Vihjeitä salkkumikron hankkijalle:

Kesä ja kannettavat



Kesän tullessa vietetään aikaa mökillä, uimarannalla tai lomareissuilla. Kannettavalle tietokoneella työskenteleville etätyö antaa mahdollisuuden hoitaa työtehtävät ajasta ja paikasta riippumatta.


Kannettavat tietokoneet kasvattavat osuuttaan mikromarkkinoilla. Halventuneet hinnat sekä kasvava teho ja tallennuskapasiteetti mahdollistavat monipuolisen työnteon myös salkkumikrolla.

Kannettavaan saa samat oheislaitteet kuin pöytämikroonkin. Korppu- ja romppuasemat ovat salkkumikrojen vakiolaitteita. Tulostimet ja modeemit saa myös kytkettyä kannettavan perään. Tiedonsiirto kannettavan ja pöytäkoneen välillä onnistuu joko välijohdolla tai infrapunalinkillä.

Salkkumikrojen hinnat ovat 1,5-2 -kertaiset verrattuna samantehoiseen pöytäkoneeseen. Kalleus johtuu tilanahtaudesta koneen sisällä. Komponenttien pitää olla pienempikokoisia verrattuna pöytäkoneen samoihin osiin, ja näin osien valmistus maksaa enemmän.

Kannettavan hankinnassa on hyvä miettiä sen tulevaa käyttöä. Sähköpostin lukuun ja muistilistojen tekemiseen on turha hankkia tehokkainta mallia. Harvemmin kannettavalla käytetään raskaita sovelluksia, tai pelataan 3D- pelejä. Toki nämäkin hoituvat salkkumikrolla. Satunnaiskäytössä toimii jopa käytetty 486 tai hitaampi Pentium-tason mikro.

Uusiin kannettaviin on tehty parannuksia lähinnä lisälaitevalikoimiin ja akun toiminta-ajan pidentämiseksi.

Kannettavan ostoa harkitessa kannattaa suunnitella minkälaisista osista itselle sopiva mikro koostuu. Salkkumikrojen osissa ei ole yhtä laaja valinnan mahdollisuus kuin pöytäkoneiden osissa, joten salkkumikro on aina jonkinlainen kompromissi.

Näyttöjä on kahta päätyyppiä. Aktiivimatriisinäyttö on kalliimpi valmistaa kuin passiivimatriisi, mutta sen resoluutio on parempi. Lähes kaikki uudet salkkumikrot varustetaan aktiivimatriisinäytöllä. Passiivimatriisinäyttö on halvempi, mutta näytöntarkkuus on myös huonompi. Passiivimatriisinäyttöjä ei enää juuri valmisteta huokeimpia kannettavia lukuunottamatta. Kannattaakin käytettyä mikroa ostettaessa tarkistaa, onko näyttö aktiivi- vai passiivimatriisinäyttö.

Näyttöjen koot ovat noin 6 tuumaisesta aina 14 tuumaiseen asti. Kannettavan näyttöalue on hieman isompi kuin samankokoisen, erillisen näytön siksi, että kannettavan näytössä ei ole surureunoja tavallisen näytön tapaan. Tämä kannattaa ottaa huomioon näyttöjä vertaillessa. Näyttötarkkudet ovat yleensä standardit 640X480 tai 800X600. Kalliimmissa kannettavissa voi olla 1024X768 resoluutio. Myös näiden välimuotoja saattaa esiintyä.

Prosessoreja on edellä mainituista 486- ja Pentium suorittimista 300-400 Pentium II:siin. Mitä tehokkaampi prosessori, sitä kalliimpi hinta. Uusimpien prosessorien hinta nousee kuitenkin jyrkästi, sillä hinnassa on mukana vielä prosessorin kehittelykustannukset. Prosessorin valinta vaikuttaa suoraan kannettavan kokonaishintaan.

Kiintolevyjen kapasiteetit ovat aikalailla samaa luokkaa kuin pöytäkoneiden, vaikka ne ovat fyysiseltä kooltaan ainakin puolta pienempiä. 3-4 Gigatavuiset ovat yleisimpiä. Halvemmissa on mukana pienemmät, noin 1,2-2,5 Gigatavuiset kovalevyt.

