Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







OECD:n kehitysapukomitea luo ohjeita köyhyyden tehokkaaksi vähentämiseksi

Köyhyyden puolittaminen vielä kaukainen tavoite



Teollisuusmaiden järjestön OECD:n jäsenmaiden kunnianhimoisena tavoitteena on vähentää äärimmäisessä köyhyydessä elävien ihmisten määrä puoleen vuoteen 2015 mennessä.


Juuri ennen vuosituhannen vaihdetta tavoite näyttää olevan lipsumassa käsistä: tuoreiden selvitysten mukaan alle dollarilla päivässä sinnittelevien ihmisten määrä on pikemminkin kasvamaan päin. Alle kahdella dollarilla toimeen joutuu tulemaan puolet maapallon kuudesta miljardista ihmisestä.

Maailmanpankin joulukuisen raportin mukaan köyhyys ei ole vähenemässä, pikemminkin monin paikoin kasvamassa. Erityisen synkkiä alueita ovat Saharan eteläpuolinen Afrikka ja Latinalainen Amerikka.

Kansalaisjärjestöt arvioivat omassa raportissaan köyhyysrajan alapuolella eli alle kuudella markalla päivässä elävien ihmisten määrän nousevan vuosituhannen vaihteeseen mennessä jopa 1,5 miljardiin.

OECD:n kehitysapukomitean DAC:n jäsenmaat hyväksyivät vuonna 1996 kehitysstrategian ensi vuosituhannelle.

Jäsenmaidensa kehitysyhteistyötä koordinoiva DAC asettaa Shaping the 21st Century -asiakirjassa kunnianhimoiset tavoitteet, joihin kuuluu mm. köyhyyden puolittaminen, peruskoulutuksen takaaminen kaikille ja alle 5-vuotiaiden lasten kuolleisuuden vähentäminen kahdella kolmanneksella, kaikki vuoteen 2015 mennessä.

Tavoitteet perustuvat YK:n tällä vuosikymmenellä järjestämiin konferensseihin, ja kaikki DAC:n jäsenet - myös Suomi - ovat ne hyväksyneet.


Visio on, tehokkaita keinoja etsitään

DAC:n, Maailmanpankin ja YK:n kehitysjärjestön UNDP:n edustajat kokoontuivat joulukuun alkupuolella Pariisiin kehittämään ja yhdenmukaistamaan käytännön keinoja köyhyyden vähentämiseksi. Kokouksen osallistujat vakuuttivat, ettei tavoitteesta ole vaikeuksista huolimatta lipsuttu.

- Tavoite on kunnianhimoinen, mutta tämä ei tarkoita, etteikö se olisi saavutettavissa, totesi DAC:n puheenjohtaja Jean-Claude Faure.
- Meillä kaikilla on yhteinen visio, nyt vain on sovittava konkreettisista toimista, hän jatkoi.

Maailmanpankin edustaja Joanne Salop painotti, että köyhyystavoitteilla on Maailmanpankin tuki. Salopin mukaan köyhyyden väheneminen riippuu kuitenkin paljolti talouskasvusta ja siitä, jakautuuko tämä kasvu köyhille ihmisille.

Köyhyyden vähentämistavoitteesta ei sinänsä ole erimielisyyttä; kansalaisjärjestöjenkin mielestä kyseessä on "linjakas" kannanotto OECD-mailta. Sen käytäntöön vieminen onkin sitten vaikeampaa. Arvostelijoiden mielestä köyhyyden poistaminen on vielä paljolti puheiden tasolla.

DAC pyrkii vastaamaan arvosteluun kehittämällä tavoitteidensa tueksi ohjenuorat siitä, mikä toimii köyhyyden vähentämisessä. Ohjeiston on määrä olla valmis vuoden kuluttua. Sen pohjaksi on juuri valmistunut yhteenveto siitä, miten DAC:n eri jäsenmaat ovat ottaneet omakseen köyhyyden vähentämistavoitteen.


Liian vähän köyhimmille

Kansalaisjärjestöt arvostelevat teollisuusmaita kehitysavun määrän pudottamisesta ja liian vähäisen osuuden suuntaamisesta kaikkein köyhimpiin maihin. Vajaat 25 prosenttia DAC-maiden avusta meni vuonna 1997 YK:n köyhimmiksi luokittelemille 48 maalle.

Kansalaisjärjestöjen kansainvälisenä yhteistyönä tekemän The Reality of Aid -raportin mukaan köyhyyttä ei poisteta pelkällä kehitysavulla, vaan myös kauppapolitiikan on toimittava samaan suuntaan.

Monet köyhimmistä maista lähtevät liikkeelle niin eriarvoisesta tilanteesta, etteivät ne voi kilpailla tehokkaasti globaalissa maailmantaloudessa.

Vaikkei kehitysapu ratkaise köyhyysongelmaa, se kuitenkin on merkki sitoutumisesta köyhyyden vähentämiseen, kansalaisjärjestöt korostavat. Tässä valossa DAC-maiden avun romahtaminen 1990-luvulla ei järjestöjen mukaan lupaa hyvää.


Mikä on DAC?

OECD:n kehitysapukomitea DAC (Development Assistance Committee) on jäsenmaidensa kehitysyhteistyötä ohjaava ja koordinoiva elin. Yksi DAC:n keskeisiä työsarkoja on jäsenmaiden kehitysavun arviointi, joka Suomesta tehtiin viimeksi vuonna 1998.

Komiteaan kuuluvat OECD:n kehitysapua antavat jäsenmaat. Jäseniä on 23 sen jälkeen kun Kreikka äskettäin Pariisissa pidetyssä kokouksessa liittyi DAC:iin. Komitean jäseniä ovat mm. G7-ryhmän maat sekä Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska.

Maailmanpankki, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja YK:n kehitysohjelma UNDP ovat mukana huomioitsijoina.

DAC:ssa toimivat mm. avun tilastointia, ympäristövaikutuksia, naisten asemaa ja hyvää hallintoa selvittelevät asiantuntijaryhmät, jotka tekevät ohjeistoja ja toimintasuosituksia. DAC on kehitysapuasioita koskeva tärkeä tilastolähde.

DAC hyväksyi 1996 kehitysyhteistyön tulevaisuuden linjauksen Shaping the 21st Century, jonka OECD:n ministerineuvosto vahvisti. Vuonna 1998 komiteaan perustettiin köyhyystyöryhmä, jonka tehtävänä on koota tietoa siitä, miten köyhyyttä voidaan tehokkaimmin vähentää kehitysyhteistyön keinoin.

STT-IA
17.12.1999


Ulkomaat -sivulle