Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tee se itse -musiikkia kotikoneella



Kun pelaaminen ja tekstinkäsittely alkaa tympiä, silloin on aika vaihtaa luovaan toimintaan. PC:lle on saatavana lukemattomia musiikkiohjelmia, joilla voidaan itse tehdä musiikkia.


Näillä träkkereillä (tracker), sämplereilla (sampler) ja sekvenssereillä (sequenser) tehdään musiikkia joko yksittäisistä äänistä tai valmiita ääninäytteitä yhdistelemällä. Kaikkia näiden ohjelmien ääniä voidaan kutsua sämpleiksi (sample).

Näitä ohjelmia käyttävän ei tarvitse olla musiikin ammattilainen, sillä ne vaativat vain tervettä kokeiluhalua. Rytmin ei tarvitse ola veressä, mutta se toki helpottaa luomista.


Äänilähteet rajoittavat

Ainoa rajoittava tekijä on ohjelman käyttämät äänilähteet. Useisiin seuraavassa esiteltyihin ohjelmiin voidaan lisätä erilaisia ääniä joko suoraan internetistä tai erikseen myytäviltä lisälevyiltä. Kaikki ohjelmat ovat demoja, joissa on mukana vaihteleva määrä ääniä. Rekisteröimällä saadaan lisää toimintoja ja/tai ääniä käyttöön.

Myös valmiiden äänien jatkokäsittely on mielenkiintoista. Äänenkäsittelyohjelmia voidaan käyttää sekä huvitteluun, että hyödylliseen toimintaan.

Ohjelmat eivät vaadi älyttömästi konetehoa, jo tavallisellakin Pentiumilla tullaan pitkälle toimeen. Äänikortti on luonnollisesti oltava asennettuna.

Yhteistä kaikille ohjelmille on se, että niiden parissa saa aikaa kulumaan todella runsaasti. Aikaa ei kulu kohtuuttomasti ohjelmien opetteluun, vaan niiden toimintojen kokeiluun ja improvisointiin.


Ääniä useasta lähteestä

Cool Edit on ehkä paras tässä esitellyistä äänenkäsittelyohjelmista. Sillä voidaan muokata tiedostoja, vaihtaa tiedostotyyppiä, poistaa kohinaa sekä lisätä kaikua. Myös äänien yhdistäminen onnistuu eri tiedostoista.

Ääniä voidaan ottaa editoitavaksi mikrofonista, CD-levyltä, kasetilta, äänilevyiltä ja jopa erillisiltä MIDI-soitimilta, esim. uruilta. Ulkoisissa äänilähteissä on oltava joko MIDI- tai linjaliitäntä. Äänikortissa tulee olla linja-sisäänmeno ja/tai peliportti.

Fruity Loops on monipuolinen sekvensseri. Jo demossa on valtava määrä erilaisia ääniä, jotka valitaan omille ääniraidoille. Äänien valinnan jälkeen vain määrätään milloin äänet soivat, klikkaamalla tahteja merkitseviä kytkimiä.

Tempo voidaan asettaa kiinteäksi tai se voidaan määrittää joka äänelle erikseen. Jos halutaan nopea tempoista musiikkia, määritellään äänien toistot tiheäksi ja hidastempoisessa musiikissa äänet toistetaan harvakseltaan.

Ohjelmassa voidaan säätää myös joka toistokerralle sävelkorkeus. Näin saadaan samoista äänistä paljon monipuolisempaa kuunneltavaa.

Omat sävellykset voidaan tallentaa WAV-, MID-, ZIP- tai MP3-tiedostoina.


Äänet omille raidoilleen

Dance E-Jay viihdyttää valmiilla ääninäytteillä, jotka ovat valmiiksi synkronoitu toisiinsa. Ohjelmalla voidaan tehdä lähinnä teknomusiikkia.

Kaikilla eri näytteillä on sekä nimi, että numero. Eri äänilajit ovat eri värisiä, joten ne on helppo erottaa ruudulla.

Myös Dance E-Jayn periaate on se, että eri raidoille laitetaan eri äänet. Ohjelma osaa asettaa automaattisesti sämplet oikeaan kohtaan, jolloin saadaan jatkuva biitti, ilman taukoja tai tahtien sekoamisia.