Muistia uusissa salkkumikroissa on 16-64 Megatavua. 32 Megatavua on yleisin muistimäärä, millä määrällä Win 95/98 jaksaa pyöriä suhteellisen sukkelaan. Niin pöytäkoneissa kuin kannettavissakin saadaan suorituskykyä nostettua muistia lisäämällä. Kannettavan muistipalikat ovat huomattavasti kalliimpia kuin kotikoneen johtuen kannettavissa käytetyistä erikoismuistikammoista.

Cd- asemat ovat vakiokalustoa salkkumikroissakin. Cd- asemat ovat joko sisäisenä tai erillisenä, ulkoisena asemana. Cd- aseman vaihtoehtona on yleistymässä olevat DVD- asemat. DVD- asemat ovat vielä selvästi kalliimpia kuin Cd- asemat. Usein Levyke- ja Cd- asemat käyttävät samaa laitepaikkaa tai liitintä, joten niitä täytyy vaihdella tarpeen mukaan.

Tärkeänä osana kannettavassa ovat näppäimistö sekä hiiren korvikkeena toimivat erilaiset ratkaisut. Jos näppäimistöllä on hankala kirjoittaa, eikä hiiren korviketta totu käyttämään, on koko työskentely tuskaista ja mikron hyötykäyttö vähenee. Laitteen fyysinen koko määrää pitkälti näppäimistön käytön joustavuuden sekä näppäimien koon.

Hiiren korvikkeina käytetään yleisemmin tappi-, taso- tai pallohiirtä. Tappihiirestä on kahta eri versiota. Alkuaikojen kannettavissa oleva tappi keskellä näppäimistöä tai uudempi näppäimistön edessä oleva liikuteltava levy. Kaikki hiiret eroavat hieman hännällisestä, joten totuttelu on paikallaan. Ostotilanteessa on hyvä tutustua näppäimistöön ja hiireen kunnolla ennen ostoa. Näin säästyy monelta harmilta.

Lisälaiteliitäntöjä tarvitaan takuuvarmasti, joten niiden tyypit ja lukumäärät tarkistetaan oston yhteydessä. Tarkista myös ostettavien lisälaitteiden liitäntätyypit, että ne ovat yhteensopivat koneen kanssa.

Akun kapasiteetti ratkaisee viimekädessä kuinka kauan mikroa voidaan käyttää ilman verkkovirtaa. Vakioakut kestävät 1,5-4 tuntia. Kannettavat toimitetaan usein vakioakulla, mutta tehoakkujakin myydään ja sellainen kannattaa ostaa heti mukaan. Latureita on sekä verkkovirralle että auton tupakansytytinliitäntään. Tarkista, että on mahdollista vaihtaa lisälaitteen tilalle toinen akku. Tupla-akuilla varmistetaan virran riittävyys koko työskentelyn ajaksi.

Laitteen koko ja paino asettavat omat rajoitukset kanniskella konetta mukana koko ajan. Näytön koko, mahdolliset kaiuttimet, telakointiasemat sekä erilaiset ulkoiset laitteet kasvattavat kannettavan painoa ja kokoa huomaamatta. Myynnissä on ns. ultrakevyitä kannettavia, mutta kehittelykustannukset näkyvät myös näiden laitteiden hinnoissa.

Kannettavaa voi käyttää myös kodin tai työpaikan ainoana mikrona. Salkkumikroihin voi kytkeä yleensä erillisen näytön, näppäimistön ja/tai hiiren. Oma mielipiteeni kuitenkin on, että kannettava on suunniteltu matkalle tai liikkuvan ihmisen tilapäistyökaluksi. Uuden kannettavan hinnalla saa hankittua todella tehokkaan pöytäkoneen sekä läjäpäin ohjelmia. Lopun summasta voi hyödyntää tekemällä työpisteen toimivaksi ja viihtyisäksi.

MIKA KULMALA
16.4.1999


AJASSA -SIVULLE