Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kännykästä lompakon ja pankkikortin korvaava yleislaite

WAP-puhelimen tietoturva askarruttaa



Kännykkä alkaa olla suomalaisille jo samanlainen vakiovaruste kuin lompakko ja avain, jonka mukanaolo tarkistetaan aina kotoa lähdettäessä. Tulevaisuudessa puhelujen lisäksi esimerkiksi laskujen maksaminen hoituu kätevästi kännykän avulla.


Tavallisen kuluttajan kannalta olennainen kysymys on, miten uutta tekniikkaa käyttävien WAP-kännyköiden tietoturva on taattu, koska puhelinlinjalla asiakkaan ja pankin välissä on liikennettä hoitava operaattori.

Paitsi asiakkaat, myös pankit edellyttävät täydellisen pankkisalaisuuden säilymistä.

Kehittämisjohtaja Matti Korkeela Osuuspankkikeskuksesta arvioi, että tietoturva toteutuu WAP-kännykällä pankkiasioita hoidettaessa täydellisenä vasta myöhemmin markkinoille tulevissa WAP-ohjelmistoversioissa.

- Pankkisalaisuus ja täydellinen tietoturva toteutuu, kun pankki saa omiin tiloihinsa palvelimen. Tietoliikenne hoidetaan yleisiä Soneran tai Radiolinjan linjoja pitkin, mutta operaattori ei pääse enää väliin, Korkeela sanoo.

Pankinjohtaja Matti Karvonen Merita-Nordbankenista pitää WAPin tietoturvaa jo alkuvaiheessa riittävänä. Se tulee perustumaan Internetissä käytettyyn salakielitekniikkaan. Karvosen mukaan asiakas voi varmistua siitä, että hän on yhteydessä oikeaan kohteeseen ja kieli on salattu.

Meritassa asiointi WAP:n kautta tapahtuu alkuvaiheessa perinteisin solo-pankin tunnuksin. Eli asiakas joutuu näppäilemään tunnusluvut ja salasanat. Pankilla on oma WAP-palvelin.

Ensi vuoden puolella pankki ottaa käyttöön parannetun version. Kännykkään voidaan silloin asentaa sim-kortin lisäksi toinen älykortti, jolla korvataan pankkikortti ja luottokortti.


Turvallisuus perustuu sim-korttiteknologiaan

Pankkipalvelujen hoitaminen kännykän kautta ei alkuvaiheessa paljonkaan poikkea Internetin kautta hoituvasta vastaavasta järjestelmästä, jossa myös näppäillään asiakasnumerot, tunnusluvut ja avainluvut.

Palvelu helpottuu ja yksinkertaistuu ratkaisevasti vasta, kun kännykkään saadaan toinen sim-kortin lukija. Tällöin voidaan tehdä sähköiset allekirjoitukset.

Myös turvallisuus perustuu sim-korttiteknologiaan. Eija-Riitta Huovinen Nokialta sanoo, että WAP:n tekniikassa on itsessään mukana niin sanottu turvalayeri eli turvapinta. Turvalayerit on tarkoitettu turvaamaan sähköistä pankkitoimintaa ja kaupankäyntiä.

Huovinen puhuisi sim-kortin sijaan äly- tai sirukorteista. Nokian WAP-kännykässä on tätä varten lisälaite, joka mahdollistaa kahden älykortin käytön.


Pankkipalveluja jo lokakuussa

Karvosen mukaan Merita-Nordbankenissa aloitetaan ensi viikolla WAP:n osalta pilottivaihe, jossa suljettu käyttäjäkunta kokeilee palvelun toimivuutta. Yleisölle pankki aikoo avata WAP-yhteydet jo lokakuussa.

Myös osuuspankkiryhmällä on suunnitelmat valmiina WAP:n kautta tapahtuvaan asiointiin. Korkeelan mukaan järjestelmä otetaan koekäyttöön marraskuussa.

Kun palvelun käyttö helpottuu, kännykän kautta hoituva pankkiasiointikin tulee lisääntymään voimakkaasti.

Op-ryhmällä on ollut oma GSM-palvelu vuodesta 1996. Korkeelan mukaan palvelun tarpeesta kertoo myös se, että GSM-palvelun käyttäjien määrä tuplaantui viime vuonna. Käyttäjiä on tällä hetkellä jo 150 000.


Operaattori hinnoittelee

Asiakkaan ja palvelujen tuottajan välissä oleva puhelinoperaattori velottaa verkon käytöstä korvauksen, joka heijastuu palvelun kokonaishintaan. Vielä tällä hetkellä operaattorit eivät ole lyöneet lukkoon omaa hinnoitteluaan.

Korkeela arvioi operaattorien hinnoittelun perustuvan todennäköisesti liikkuvan tiedon määrään. Hinnoittelun peruste voi myös olla puhelu- tai sanomakohtainen.

Tällä haavaa Sonera veloittaa omista palveluistaan hieman alle kahdesta markasta kolmeen markkaan. Data-yhteydellä Sonera veloittaa 0,56 markkaa puhelulta ja 0,81 markkaa minuutilta.

Operaattoreista Sonera julkisti muutamia viikkoja sitten oman WAP-portaalinsa. Radiolinja tuo oman palvelunsa markkinoille myöhemmin syksyllä.

Toistaiseksi WAP-tekniikkaa on voitu kokeilla vain Ericssonin kännykän kautta toimivalla taskumikrolla. Suurista eurooppalaista operaattoreista useat ovat julkistaneet jo omat WAP-palvelunsa.

STT-MH
17.9.1999


Ajassa -sivulle