatua kevätbudjettiesitystä voidaan pääministerin lausunnon valossa pitää liioiteltuna ja vanhentuneena.

"Business as usual"

Myöhemmin iltapäivällä pitämässään omassa lehdistötilaisuudessa Persson sanoi, että hänen on vaikea ymmärtää Åsbrinkin reaktion kiivautta. - Ero ei muuta mitään hallituksen politiikassa. Se jatkuu ennallaan, business as usual, Persson vastasi englanninkielisen toimittajan kysymykseen.

- Silloin kuin Åsbrink tulkitsee lausuntoani tällä tavalla väärin, on aika erota, Persson sanoi. Hän lisäsi kuitenkin, että valtiovarainministeri olisi voinut jäädä virkaansa, kunnes hallitus on keskiviikkona esitellyt kevätbudjettinsa. - Åsbrinkin ero ei muuta kirjaintakaan kevätbudjettiesityksessä, Persson vakuutti.

Pääministeri Perssonin oli tärkeä löytää nopeasti uusi valtiovarainministeri, jotta hallitus voisi esitellä kevätbudjettinsa ja jottei Ruotsin nuhjaantunut talousmaine kärsisi ulkomailla. Seuraajan löytäminen Åsbrinkille ei ollut varmaankaan helppoa. Persson ilmoitti kuitenkin nopeasti, vain muutamia tunteja Åsbrinkin eron jälkeen, että uudeksi valtiovarainministeriksi tulee työmarkkinahallituksen, AMS:n, pääjohtaja Bosse Ringholm.

Työmarkkinahallituksen tehtävänä on järjestää työtä kaikille ruotsalaisille. Ruotsin työttömyys on edelleen erittäin korkealla, joten siinä tehtävässä Ringholm ei ole onnistunut. 56-vuotias Ringholm on kotoisin Falköpingistä Etelä-Ruotsista ja aloitti puolueuransa vuonna 1967 sosiaalidemokraattisen nuorisoliiton puheenjohtajana.

Voiko Persson jatkaa tyyliään?

- Ensimmäisen luokan punavihreä soppa, kuvaili Kokoomuksen puheenjohtaja Carl Bildt tilannetta Dagens Nyheterissä. Hänen mukaansa Ruotsissa on kaikilla mittareilla nyt hallituskriisi. Bildt näki tapahtumassa myös pitkään jatkunutta punavihreän hallitusyhteistyön rakoilua.

Keskustajohtaja Lennart Dal ihmetteli puolestaan kuinka Göran Persson voi jatkaa entiseen tapaan. Hän asettikin Perssonin johtamistyylin kyseenalaiseksi ja muistutti, että ministerit ovat aiemminkin jättäneet hallituksen odottamatta.

Pääministeri Perssonin johtamistyylistä on ennenkin keskusteltu Ruotsissa, ja nyt keskustelu saa uutta vauhtia. Perssonia on sanottu omavaltaiseksi, itsenäiseksi ja tunteettomaksi. Ruotsin pääministeriä on usein kuvattu sanalla puhveli.

STT-PP
16.4.1999


ULKOMAAT -SIVULLE