Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Japanin talous piristymässä



Japanin talous kääntyi yllättäen kasvuun vuoden alussa, ja hyvä kehitys on viimeisten taloustietojen mukaan jatkunut myös huhti-kesäkuussa. Tämän seurauksena jenin kurssi on lähtenyt nousuun, ja Japanin keskuspankki on joutunut ostamaan dollareita saadakseen jenin arvon laskemaan.


Talouden kasvu oli odotettua suurempi. Hallitus innostui, sillä sen elvytyspolitiikka näyttää tuottava tulosta. Niinpä lisää rahaa elvytykseen on jo ehditty lupailla.

Talouden piristyminen on kuitenkin näennäistä ja johtuu suurelta osin hallituksen massiivisista elvytyspaketeista. Yritykset ovat vasta aloittaneet rakenteellisten ongelmiensa ratkaisun.

Parantuneiden talouslukujen ansiosta kohonnut jenin kurssi uhkaa kuitenkin alkanutta kehitystä. Jos vienti tukehtuu, niin hallituksen talouteen syytämistä rahoista ei tule olemaan pitkäaikaista iloa.


Talouden yllättävä käänne parempaan

Kansantuote kasvoi 0,2 prosenttia huhti-kesäkuussa. Yleisesti oli ennusteltu, että kansantuote laskisi 0,3 prosenttia. Kehitys on jatkoa tammi-maaliskuun yllättävän hyvälle 2 prosentin kasvulle. Puolen vuoden aikana kausitasoitettu kansantuote on kasvanut 1,7 prosenttia.

Julkinen kulutus väheni huhti-kesäkuussa 4 prosenttia, mutta yksityinen kulutus kasvoi 0,8 prosenttia. Yksityiset sijoitukset asumiseen kohosivat peräti 16,1 prosenttia väliaikaisten veronalennusten, alhaisten lainakorkojen ja laskevien tonttihintojen ansiosta.

Japanilaiset ovat antaneet talouden tilasta varovaisia lausuntoja. Taloudellisen suunnittelun toimiston (Economic Planning Agency) johtaja Taichi Sakaijan mukaan talouden elpyminen on alkanut, mutta täydellisellä elpymiskurssilla ei vielä olla.

Talousministeri Kiichi Mijazawan mielestä talous tarvitsee vielä tukea. Hän toivoo, että lisäbudjetti saadaan valmiiksi marraskuussa. Virallinen vuotuisen kasvun tavoite on 0,5 prosenttia, mikä selvästi ollaan saavuttamassa vaikka budjettivuoden loppu menisikin nollille.

Lama alkoi jo 80-luvun lopussa, ja se on ollut pahin koko Japanin sodanjälkeisenä aikana. Vuonna 92 kansantuotteen kasvu painui lähelle nollaa, ja vuosina 97 ja 98 kansantuote laski. Varsinkin yksityinen kulutus on ollut alhaalla, koska ihmisten odotukset talouskehityksestä ovat olleet hyvin huonot.


Jäitä hattuun

Kasvu on pääasiassa hallituksen massiivisen elvytysohjelman ansiota. Elvytyksen vaikutus on kuitenkin yleensä lyhytaikaista, eli jos elvytystä ei jatketa, lopahtanee myös talouskasvu. Vaikka yksityinen kulutus kasvoi, niin vähittäismyyntiluvut ovat Financial Timesin mukaan laskeneet viime kuukausina. Nettoviennin kasvu oli niin vähäistä, että se ei vaikuttanut kasvuun.

Taloustuntijat ovat varoitelleet, että voimakas kasvu tuskin jatkuu heinä-syyskuussa. Asuntokauppa on hidastumassa, eikä kulutus ole juuri lisääntynyt muilla alueilla. Kotitalouksien menot eivät heinäkuussa päätä huimanneet.

BBC:n asiantuntijan mielestä on hyvä muistaa, että Japanin kansantuotteen nimellinen kasvu on ollut negatiivista. Japanissa vallitsee deflaatio eli hinnat laskevat. Talouden todellista kasvua laskettaessa on laskeva hintakehitys otettu huomioon, jolloin negatiivinen nimelliskasvu on muuttunut positiivikseksi reaalikasvuksi. Tavallisille kansalaisille ei siis välttämättä ole syntynyt mitään vaikutelmaa talouskasvusta.

Yllättävän vahvat talousluvut voivat Financial Timesin mukaan lisätä vaatimuksia, että Taloudellisen suunnittelun toimiston pitää muuttaa jossain määrin tiedonkeräystapojaan. Järjestelmää on yleisesti arvosteltu siitä, että se ei ota huomioon kulutustapojen muutoksia.


Jenin kurssi vaarantaa talouskehityksen

Hyvien lukujen arveltiin heti nostavan jenin kurssia dollariin ja euroon nähden, ja niin kävikin välittömästi. Jenin kohosi korkeimpaan arvoonsa kolmeen vuoteen. Japanin keskuspankki on joutunut puuttumaan valuuttamarkkinoiden kehitykseen ostamalla dollareita, jotta jenin nousu saataisiin loppumaan.

