Suomella optimistiset tavoitteet EU:n urheilupolitiikassa



Kulttuuriministeri Suvi Lindénin mielestä Euroopan Unionilla ei tätä nykyä ole riittävää toimivaltaa urheilussa. Suomi aikoo kuitenkin olla urheiluasioissa aktiivinen 1. heinäkuuta alkavalla puheenjohtajakaudellaan. Suomi aikoo puuttua muun muassa urheilun kansainväliseen antidopingtoimintaan.


Suomessa järjestetään puheenjohtajuuskaudella useita kokouksia eurooppalaisen kulttuurin eri aloilla, ja urheilullakin on tuolloin osansa.

Suomi aloittaa Euroopan unionin puheenjohtajamaana 1. heinäkuuta alkaen ja toimii tehtävässä puoli vuotta. Noin kaksi kuukautta istunut uusi hallitus on muokannut eri painopistealueet, joilla Suomi aikoo olla erityisen aktiivinen. Ministeri Lindén valotti kulttuuriasioiden taustoja tiistaina Helsingissä.

EU:ssa on jo virinnyt keskustelu unionin roolista urheilukysymyksissä. Suomi kannattaa rajoitettua toimivaltaa EU:lle liikuntasektorilla.

- Tärkeitä asioita, joita haluamme painottaa ovat esimerkiksi erilaisten liikuntaohjelmien rahoitusmahdollisuudet, liikunnan suhde työllisyyteen ja vammaisliikunnan näkyvyys viestintävälineissä, Lindén kaavaili.

Kulttuuriministeri haluaisikin yhteistyön ulottuvan aina suuriin liikkeisiin kuten Kansainväliseen olympiakomiteaan KOK:hon asti.
- Aion neuvotella tavoitteina olevista rakennemuutoksista, valvontajärjestelmistä ja EU:n roolista mm. KOK:n puheenjohtajan Juan Antonio Samaranchin kanssa, Lindén kertoi.

Tuloksia nähdään jo Sydneyssä

Kaavailtu kansainvälinen valvontaelin olisi itsenäinen taho, jolla olisi kaikkia urheilulajeja kattavat standardit mm. dopingkäryjen varalta.

Koska valvontaelimestä halutaan täysin riippumaton, se ei voisi Lindénin mukaan sijaita esimerkiksi Sveitsissä, jossa urheilujärjestöt saattaisivat aiheuttaa sille toimintapaineita.

Tuloksia uskalletaan odottaa nähtäviksi jo Sydneyn olympiakisoissa ensi vuonna, mutta tavoitteena on muunkin urheilun saaminen mukaan. Esimerkiksi FIFA on osoittanut jo selkeätä lähentymistä ajatuksessa riippumattoman valvontakomission perustamisesta.

Opetusministeriön neuvotteleva virkamies Timo Haukilahti lisää, että suurimmat ongelmat valvontatahon perustamiselle liittyvät etenkin rahoitukseen ja juuri toimielimen sijaintiin. Rahoituskysymyksessä odotetaan suurinta tukea KOK:lta ja EU:lta. Joka tapauksessa on selvää, että KOK:n rooli olisi merkittävä.

- Ongelmallisimmat alueet hankkeen etenemiselle ovat USA, Afrikka, Etelä-Amerikka ja Kiina. EU ei voi yksin päättää antidoping-periaatteista. Lopullisen läpimurron on lähdettävä urheiluliikkeen sisältä, Haukilahti arvioi.

Suurin kokous, joka urheiluasioiden saralla Suomen EU-puheenjohtajuuden ansiosta maassamme järjestetään, on lokakuussa pidettävä Helsingin Sports directors -tapaaminen. Asialistalla on nimenomaan EU:n rooli urheilupolitiikassa.

STT-MH
18.6.1999


POLITIIKKA -SIVULLE