Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Vuorineuvosten ja pääjohtajien keskustelukerho vaatii päättäjiltä uutta jämäkkyyttä aluepolitiikkaan

Muuttoliike syö miljardeja eikä palvele maata



Muuttoliikkeen vauhdista huolestunut vuorineuvosten, pääjohtajien ja yhteiskunnallisesti orientoituvien ajattelijoiden kärkijoukko haluaa patistella päättäjiä ja mm. presidenttiehdokkaita suuntaamaan tarmoaan aktiivisen Eurooppa-kauden jälkeen kotimaan asioihin.


Muuttoliikkeen aiheuttamat kulut ovat kymmenen miljardin luokkaa. Kohtuullistamalla sitä säästettäisiin summasta noin puolet, kun ruuhkapaikkakunnille ei tarvitse rakentaa uusia asuntoja ja työpaikkoja. Kulttuurisille arvoille kustannuksia ei edes haluta arvioida.

Kolmisen vuotta sitten syntyneelle keskustelijoiden joukolle eivät riitä poliittiset tahdonilmaukset ja suunnitelmat toimenpiteiksi. Niiden avulla aluekehityksen tasapainottuminen ei ole vielä näköpiirissä. Nyt pitäisi ottaa jämäkät toimet käyttöön.

Tätä jämäkkyyttä olivat Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa vaatimassa vuorineuvos Tauno Matomäki, vuorineuvos Jere Lahti, pankinjohtaja, johtokunnan jäsen Esko Ollila, ministeri Jaakko Numminen, Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä, kauppatiet. tohtori Pauli Komi ja pankinjohtaja Raimo Tammilehto. Ministeri Heikki Haavisto jäi sairastuneena pois tilaisuudesta.

Ensi silmäyksellä julkisuuteen astunut joukko voisi ajoituksellaan ja kannanotoillaan vauhdittaa suoraan Esko Ahon vaalikampanjaa. Sitä he eivät tunnusta ja huomauttavat, että heidän "perheeseensä" kuuluu monia sellaisia, jotka julkisuudessa ovat ilmoittautuneet muiden ehdokkaiden tukijoiksi.

Tuoreimman kannanoton allekirjoittajina on vajaa kolmisenkymmentä julkisuuden henkilöä. Mukana ovat mm. valtioneuvokset Harri Holkeri ja Johannes Virolainen, professori Seikko Eskola, ylijohtaja Kalevi Kivistö, pankinjohtaja Matti Louekoski, kenraali Aimo Pajunen, agronomi Toivo T. Pohjala ja kirjailija Kaari Utrio.

Edellinen ryhmän keväinen julkitulo sai myönteisen vastaanoton ja asian yhteiskunnallinen merkitys tunnustettiin.


Vauhtia voi kohtuullistaa

Kannanoton takana olevat ovat sitä mieltä, ettei nykyiseen huolestuttavaan aluepoliittiseen kehitykseen ja muuttoliikkeen vauhtiin pidä alistua, vaan siihen on mahdollista vaikuttaa.

Vuorineuvos Tauno Matomäki totesi, ettei muutosvauhtia voi pysäyttää eikä syvälle juurtunutta kehitystä pysty muuttamaan yhdellä eikä kahdella tempulla, mutta on realismia yrittää kohtuullistaa vauhtia.

Matomäki nojautui Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n tuoreeseen raporttiin Suomen uusjako, jonka mukaan 60 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että vauhtia on jo aivan liikaa. Matomäen mielestä vakavalle pohdiskelulle on sosiaalinen tilaus.

Rahojen ja etuisuuksien jaon sijaan maakuntien omatoimisuutta on tuettava, koska osa niistä osoittaa jo passivoitumisen merkkejä. Matomäki totesi myös, että on ilmeistä tarvetta puuttua kuntarakenteisiin. Lähes puolet kunnista on taas tänä vuonna toistanut hakemuksensa harkinnanvaraisesta valtionosuudesta.

EVA esittää maahan 10-12 maakunnallista osaamiskeskusta. Pankinjohtaja Pauli Komi oli sitä mieltä, että kaikille 19 maakunnalla pitää olla omansa eikä mitään aluetta saa etukäteen tuomita osaamattomaksi. Komi korosti negatiivisen kierteen katkaisemista.

- Kaukaiseen maaliin kun ammutaan, pitää korottaa, metsämiehenä tunnettu vuorineuvos Matomäki muotoili.


Ammattikorkeakoulujen rooli kasvaa

Kuudentoista "jämäkän toimen" luettelo alkaa vaatimuksella varmistaa yhteiskunnan perusrakenteen toimivuus maassa. Tällä tarkoitetaan liikenne- ja tietoliikenneyhteyksiä, niin yksityisteitä kuin postipalveluja, pankki- ja kauppapalveluja kuin autoverotusta, koska haja-asutusalueilla auto on välttämättömyys, ei ylellisyys.

Matkakulujen verovähennysoikeus ja etätyön edellyttämien investointien verokohtelu esitetään tukikeinoiksi edistää osaajien pysymistä ja palaamista haja-asutusalueille.

Kannanotto puolustaa vankasti kaikentasoisten koulujen toimintaedellytyksiä ja vastustaa erityisesti kyläkoulujen lakkauttamisia. Voimia ei saisi hajottaa tiedekorkeakoulujen ja ammattikorkeakoulujen keskinäiseen kilpailuun, vaan korottaa ammattikorkeakoulujen asemaa maakunnallisina osaamiskeskuksina.

Ryhmä ei ottanut suoraan kantaa eläinlääketieteellisen korkeakoulun sijoituskiistaan paitsi, että Matomäki vitsaili sen sopivan Poriin. Kiista nähtiin kuitenkin oireellisena. Jos korkeakoululla olisi yhtäläiset toimintamahdollisuudet Kuopiossa, se voisi toimia yhtälailla Kuopiossa kuin Helsingissäkin.

Sitran ja Teknologian kehittämiskeskuksen TEKES:n rinnalle tai yhteyteen tarvittaisiin kannanoton mukaan taitoteknologian ja verkottuneen tuotantotavan ja markkinoinnin edistämiseen tähtäävä "TAKES".


Yrittäjät korotettava sankareiksi

- Yrittäjistä pitää tehdä sankareita eikä roistoja, Matomäki ilmoitti, kun puhe oli kannanoton yrittäjyyttä tukevista ehdotuksista.

- Työvoiman sivukuluja ja byrokratiaa pienentämällä ja yritystuntemusta koulutuksessa lisäämällä pitää rohkaista yrittäjän elämänuralle. Menestyneet yrittäjät pitää palkita julkisin huomionosoituksin siinä missä menestyneet urheilijatkin, kannanotossa esitetään.

EU:n rakennerahasto-ohjelmien sekä työvoima- ja elinkeinokeskusten toimien tulisi suuntautua entistä tehokkaammin alueellisen yritystoiminnan tueksi.

MARGIT HARA
17.12.1999


Talous -sivulle