Jenin arvo on kohonnut, koska japanilaiset ja ulkomaiset sijoittajat siirtävät rahojaan Japanin osakemarkkinoille. Kehitys johtuu japanilaisosakkeiden kurssinousun odotuksista sekä valtion kasvaneesta velanotosta, joka on tehnyt velkakirjamarkkinat huokutteleviksi. Dollarin heikkenemistä edesauttaa usko siitä, että Yhdysvaltain kaupan suuri alijäämä tulee laskemaan dollaria.

Hallituksen ja keskuspankin välillä on kuitenkin ollut BBC:n mukaan erimielisyyksiä asiasta. Hallitus pelkää vahvan jenin vahingoittavan vientiteollisuutta, kun taas keskuspankin mielestä markkinaoperaatio on turha ja hallituksen ehdotukset voivat johtaa inflaation kasvuun. Talousministeri Mijazawan mukaan hallitus ei epäröi puuttua markkinoihin, jos jeni nousee liikaa.

Keskuspankin mukaan teollisuustuotanto on alkanut kasvaa, mutta pankin käsitys tulevaisuudesta ei juurikaan ole muuttunut sitten elokuun. Pankin syyskuun raportin mukaan yritysten odotukset ovat hiukan parantuneet, mutta yksityisen kysynnän aidosta kasvusta ei vielä näy selviä merkkejä. Niinpä korot tulevat jatkossakin pysymään lähes nollassa.

Hallitus on myönteisemmällä kannalla. Taloudellisen suunnittelun toimiston johtaja Sakaija sanoi viime viikolla, että talouden kriisi on viimein päättynyt eikä talous ole enää deflaatiokierteessä. Sakaija arveli talouden vuosikasvun yltävän jopa yhteen prosenttiin maaliskuuhun mennessä.

Keskuspankin varovaisuus johtunee halusta ehkäistä jenin jatkuva kohoaminen. Keskuspankin mukaan myöskään deflaation vaaraa ei ole vielä voitettu. Kuluttajahinnat ja tukkuhinnat eivät enää laske, kun yritykset ovat onnistuneet pienentämään ylisuuria varastojaan ja öljyn hinta on kohonnut. Palkat kuitenkin vielä laskevat, ja kysyntä kansantaloudessa on edelleen tarjontaa pienempi.


Valoa tunnelin päässä

Japanilaisissa yrityksissä on aivan liian paljon työvoimaa, tuotantokapasiteettia ja velkaa. Ongelman laajuudesta kertoo, että The Economistin mukaan japanilaisten yritysten investoinnit ovat vielä lamankin olosuhteissa suuremmat kuin amerikkalaisissa yrityksissä.

Yrityksen joutuvat pakon edessä parantamaan kannattavuuttaan. Niinpä työttömyys on kasvaa, tulot vähenevät ja yritykset investoivat vähemmän. Viime vuonna tilannetta pahensivat pankkien vaikeudet, ja tuotanto putosi 2 prosenttia.

Tulevaisuus ei kuitenkaan näytä toivottoman synkältä. Rakenneuudistus on käynnissä suurissa yrityksissä, ja pienten alihankkijoiden on pakko seurata mallia. Myös luottamus tulevaisuuteen on kasvanut yrityksissä tänä vuonna. Erityisesti näin on käynyt pk-yrityksissä.

Viime vuonna pienten yritysten tulevaisuudenusko romahti, kun vaikeuksiin joutuneet pankit alkoivat periä niiltä saataviaan. Hallituksen viime syksynä käynnistämä lainojen takausohjelma pelasti tuhannet yritykset konkurssilta, ja nyt kun lisäksi julkista rahaa on paljon tarjolla, pk-yrityksissä on taas alettu uskoa talouskasvuun.

Investoinnit tietokoneisiin ja toimistokalusteisiin ovat nousseet nopeasti tänä vuonna, mikä Economistin mukaan saaattaa viitata finanssi-, laskenta- ja atk-palvelujen kasvuun, kuten Yhdysvalloissa on käynyt. Tämä kasvu voi ajan myötä kompensoida teollisuusyritysten laskevat investoinnit.

Suurten yritysten työntekijät säästävät nyt työttömyyden pelossa eniten, mutta pienten kasvualojen työntekijöillä menee paremmin. Tämä ehkä selittää kulutuksen kasvun tänä vuonna, vaikka tulot ovat koko ajan olleet laskussa.

Myös Japanille tärkeät Aasian markkinat ovat piristymässä. Aasian kehityspankki julkaisi tällä viikolla raporttinsa, jossa ennustetaan vuoden 1999 talouskasvuksi Aasian kehittyvissä talouksissa 5,5 prosenttia. Hongkongin, Etelä-Korean, Singaporen ja Taiwanin osalta ennustetta on korjattu 2,3 prosentista 5,2 prosenttiin.

HEIKKI JANTUNEN
17.9.1999


Talous -sivulle