Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







KKK:n barometri: Venäläisyrityksissä varovaista optimismia



Venäläisten yritysjohtajien mukaan Venäjän talouskehitys on ollut vuonna 1999 heikompi kuin vuonna 1998, ilmenee Keskuskauppakamarin tuoreesta barometristä. Siitä huolimatta lievää optimismia ensi vuodelle on olemassa.


KKK:n tiistaina julkaiseman barometrin mukaan Venäjän taloutta, yritysten yleistä suhdannekehitystä, liikevaihdon sekä työvoiman määrää ja yritysjohtajien omaa taloutta kuvaavat saldoluvut ovat vuonna 1999 negatiivisia.

Yli puolet venäläisistä yrityksistä (54 %) arvioi, että Venäjän taloudellinen tilanne on ollut vuonna 1999 jonkin verran tai paljon huonompi kuin vuonna 1998. Taloudellisen tilanteen näkevät heikentyneen keskimääräistä yleisemmin kotimarkkinayritykset ja 1-10 henkeä työllistävät yritykset.

Viidennes yrityksistä (19 %) katsoo, että Venäjän taloudellinen tilanne on ollut vuonna 1999 samanlainen kuin vuotta aikaisemmin. Tätä mieltä ovat erityisesti vientiyritykset sekä Moskovan alueen yritykset.

Vajaa viidesosa (18 %) yrityksistä pitää Venäjän taloudellista tilaa vuonna 1999 jonkin verran parempana kuin vuonna 1998. Ainoastaan yksi yritys sadasta näkee taloudellisen tilanteen edellistä vuotta paljon parempana. Seitsemän yritystä sadasta ei osaa arvioida Venäjän taloudellista kehitystä.

Venäjän taloudellista tilaa makrotasolla kuvaava saldoluku on -35, yritysten yleistä suhdannekehitystä kuvaava saldoluku on -16, liikevaihdon saldoluku on -3, työvoiman määrän saldoluku on -16 ja yritysjohtajien oman talouden tilaa kuvaava saldoluku on -28 vuonna 1999.

Vuoden 1999 tilannetta kuvaaviin saldolukuihin on kaksi poikkeusta. Alueista muun Luoteis-Venäjän liikevaihdon (+23) sekä työvoiman määrää (+5) kuvaavat saldoluvut ovat positiivisia.


Pietari edelleen heikoilla

Taloudellinen tilanne on Pietarissa edelleen heikentynyt vuonna 1999, mutta heikentymisen vauhti on hidastunut verrattuna vuoteen 1998. Pietarin kaikki saldoluvut ovat negatiivisia vuonna 1999. Saldoluvut eivät ole kuitenkaan niin pieniä kuin vuonna 1998.

Pietarilaisten yritysten odotukset eivät toteutuneet vuonna 1999. Pietarilaiset uskoivat vuonna 1998 seuraavan vuoden taloudellisen tilanteen kääntyvän parempaan päin, koska osa vuoden 1999 odotuksia kuvaavista saldoluvuista oli positiivisia.

Kuitenkin vuoden 1999 toteutunut kehitys oli Pietarissa ennakoitua heikompi. Pietarin saldoluvut jäivät negatiivisiksi vuonna 1999.

Toimialoista teollisuusyrityksillä on keskimääräistä parempi tilanne. Kaupan alan yrityksillä sekä pienillä 1-10 hengen yrityksillä talouden tila on heikentynyt.


Odotukset vuodelle 2000 varovaisen myönteisiä

Yritykset eivät odota Venäjän taloudellisen tilanteen vielä merkittävästi kasvavan vuoden 2000 aikana.

Neljännes yrityksistä (25 %) katsoo, että talous paranee nykyisestä jonkin verran vuonna 2000. Vajaa neljännes (23 %) arvioi Venäjän taloudellisen tilanteen pysyvän vuonna 2000 samanlaisena kuin vuonna 1999.

Runsas neljännes yrityksistä (26 %) odottaa Venäjän taloudellisen tilanteen heikentyvän vuoden 2000 aikana verrattuna vuoteen1999. Neljännes (26 %) ei osaa arvioida talouden kehityksen suuntaa .

Yritysten yleisiä suhdanneodotuksia kuvaava saldoluku on +29, liikevaihdon kehitystä kuvaava saldoluku on +23, työvoiman määrän kehitystä kuvaava saldoluku on +19 ja oman talouden kehitystä ennakoiva saldoluku on +18 vuonna 2000.

Koko Venäjän taloudellisen tilanteen ei vielä odoteta kääntyvän kasvuun vuonna 2000. Venäjän taloudellisen tilanteen kehitystä ennakoiva saldoluku on -1.

Yritysjohtajat uskovat siis talouden käänteen tapahtuvan "mikrotasolla" vuonna 2000. Sen sijaan yritykset eivät vielä usko käänteeseen koko kansantalouden tasolla. Yritykset uskovat enemmän omiin kasvumahdollisuuksiinsa kuin koko kansantalouden kehitykseen.

Yritysten epävarmuus tulevasta varjostaa myönteisiä odotuksia vuodelle 2000. Keskimäärin joka viidennellä (23 %) ei ole selvää näkemystä siitä, mihin suuntaan tiedustellut muuttujat (Venäjän talous, yritysten yleinen suhdannekehitys, liikevaihdon sekä työvoiman määrää ja yritysjohtajien omaa talous) kehittyvät vuonna 2000.

Moskovassa ja Pietarissa odotukset vuodelle 2000 ovat myönteisemmät kuin muualla Luoteis-Venäjällä.

Teollisuusyritykset odottavat aiempaa parempaa kehitystä vuonna 2000. Keskimääräistä yleisemmin myönteistä kehitystä odottavat myös vienti- ja tuontiyritykset sekä työntekijämäärältään suuret yritykset.

Duuman vaaleilla merkitystä

Yritysjohtajat pitävät joulukuun 1999 duuman vaaleja yritysten toimintaedellytysten parantumisen kannalta paljon tärkeämpinä kuin kesäkuun presidentin vaaleja.

Yli puolet yrityksistä pitää duuman vaalien merkitystä melko suurena tai erittäin suurena. Ainoastaan neljännes yrityksistä näkee presidentin vaalien merkityksen melko tai erittäin suurena.

Yritysten epätietoisuus vaalien vaikutuksesta yritysten toimintaedellytysten parantumiseen on merkittävä. Keskimäärin kolme yritystä kymmenestä ei pysty arvioimaan, onko vaalien lopputuloksilla merkitystä yritysten toimintaedellytysten parantumiseen.

Taloustutkimuksen tekemää kyselyä varten haastateltiin 1 160 yritysjohtajaa Pietarissa, Moskovassa ja muualla Luoteis-Venäjällä.

IA
17.12.1999


Talous -sivulle