ILO kieltää vain räikeimmät väärinkäytökset

Lapsityövoiman käytöstä historiallinen sopimus



Lapsityövoiman väärinkäyttö on useiden vuosien ponnistelujen jälkeen tulossa tiukkaan kansainväliseen kontrolliin. Kansainvälisen työjärjestön ILO:n torstaina hyväksymän sopimuksen odotetaan merkitsevän kovempaa kuria ainakin lapsityövoiman käytön räikeimmille ja vaarallisimmille muodoille.


Alle 18-vuotiaita pyritään suojelemaan lapsiorjuudelta, pakkotyöltä, salakuljetukselta, velkavankeudelta, prostituutiolta, pornografialta ja sellaiselta työltä, jossa käytetään vaarallisia koneita tai vaarallisia aineita.

ILO:n Genevessä järjestettyyn kokoukseen SAK:n edustajana osallistunut kehittämispäällikkö Marjaana Valkonen pitää sopimusta poikkeuksellisena osoituksena laajasta yhteisestä tahdosta. Sen takana olivat yksimielisesti YK:n alaisen ILO:n kaikki 174 jäsenmaata.

- Näin yksimielisen päätöksen aikaansaaminen on ILO:n ja kansainvälisen yhteisön historiassakin ainutlaatuisen yksimielinen. Merkittävää oli etenkin se, että kehitysmaat osallistuivat ja sitoutuivat vahvasti sopimukseen.

Sekä Afrikka että Aasia ja Tyynenmeren saaria edustanut Intia olivat neuvotteluissa aktiivisia. