Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Esko Ahon harkittu ero



Keskustan puheenjohtaja Esko Ahon "odottamattoman eron" ei olisi pitänyt yllättää ketään. Silti siitä tuli suuri uutinen. Tosiasiassa Aho ei eroa mistään, sillä hän jatkaa "muodollisesti" puolueen puheenjohtajana huolimatta siitä, että hän luopuu puheenjohtajuudesta presidenttiehdokkuutensa ajaksi.


Huolellisempi harkinta osoittaa, että Ahon "eron" taustalla on yritys muuttaa poliittista ympäristöä sellaiseksi, että se mahdollistaa keskustapuolueen yrityksen irtautua eristetystä asemasta, johon puolue itse on itsensä saattanut. Hakemalla irtiottoa päivän politiikasta Aho yrittää murtautua ulos motista, johon hän on toisaalta itse ajautunut.


Aho yrittää muuttaa toimintaympäristöä

Vallitsevat realiteetit eivät etenkään uusimpien kannatusarvioiden valossa mitenkään tue sitä, että Aho saattaisi päästä edes presidentinvaalin toiselle kierrokselle - puhumattakaan siitä, että hän voisi menestyä itse lopullisessa vaalissa. Päinvastoin, Aholla ei juurikaan ole mahdollisuuksia toiselle kierrokselle olipa vastassa kuka tahansa.

Tähän asemaan Aho ei tyydy kärsittyään sittenkin tappion puolueensa linjaa koskevassa jäsenäänestyksessä, jossa edes oma keskustaväki itse asiassa ei kyennyt entiseen tapaan ryhmittymään siilipuolustukseen istuvan puheenjohtajan rinnalle.

Ensinnäkin osanotto Keskustan esivaalin jäi huomattavasti heikommaksi, kuin mitä Aho ja muu puoluejohto oli odottanut. Toiseksi Paavo Väyrysen esivaalitulos oli puheenjohtajan kannalta kiusallisen hyvä. Linjavaaliksi taistelun tehnyt Väyrynen osoitti, että Keskustassa ollaan laajalti tyytymättömiä juuri puolueen linjaan.

Tästä motista Aho yrittää nyt murtautua irti turvautumalla mediaharhautukseen. Hän nousee ikään kuin muiden päivänpoliittisissa tehtävissään jatkavien ehdokkaiden yläpuolelle itselleen luomaansa valtiomiessarjaan, jossa tämä "uusvaltiomies" puhuu aivan eri äänenpainoilla kuin oppositiopolitiikkaansa terävöittävä puolue.

Viime presidentinvaaleissa median valtaosa otti tosissaan ehdokkaiden vakuutuksia siitä, että nämä irtautuvat taustastaan ja menneisyydestään palauttamalla jäsenkorttinsa, jos tulevat valituksi. Tämä monesti koeteltu keino ei enää Ahon vaikeassa asemassa olevalle riitä, vaan tilalle piti kehittää jotakin tomerampaa.


Mediaharhautus ei onnistu

Päätarkoitus on muuttaa sitä toimintaympäristöä, jossa Aho muuten olisi joutunut kampanjoimaan. Tässä vaiheessa tavoite on hetkeksi saavutettu, sillä muut keskustelevat nyt hetken Ahosta.

Veikko Vennamon piti kannattaa itsensä ulos eduskunnan istuntosalista murtautuakseen edes hetkeksi poliittisen keskustelun keskiöön. Aholta riittänee pelkkä mitään merkitsemätön luopumisilmoitus, jonka sisältöä hän ei luultavasti enää kommentoi. Se olisi ennenaikaista, sillä asia voi palata Ahon itselleen hahmottelemaan poliittiseen agendaan aikaisintaan presidentinvaalien jälkeen.

Sen sijaan median mielenkiinto kohdistuu vääjäämättä puheenjohtajakamppailuun, joka keskustapuolueessa nyt käynnistyy. Varsinkin, jos Aho saa kehnon äänisaaliin vaalien ensimmäisellä kierroksella.

Media ei ensiarvioissaan astunut Ahon miinaan, muttei myöskään juurikaan pohdiskellut, mitä puheenjohtajuuden "jättämisestä" seuraa.


Seuraaja-arpajaiset ovat jo alkaneet

Vallasta riippuvainen Keskusta on ollut pitkään tuuliajolla, ja kamppailu siitä kuka tai ketkä sitä oikein johtavat ja millä mandaatilla, on jo alkanut.

Välittömästi uutisoitiin johtoon tulevan varapuheenjohtajien ja puoluesihteerin, mutta eduskuntaryhmän energiapommi Mauri Pekkarinen onnistui jo tiistaina kertomaan eduskunnan kahviossa kaikille, että itse asiassa juuri hän astuu nyt puoluejohtoon.

Puolueen johtamisen käytännön toimista päätetään seuraavassa Keskustan puoluehallituksen kokouksessa, joka pidetään 7.10. ennen Helsingin Messukeskuksessa pidettävää ylimääräistä puoluekokousta.

Epäselvää on kuka varapuheenjohtajista toimii varsinaisena johtajana tai miten työt heidän välillään jaetaan, vai hoitaako koko troikka niitä yhdessä. Keskustan varapuheenjohtajistossa ei ole arvojärjestystä, kuten esimerkiksi SDP:n varapuheenjohtajilla.

Seppo Kääriäinen on ryhmästä kuitenkin virkaiältään vanhin ja hän sai varapuheenjohtajista eniten ääniä varsinaisessa puheenjohtajavaalissa.
- Nämä voivat olla näkökohtia, jotka vaikuttavat päätökseen, puoluesihteeri Eero Lankia totesi tiistaina.

Varmin seuraus on kuitenkin se, että kun Aho ei onnistu ponnistamaan toiselle kierrokselle sen jälkeen, kun Kokoomus on oman ratkaisunsa tehnyt. Ahon "paluu" puoluejohtajan tehtäviin tulee suuresti vaikeutumaan. Siinä määrin Keskusta on valtariippuvainen puolue, että se ei oppositiojohtajaa eduskuntakaudesta toiseen katsele.

TIMO KERVINEN
17.9.1999


Politiikka -sivulle