Yhdysvaltain varapresidentti yrittää esitellä amerikkalaisille erilaisen Al Goren

Al Gore virallisesti vaalitaisteluun



Yhdysvaltain varapresidentti Al Gore ilmoitti keskiviikkona virallisesti lähtevänsä hakemaan demokraattisen puolueen presidenttiehdokkuutta vuoden 2000 vaaleissa. Lähtölaukaus kampanjalle annettiin Goren kotiosavaltiossa Tennesseessä, Carthagen kaupungissa.


Vaalikampanjansa avauspuheessa Al Gore lupasi amerikkalaisille moraalista johtajuutta. Yksi Goren keskeisistä vaaliteemoista tulee olemaan amerikkalaisen perheen kriisi, joka näkyy lastenkasvatusongelmina ja perheyhteyden katoamisena.

Tennesseestä Gore lähtee esittelemään vaaliteemojaan viiden osavaltion kiertueelle. Al Goren tukijoukot ovat tehneet parhaansa valmentaakseen ehdokastaan tulevaan puolentoista vuoden koitokseen.

Puisevaksi, vakavaksi ja jäykäksi moititusta miehestä on koetettu muokata pehmeämpää ja karismaattisempaa johtajaa, kansanomaisempaa ja innostavampaa puhujaa.

Siniset puvut ja valkoiset paidat on vaihdettu rennompaan vapaa-ajan vaatetukseen, mutta se ei ole, ainakaan vielä, onnistunut poistamaan Goreen iskeytynyttä ikävystyttävän miehen leimaa.

Pois Clintonin varjosta

Vaalikamppailun alku tarkoittaa myös sitä, että Gore ottaa yhä enemmän etäisyyttä presidentti Bill Clintoniin.

Tämä on tehtävä taitavasti, sillä Gore saa helposti paljon hyötyä Clintonin onnistumisista, mutta erityisesti luonnekysymyksissä Gore aikoo tehdä selvän pesäeron presidenttiin.

Goren odotetaan heti kampanjansa alkuvaiheissa tekevän selväksi sen, että hän ei henkilökohtaisesti ole koskaan hyväksynyt Clintonin käytöstä Lewinski-jupakan aikana.

Varapresidentti voi myös käyttää hyväkseen omaa puhdasta perheellisen miehen mainettaan, 29 vuoden avioliittoa ja neljää lasta. Goresta on tulossa myös varsin sopivasti pikapuoliin ensimmäistä kertaa isoisä.

Al Goren vaimoa, Tipper Gorea pidetään erittäin sopivana ehdokkaana ensimmäiseksi naiseksi. Miehensä tukena pysyttelevä, perinteisen amerikkalaisen kotirouvan oloinen Tipper on Yhdysvalloissa tällä hetkellä erittäin suosittu. Arvostelijoiden mielestä Gore nojautuu vaimoonsa liiaksikin vaalikampanja-asioissa.

Goren vahvuutena presidenttikilvassa ovat asiakysymykset: hänellä on takanaan 16 vuoden ura Yhdysvaltain kongressissa ja kuuden vuoden kokemus varapresidenttinä olosta.

Gore onkin valmistautunut kamppailuun tekemällä erittäin yksityiskohtaisen ja asioihin kantaaottavan vaaliohjelman.

Näin hän pystyy pakottamaan vastaehdokkaansa kommentoimaan heti kampanjan alkuvaiheissa hankalia konkreettisia kysymyksiä, kuten aborttikiistaa, terveydenhuollon ongelmia tai vaikkapa aseiden käytön rajoituksia.

Edessä tiukka kilpa

Gorella ei ole paljoakaan kilpailijoita oman puolueensa ehdokkuudesta, ainoastaan entinen New Jerseyn senaattori Bill Bradley on tähän mennessä ilmoittanut asettuvansa demokraattien esivaaliehdokkaaksi. Bradleyn ilmestyminen kuvioihin on aiheuttanut Goren kampanjaväelle jatkuvaa päänsärkyä.

Mielipidemittauksissa Bradley on pysytellyt Goren takana, mutta ei mitenkään valtavalla erolla, ja viimeisissä mielipidemittauksissa Bradley on näyttänyt kuroneen Goren etumatkaa umpeen hyvää vauhtia.

Bradley on esittäytynyt demokraateille vaihtoehtona, Clintonin leiriin kuulumattomana, puhtaana ehdokkaana. Hän on saanut taakseen myös nimekkäitä tukijoita, kuten muunmuassa John F. Kennedy Jr:n.

Republikaanien leirissä on huomattavasti enemmän ehdolle pyrkiviä, puoleen ehdokkaita on toistakymmentä.

Tutuimpia nimiä listalla ovat edellisissä vaaleissa mukana olleet Lamar Alexander, Pat Buchanan ja miljonääri Steve Forbes. Mukana ovat myös entinen varapresidentti Dan Quayle ja Elizabeth Dole, ex-presidenttiehdokas Bob Dolen vaimo.

Vakavin vastapuolen kilpailija on kuitenkin ensimmäistä kertaa ehdokkaaksi pyrkivä, supersuosittu Teksasin kuvernööri George W. Bush, ex-presidentti George Bushin poika.

Viikonvaihteessa ja alkuviikolla kampanjakiertueella ympäri maata liikkunut Bush on mennyt aikaa sitten kirkkaasti Goren ohi kaikissa mielipidemittauksissa. Gore on ollut kaikissa eri kyselyissä Bushin jäljessä noin 10-20 prosenttiyksikköä.

Al Goren kampanjaa epäillen seuraavat demokraattipiirit eivät kuitenkaan pidä Bradleytä tai Bushia suurimpana huolenaiheenaan, heidän mielestään Goren suurin ongelma on se, että hän on Al Gore.

STT-MH
18.6.1999

Kuva: U.S. Department of Defense.


ULKOMAAT -SIVULLE