Suomalaismepit kiittelevät uuden puheenjohtajan linjauksia:

EU-parlamentti siunaa Prodin nimityksen



EU:n komission tuleva puheenjohtaja Romano Prodi aikoo käyttää mahdollisuuttaan vaikuttaa komissaarien valintaan. Painotukset avoimuudesta, tehokkuudesta ja vastuusta saivat kiitosta eritoten salin oikealla laidalla.


Tavallisesti hälyisä EU-parlamentin sali kuunteli tiistaina hiiren hiljaa komission tulevan puheenjohtajan, italialaisen taloustieteen professori Romano Prodin, 60, linjapuheenvuoroa. Prodi suoritti ensi esiintymisensä europarlamentaarikoille, joiden tuen hän tarvitsee tullakseen valituksi korkeaan ja näkyvään virkaansa. Puhe sai hyvän vastaanoton erityisesti salin oikeammalla puoliskolla, josta alunperin lähti liikkeelle nykyisen Jacques Santerin komission eroon johtanut prosessi.

Prodi aloitti puheenvuoronsa sanomalla, että hän henkilökohtaisesti otti Italiassa vastuun maansa liittymisestä EMUun ja että hän on nyt henkilökohtaisesti valmis luotsaamaan myös Euroopan moniin uudistuksiin.

Prodin sanoilla on paljon katetta, sillä hänen panoksensa oli ratkaiseva Italian solakoituessa muiden EU-maiden yllätykseksi EMUn ahtaisiin talouspoliittisiin kriteereihin ja taipuessa ensimmäisten euro-rahamaiden kultapossukerhoon.

Talouspoliittiset termit vilisivät muutenkin tämän Bolognan yliopiston taloustieteen professorin puheessa. Prodi haluaa uuden komission kiinnittävän erityistä huomiota yhteismarkkinoiden rakentamiseen, työntekijöiden liikkuvuuteen sekä työttömyyden vastaiseen taisteluun. Hän katsoo, että EU-maiden on koordinoitava talouspolitiikkaansa, koska se takaa parhaiten taloudellisen kasvun.

Avoimuus, vastuu, tehokkuus

Prodi vastaanotti runsaasti aplodeja parlamentilta määritellessään uuden komission toimintaperiaatteiksi avoimuuden, vastuunkannon ja tehokkuuden. Hänen mukaan julkisen mielipiteen odottama komission sisäisen uudistumisen on tapahduttava näiden kolmen periaatteen varassa. Erityistä huomiota on kiinnitettävä komission salkkujen jakoon, mutta myös muut toimielimet, neuvosto ja parlamentti, tarvitsevat uudistumista.

Prodi määritteli itsensä eurooppalaiseksi uudistajaksi ja varoitti siitä, että uudistuksia tarvitaan, jotta uskottavuus säilyy. Myös tuleva EU:n itälaajentuminen sai puheessa huomiota, mutta ehkä ei niin paljon kuin kaikkein nopeimman laajentumisaikataulun kannattajat olisivat toivoneet.

Prodi ryhtyy nyt kokoamaan uutta komissiotaan. Hän aikoo päästä sanomaan sanansa siihen, kuka mistäkin maasta komissaariksi valitaan ja miten salkut jaetaan. Uusi Amsterdamin sopimus antaakin komission puheenjohtajalle oikeuden yhdessä jäsenmaiden kanssa neuvotella komissaarien nimistä. Mihinkään nimiin ei Prodi kuitenkaan vielä tässä vaiheessa halua puuttua. Käytännössä uuden komission nimitys siirtyy yli kesäkuun eurovaalien.

Prodi sai suosiota myös luopuessaan kiistellyistä aikeistaan asettua itse ehdolle EU:n parlamentin vaaleissa. Prodi lupaus keskittyä puheenjohtajatehtäviin miellytti erityisesti sosiaalidemokraatteja.

Kokoomusedustajat tyytyväisiä

Kokoomuksen europarlamentaarikot olisivat valmiit siunaamaan Prodin nimityksen komission johtoon. Ryhmän vetäjä Marjo Matikainen-Kallström piti hyvänä, että Prodi lupasi parlamentin edessä uudistaa komission hallintoa. Samoin hän kehui puheen kohtaa, jossa Prodi korosti tieteen, tutkimuksen ja uuden teknologian merkitystä EU:n jäsenmaiden kehitykselle.

- Internetinkään mullistava vaikutus ei jäänyt Prodilta huomaamatta, sanoi Matikainen.

Matikainen pani merkille, että Prodin yliopistotausta näkyy hänen esiintymisessään. - Se, mitä olisin kaivanut, olisi ollut konkreettisempi puhe. Nyt se oli vain pitkä lista hyviä asioita maan ja taivaan väliltä.

Europarlamentaarikko Raimo Ilaskiveen teki vaikutuksen Prodin sanat rakentaa uuden komission toiminta avoimuuden, tehokkuuden ja vastuun periaatteille. Hän piti Prodin luonnehdinnasta olla eurooppalainen uudistaja. Ilaskiven mielestä pääkysymys on se, miten Euroopan ja Yhdysvaltojen välistä kuilua pystytään kaventamaan.

- Niiden on lähestyttävä toisiaan niin taloudellisessa, teknologisessa kuin poliittisessakin mielessä, hän kommentoi.

Tamperelainen europarlamentaarikko Jyrki Otila piti Prodin ohjelmaa järkevänä. Hänelle oli kuitenkin lievä pettymys, ettei uusi puheenjohtaja näyttänyt olevan niin karismaattinen henkilö kuin mitä on oletettu. Toisaalta Otila arveli olevan parempi, että Prodi on "down to the earth" (takaisin maahan)-tyyppinen johtaja, joka ei rakentele pilvilinnoja.

Kokoomusedustajien kattoryhmän puheenjohtaja, belgialainen Wilfried Martens sanoi, ettei hänen ryhmänsä aseta mitään ennakkoehtoja Prodin nimitykselle, sillä hänellä on tarvittavat ammatilliset tiedot ja taidot tehtävään.

Samalla Martens vaati, että pahoin ryvettynyt ranskalaiskomissaari Edith Cressonin (sos) on jätettävä heti paikkansa. Cresson tuli kuuluisaksi mm. siitä, että hän palkkasi oman hammaslääkärinsä korkeaan virkaan komissiossa ohi muodollisuuksien.

Sosialidemokraattien vetäjä, brittiläisen labour-puolueen edustaja Pauline Green oli huomattavasti kriittisempi Prodia kohtaan. Green haluaa nähdä uuden komission toimintaohjelman ennen kuin on lopullisesti valmis seisomaan komission takana.

JARI ERHOLM
Strasbourg
16.4.1999

Henkilötietoja Romano Prodista:

  • syntynyt 1939, naimisissa, kaksi poikaa
  • loppututkinto Milanon katolisessa yliopistossa 1961, sen jälkeen tutkijana ja vierailevana opettajana Lontoossa School of Economics: ssa ja Yhdysvalloissa Harvardin yliopistossa
  • taloustieteen ja teollisuuspolitiikan professori Bolognan yliopistossa vuodesta 1971
  • teollisuusministeri Italian hallituksessa 1978-79
  • perusti helmikuussa 1995 Olivipuu-nimisen keskusta-vasemmistopuolueiden liittoutuman
  • toimi voittoisien parlamenttivaalien jälkeen Italian pääministerinä 1996-98.
  • EU-komission tuleva puheenjohtaja (poliittisesti sitoutumattomana)

ULKOMAAT -SIVULLE