Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Playstation-emulaattori



Lähes kaikista vanhoista tietokoneista on tehty emulaattori pc:lle. Nyt markkinoille on tullut Playstation-emulaattori. Vieläpä ihan laillinen myyntiversio.


Emulaattori on ohjelma, joka "matkii" toisen laitteen ohjelmia, esim. käyttöjärjestelmää. Emulaattorin avulla voidaan käyttää toisen mikron ohjelmia, jotka eivät muuten ole yhteensopivia. Käytetyin näistä lienee Commodore 64-emulaattori.

Läheskään kaikki emulaattorit eivät ole laillisia ja emulaattorien mukana tulee usein myös pelejä. Pelit ovat laittomia kopioita, mutta harva pelitalo, joka on tehnyt esimerkiksi C64:lle pelejä, on enää olemassa ja valvomassa oikeuksiaan.

Bleem LLC:n ohjelmoima Playstation-emulaattori, Bleem!, on noin yhden megatavun kokoinen paketti. Bleemistä on ainakin kolme eri versiota.

Kannattaa kokeilla ensin versiota nimeltä demo-v1_4.zip. Jos tämä toimii, eikä havaittavissa ole mitään ongelmia, ei muita versioita kannata ainakaan vielä kokeilla. Jos tämä versio ei toimi, niin vasta silloin kannattaa kokeilla versiota bleem-v1_4a.zip.

Kaikki pelit, joita Bleemillä aiotaan pelata on oltava alkuperäisiä. Piraattipelit eivät Bleemissä toimi.

Ohjelma on aika tarkka laitteiden ajureista, joten ne kannattaa päivittää ennen ohjelman kokeilemista. Eikä ajureiden päivityksestä ole muutenkaan haittaa. Mikrossa on oltava joko DirectX 6.0 tai uudempi.

Demossa ei luonnollisesti toimi kaikki täyden version ominaisuudet. Demossa on ominaisuuksista karsittu mm. äänet, 3D-korttituki sekä emulaattorin omien muistipaikkojen käyttö. Demossa on myös aikaraja, jonka jälkeen ohjelman suoritus lopetetaan.

Täydellisessä emulaattorissa on 3D-tuki, täydelliset äänet, muistipaikkojen käyttö ja MMX sekä 3DNow! -käskykanta.

Demon alkuvalikossa voidaan vaikuttaa joihinkin grafiikka-asetuksiin. Itse sain ainakin valittua ruudun koon (ikkuna tai kokoruutu), käytettävän resoluution, näytetäänkö videot värillisinä vai musta-valkoisina, sekä joitain 3D-ominaisuuksia.

Äänistä voidaan valita mono tai stereo, 16 tai 32 bittinen näytteenotto ja taajuus sekä käytettävä äänikortti. Ohjaimina voidaan käyttää joko näppäimistöä tai hiirtä. Näppäimien valitseminen on aika hankalaa, jos ei tiedä mitkä näppäimet vastaavat Pleikkarin oman ohjaimen näppäimiä.

Aikaraja on todella lyhyt ja ohjelman saakin käynnistää useamman kerran ennen kuin kaikki ohjausnäppäimet on kohdallaan niin, että niillä pystyy myöskin pelaamaan. Ohjausnäppäimien valinta onkin Bleemin ainoa kompastuskivi.

Vaikka demossa on ominaisuuksia karsittu rankalla kädellä, antaa se hyvän kuvan emulaattorin toiminnasta. Demolla pääsee myös kokeilemaan omien Pleikkari-suosikkien toimivuutta.

Kaikki pelit tai jotkut ominaisuudet eivät välttämättä Bleemissä toimi, mutta ohjelmoijat arvelevat, että toimivia pelejä koko pelituotannosta on noin 80 %.

Bleemin kotisivuilta löytyy pelilista, mitkä pelit on todettu toimiviksi emulaattorilla. Listan voi ladata myös omalle koneelle, joten jonkun pelin toimivuutta tarkastettaessa ei nettiyhteyttä tarvitse aina avata.

Laitteisto: P166Mhz, 16Mb RAM (32Mb suositellaan), Win95/98, DirectX 6.0, CD-ROM asema, SVGA-näytönohjain. Täydellisessä versiossa 3D-näytönohjain, äänikortti ja kaiuttimet.

Bleem! on toimiva emulaattori, mutta itse en lähtisi kaupasta ostamaan Playstation-pelejä vain emulaattorin takia. Jo Pleikkarin omistavat saavatkin enemmän hyötyä Bleemistä ja voivat pelata PC:llä samoja pelejä, mutta paljon tarkemmalla grafiikalla.

MIKA KULMALA
17.9.1999


Ajassa -sivulle