Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Suomalainenkin voi pian ostaa amerikkalaisia osakkeita napin painalluksella

Kansainvälinen osakkeiden online-välitys alkaa Suomessa



Tekniikan kehittyminen ja Internet-osakevälityksen yleistyminen mahdollistavat pian suomalaisillekin suoran sijoittamisen vaikkapa New Yorkin pörssiin kohtuullisella alkupääomalla.


Ranskalainen Cortal-pankki aloittaa syyskuun lopussa ensimmäisen yleiseurooppalaisen online-osakevälityspalvelun, e-cortalin, jota markkinoidaan myös Suomessa.

Tähän mennessä suomalaiset ovat voineet sijoittaa ulkomaisiin osakkeisiin vain perinteisten välittäjien kautta, ja palkkiot ovat voineet olla suuria. Kotimaiset online-välittäjämme välittävät ainakin vielä vain Helsingin pörssissä noteerattuja osakkeita.

E-cortal mahdollistaa sijoittamisen yhdeksään pörssiin. Mukana ovat perinteiset suuret New York, Nasdaq, Lontoo ja Frankfurt, mutta halukkaat voivat ostaa lisäksi pariisilaisia, amsterdamilaisia, madridilaisia, zürichiläisiä tai milanolaisia osakkeita.

Lisäksi tarjolla on varovaisemmille sijoittajille laaja valikoima eurooppalaisia sijoitusrahastoja.


Asiakaspalveluakin tarvitaan edelleen

Online-sijoittaminen ulkomaille on yksinkertaista. Kuka tahansa voi mennä e-cortalin verkkosivuille ja avata oman osaketilin. Avaamiseen riittää 1 000 euroa, eli vajaat 6 000 markkaa, joka kulkee suomalaisen yhteistyöpankin kautta.

Näppäilemällä kotikoneen ruudulle tilauksen online-sijoittaja ostaa haluamansa määrän vaikkapa IBM:n osakkeita New Yorkin pörssistä.

Kurssikehitystä ja omaa salkkuaan voi seurata ruudulta, ja välittäjä tarjoaa myös pörssiuutisia ja tutkimusraportteja. Kauppojen luvataan tapahtuvan korkeintaan muutaman sekunnin viiveellä.

Online-sijoittamisen kustannukset ovat pieniä perinteisten välittäjien palkkioihin verrattuna. Yleensä online-osakekauppaa käyvätkin piensijoittajat, ja online-salkkujen arvo on pienempi kuin perinteisessä hoidossa olevien salkkujen.

Asiakkaiksi halutaankin osakkeista kiinnostuneita uusia sijoittajia, kuten vaikkapa opiskelijoita tai kotirouvia.

Vaikka itse osakekauppa tapahtuu täysin automaattisesti, online-välittäjän täytyy järjestää myös jonkinlaista asiakaspalvelua.

Kuten monen muunkin alan suuryritykset, Cortalkin on perustanut "Call Centereitä" eli puhelukeskuksia, joissa asiakkaiden kysymyksiin vastataan heidän äidinkielellään paikallispuhelun hinnalla. Joulukuun alusta lähtien e-cortalin verkkosivut ja puhelupalvelu toimivat myös suomeksi.


Suomi on otollinen maa

Cortal on ranskalaisen BNP-Paribas-jättipankin tytäryhtiö, eikä sen ollut alun perin tarkoitus laajentaa palvelujaan Suomeen.

- Suomi on kaukana, ja on vaikea löytää suomalaisia Pariisista. Teimme kuitenkin kyselyn Suomessa ja uskomme, että suomalaiset ovat valmiita tälle palvelulle, selvittää e-cortalista vastaava Fabrice Flet.

Suomi on otollinen maa online-välitykselle Internetin käytön yleisyyden ansiosta, monet suomalaisistahan hoitavat jo pankki- ja työasioitaan netin välityksellä. Flet kertoo, että E-cortalia markkinoidaankin Suomessa aluksi vain Internetissä.

Vaikka muut eurooppalaiset eivät juuri olekaan kiinnostuneita sijoittamisesta Helsingin pörssiin, Helsinki lisätään järjestelmään seuraavien joukossa. Syykin on varsin selvä - ihmiset haluavat ensi sijassa sijoittaa paikallisiin osakkeisiin ja vasta sitten ulkomaisiin.


Toiminta Ranskan lakien mukaan

Euroopan rahaliitto EMU on mahdollistanut rahoituspalvelujen tarjoamisen toisessa EMU-maassa. Uuden, rajoja ylittävän palvelun aloittaminen herättää kuitenkin edelleen paljon vastustusta.

- Meidän täytyi mennä eri maihin ja selittää mitä haluamme tehdä. He sanoivat ei käy, ja me vastasimme: menkää Brysseliin ja kysykää. Pian saimme vastahakoisen luvan, kertoo Cortalin hallituksen puheenjohtaja Olivier Le Grand.

E-cortal toimii Ranskan lakien mukaan, mutta maakohtaiset verkkosivut on sovitettu kunkin maan lainsäädäntöön. Esimerkiksi tarjolla olevat rahastot vaihtelevat maittain.

Verotuskysymykset Cortalissa jätetään sijoittajan vastuulle, pankki toimittaa selvityksen omaisuuden kehityksestä, mutta ei pidätä veroja.

STT-MH
17.9.1999


Talous -sivulle