Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ekonomistien resepti eläkemaksujen nousun hillitsemiseksi ja tasaamiseksi:

Eläkerahastointia lisättävä ja rahastointiaste kytkettävä syntyvyyteen



Taloustutkijat suosittavat eläkkeiden rahastoinnin lisäämistä nykyisestä. Rahastoinnin merkitys korostuu, kun väestö ikääntyy ja syntyvyys alenee.


Väestökehityksen arvaamattomuuden takia tutkijat kannattavat eläkerahastoinnin kykemistä syntyvyyteen. Jos syntyvyys alenee, rahastointia lisätään ja päinvastoin.

Eläke-etuudet pysyisivät koko ajan ennallaan. Vakuutusmaksu tosin nousisi rahastoinnin lisäyksen myötä.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tutkijat selvittivät, miten rahastoinnilla voitaisiin vaimentaa eläkemaksujen nousupainetta.

Väestöennusteiden mukaan ihmiset elävät nykyistä kauemmin ja syntyvyys näillä näkymin alenee. Näin eläkkeitä saavien määrä kasvaa, mutta maksajien eli työelämässä olevien määrä vähenee.

Tutkijat Jukka Lassila ja Tarmo Valkonen korostavat, että rahastoinnilla pystytään tuntuvasti tasoittamaan eläkkeiden maksurasitusta nykyisten ja tulevien sukupolvien kesken.

Tällä haavaa työeläkkeistä rahastoidaan noin kolmasosa. Tutkijoiden mukaan rahastointiosuutta pitäisi nostaa, sillä lisärahastointi alentaa vastaisuudessa eläkemaksuja.

Tutkijoilla ei kuitenkaan ole varmaa näkemystä siitä, kuinka paljon rahastointia kannattaisi lisätä. Ylireagointikaan ei ole hyvästä.

"Oikean" rahastointiasteen löytäminen vaatii realistisia arvioita väestö- ja talouskehityksestä. Lassila nostaisi rahastointiastetta jonkin verran, ei välttämättä paljoa.


Syntyvyyskytkentä

Tutkijat etsivät keinoa, jolla parhaiten reagoitaisiin väestökehityksen muutoksiin. Nykysysteemissä valtaosa rahastoinnista on vanhuuseläkkeen rahastointia. Rahastoja puretaan kun henkilöt ovat eläkkeellä.

Nykyiset eläkesäännökset eivät tutkijoiden mukaan ota huomioon sitä, että rahastojen purkuvaiheessa työntekijöitä, vakuutusmaksun maksajia, saattaa olla paljon tai vähän suhteessa eläkkeensaajien määrään.

Siksi tutkijat suosittavat rahastoinnin kytkemistä syntyvyyteen. Syntyvyyden perusteella voidaan ennakoida, paljonko lähivuosina on ihmisiä työelämässä.

STT-IA
17.12.1999


Talous -sivulle