Komission edustaja jätettiin pois johtavien teollisuusmaiden kokouksista

EU-komissio tyytymätön euroalueen ulkoiseen edustukseen G7:ssä



EU-komissio on tyytymätön johtavien teollisuusmaiden, G7:n, päätökseen ottaa EU:n puheenjohtajanmaan edustaja mukaan G7-maiden valtiovarainministereiden kokouksiin, mutta jättää komission edustaja ulkopuolelle. Ideana on varmistaa, että euroalue saa riittävän edustuksen kokouksissa, joissa käsitellään maailman taloutta ja valuutta-asioita.


Suomi on jo pitkään ajanut EU-puheenjohtajamaan saamista mukaan johtavien teollisuusmaiden valtiovarainministerikokouksiin. Nyt kun Suomesta tulee EU-puheenjohtaja, kokouksiin osallistuu valtiovarainministeri Sauli Niinistö.

EU:n talous- ja raha-asioista vastaavan komissaarin Yves-Thibault de Silguyn tiedottaja Patrick Child piti päätöstä EU-sopimusten vastaisena.

Komission tiedotustilaisuudessa puhuneen Childin mukaan komission tehtävänä on valvoa sopimusten ja asioiden täytäntöön panoa. Miten se voi sen tehdä, jos sen edustaja jätetään keskeisten kokousten ulkopuolelle.

Child ei vielä maanantaina osannut sanoa, aikooko de Silguy virallisesti protestoida Frankfurtissa tehtyä päätöstä.

Viime lauantaina G7-maiden valtiovarainministerit päättivät Frankfurtissa ottaa EU-puheenjohtajamaan edustajan mukaan kokouksiin. EU:n komission edustajaa ei kuitenkaan otettu mukaan, vaikka sekin on ollut esillä.

Pitkä kiista

EU ja varsinkin rahaliittoon kuuluvat euromaat ovat pitkään ajaneet sekä EU-puheenjohtajamaan että EU-komission edustajien saamista mukaan johtavien teollisuusmaiden valtiovarainministerikokouksiin.

G7-ryhmään kuuluvat Japanin, USA:n ja Kanadan lisäksi neljä eurooppalaista maata: Saksa, Ranska, Italia ja Britannia.

Valtiovarainministereiden lisäksi mukana ovat maiden keskuspankkien pääjohtajat sekä Euroopan keskuspankin pääjohtaja.

Edustuksesta tuli ongelma, kun euroalueeseen liittyi pieniä Suomen kaltaisia maita, jotka eivät kuulu G7:ään. Pulmallinen tilanne on varsinkin silloin, kun G7:ään kuulumaton maa on EU:n puheenjohtajana kuten nyt loppuvuonna, kun Suomi vetää EU-kokouksia.

EU päätti jo viime vuoden puolella ajaa sekä EU-puheenjohtajamaan että komission edustajaa G7-maiden valtiovarainministereiden kokouksiin. Amerikkalaiset eivät halunneet paisuttaa kokousedustajien määrää ja siksi asiasta kehkeytyi pitkä kiista.

EU-puoli asetti EU-puheenjohtajamaan edustajan komission edelle, jos vain toinen pitää valita. Toinen ratkaisu oli jättää keskuspankkien EU-maiden pääjohtajat ulkopuolelle.

Frankfurtissa päätettiin jakaa G7-kokoukset kahteen osaan. Ensimmäisessä puhutaan maailman taloudesta ja valuutta-asioista. Siihen keskuspankkien pääjohtajat eivät osallistu Euroopan keskuspankin pääjohtajaa lukuunottamatta.

Kokouksen toisessa osassa käsitellään kansainvälistä rahoitusjärjestelmää ja siinä keskuspankkien pääjohtajatkin ovat mukana.

STT-IA
18.6.1999


TALOUS -SIVULLE