Ohjelman käynnistyksen jälkeen voidaan kuunnella esimerkkikappale, joka on koostettu demossa olevista äänistä. Ääniä ei demossa ole kuin vajaa parisataa. Täydellisessä versiossa on ääniä lähes parituhatta. Jo demonkin äänillä saadaan mukavan kuuloista musiikkia.

Magix music maker on edellisen kaltainen sisältäen valmiita ääninäytteitä. Magix music makerin demossa on vähemmän ääniä valmiina verrattuna Dance E-Jayn demoon. Täydelliseen ohjelmaan voidaan liittää omia WAV-ääniä ja valmiita näytteitä on myynnissä eri musiikkityyleihin satoja.

Valmiit kappaleet voidaan tallentaa ohjelman omassa VIP-formaatissa, WAV- tai AVI-tiedostoina.

Ohjelmaan voidaan musiikin lisäksi liittää myös kuvia (BMP) tai videotiedostoja (AVI). Näillä saadaan tehtyä ikioma musiikkivideo, jossa liikkuva kuva ja musiikki yhdistyvät.


Useita ääniä samalla raidalla

Impulse Tracker on Dos-pohjainen ja sen periaate on sama kuin muissakin ohjelmissa. Impulse Tracker eroaa muista siinä, että sen kaikille raidoille voidaan laittaa sekaisin eri sämplet. Eli samalla raidalla voi soida useampi eri ääni. Kaikille äänille voidaan säätää sävelkorkeus, tempo, kaiutus, ym. Ääneen vaikuttavat yksityiskohdat. Näistä ominaisuuksista johtuen Impulse Trackerillä säveltäminen on muita hitaampaa.

Äänikaava muodostuu 64 tahdista. Äänikaavoja voi olla lukemattomia peräkkäin ja niiden järjestystä voidaan vaihtaa. Täten äänikaavat voidaan tehdä halutussa järjestyksessä ja vasta lopuksi järjestää ne oikeaan soittojärjestykseen.

Ohjelma tukee IT-, XM-, S3M-, MTM-, 669- ja MOD-tiedostoja. Internetistä löytyy lukemattomia sämplejä ja valmiita kappaleita ohjelmaan.

Vaikka ohjelma on DOS-pohjainen, se on kuitenkin monipuolinen ja sillä saadaan aikaiseksi vakuuttavaa musiikkia.


Tahtia kappaleisiin

Drum Synth on saman valmistajan tekemä kuin Fruity Loops. Drum Synth on nimensä mukaisesti rumpusyntetisaattori. Sillä voidaan muokata rumpusämplejä ja näin saadaa lisää vaihtelua omiin kappaleisiin.

Tallennetut sämplet käyvät suoraan Fruity Loopsille DS-tiedostoina. Ne voidaan tallentaa myös WAV-tiedostoina, jolloin niitä voidaan käyttää myös muissa ohjelmissa. Ohjelmassa on todella monipuoliset säädöt ja ääni näytetään myös graafisena käyränä.

Edellä on esitelty vain pieni osa PC:n musiikkiohjelmista. Vaikka mukana ei ole koko ohjelmaskaala, näistä ohjelmista saa jonkinlaisen käsityksen, millaista musiikkia pelkällä mikrolla saadaan aikaiseksi.

Esittelystä puuttuvat myös suoraan nuottiviivastolle soitettavat tai rakennettavat ohjelmat. Näiden ohjelmien käyttökynnys on jo huomattavasti korkeampi ja sopivat musiikkissa pidemmälle ehtineille.

Ennen käyttöä kaikien ohjelmien hakemistoista kannattaa lukea ohjetiedostot. Ohjelmat sisältävät myös käytönaikaiset ohjeet ominaisuuksille ja toiminnoille.

Musiikin teko on nykypäivänä helppoa ja mukavaa, eikä sen tekoa rajoita kuin ohjelman käyttäjän mielikuvitus.

MIKA KULMALA
17.12.1999


Ajassa -sivulle