Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Suomalaiset keskipisteessä teknologianälkäisessä Hongkongissa



Informaatioteknologia on päivän muotisana Hongkongissa. Alueen johto on nimittäin määrännyt, että Hongkong on nopeassa tahdissa muutettava informaatioteknologian uudeksi keskukseksi ja että yhteiskunta on tietokoneistettava.


Päätös on luonut erinomaisia mahdollisuuksia ulkomaisille informaatioteknologiayrityksille. Vaikka Hongkong on monella tapaa huippu-uudenaikainen kaupunki, on informaatioteknologiasektori yllättävän kehittymätön. Ulkomaisen osaamisen ja tuotteiden tarve on hyvin suuri.

- Hyvä esimerkki on, että yli 520 erilaisesta pankista vain kahdella on nykyisin Internet-palvelu. Muutaman vuoden sisällä kaikkien pankkien on tarkoitus pystyä tarjoamaan sellaista palvelua, sanoo suomalaisen konsulttiyrityksen Fintrade-Mercerin varatoimitusjohtaja Markus Lonka. Yritys on toiminut Hongkongissa yli 10 vuotta.

Fintrade-Mercer on yhdessä Suomen pääkonsulaatin ja vientikeskus Finpron kanssa järjestänyt kampanjan, jolla tehdään suomalaista informaatioteknologiaosaamista tunnetuksi Hongkongissa.

Kampanja huipentuu, kun seitsemän suomalaista yritystä esittelee itsensä suurilla kansainvälisillä informaatioteknologiamessuilla, jotka alkoivat keskiviikkona.

- Ensimmäistä kertaa suomalaiset informaatioteknologiayritykset esittelevät tuotteitaan yhteisessä osastossa messuilla Aasiassa.

- Mahdolliset asiakkaat voivat tutustua yrityksiin myös asiantuntijaseminaarissa, johon voidaan kutsua 120 vierasta, kertoo Suomen Hongkongin pääkonsuli Ilkka Heiskanen.


Huikeita mahdollisuuksia

Heiskanen sanoo olevansa tyytyväinen, että seitsemän suomalaista yritystä päätti osallistua messuille. Hänen mukaansa yrityksillä on paljon mahdollisuuksia, koska Nokia on ainoa niistä, joka on jo panostanut Itä-Aasian markkinoille.

- Viimeisen puolen vuoden aikana on kiinnostus suomalaista huipputeknologiaa kohtaan kasvanut merkittävästi Hongkongissa. Yhä useampi ihminen on tietoinen siitä, ettei Nokia ole ainoa yritys Suomessa, joka valmistaa korkealuokkaisia tuotteita, toteaa Heiskanen.

Markus Lonka on puolestaan havainnut, että Suomessa on puutteelliset tiedot Hongkongista. Hänen mukaansa Hongkongia pidetään edelleen yleisesti kaukaisena ja merkityksettömänä markkina-alueena.

- Tämä on suuri virhe. Pinta-alallisesti pienessä Hongkongissa informaatioteknologian kysyntä on selvästi suurempaa kuin monissa EU-maissa, sanoo Lonka, jonka tehtävänä on ollut houkutella suomalaisia yrityksiä messuille.

Lonka muistuttaa, että Hongkong toimii samalla porttina niille yrityksille, jotka haluavat asettua Kiinaan. Hänen mukaansa kiinalaiset ostavat mieluummin teknologiaa, joka on jo osoittanut toimintakykynsä muilla kiinalaisilla alueilla kuten Hongkongissa.

- Informaatioteknologiamarkkinat eivät ole vielä erityisen suuret Kiinassa, mutta ne kasvavat räjähdysmäisesti. Ei kestä enää kauaa ennen kuin informaatioteknologiayrityksillä on siellä lähes rajattomat mahdollisuudet, ennustaa Lonka.


Kovaa kilpailua

Hongkongissa on panostettu informaatioteknologiasektorin kehittämiseen jo parin vuoden ajan. Maaliskuussa Hongkongin hallitus ilmoitti, että se aikoo sijoittaa lähes 10 miljardia markkaa rakentaakseen "kybersataman" eli huipputeknologian teollisuuden vyöhykkeen.

Hallitus tukee lisäksi teollisuutta sijoittamalla 3,7 miljardia markkaa nk. teknologiarahastoon. Rahasto tukee mm. pienten ja keskisuurten yritysten sekä yliopiston tekemiä tutkimuksia.

Hallitus haluaisi tehdä Hongkongista viidessä vuodessa huipputeknologian ja teknisten keksintöjen maailmanluokan keskuksen. Heiskanen on tämän vuoksi varma, että informaatioteknologian ja -osaamisen tarve jatkaa kasvamistaan vielä pitkään.

Hän muistuttaa myös, että Hongkongin on yksinkertaisesti pakko kehittää nopeasti informaatioteknologiasektoriaan, jottei se jäisi kiinalaisen naapurikaupunkinsa Shenzhenin jalkoihin.

Myös Shenzhenin johto on päättänyt panostaa informaatioteknologiateollisuuteen, ja jo nyt erityistalousalueella toimii yli 2 000 tietokoneosien ja ohjelmien tuottajaa sekä 200 tutkimus- ja kehittämislaitosta.

Heiskanen on vakuuttunut, että suomalaisille yrityksille avautuu myös Shenzhenissä uusia mahdollisuuksia. Tämän vuoksi Shenzhenin edustajia on kutsuttu tutustumaan suomalaisiin tuotteisiin Hongkongin messuille.

- Shenzhen järjestää omat informaatioteknologiamessunsa lokakuussa. Yhtään suomalaisyritystä ei osallistu tällä kertaa, mutta toivon, että ne olisivat mukana jo seuraavalla kerralla ensi vuonna, sanoo Heiskanen.

STT-MH
17.9.1999


Ulkomaat -sivulle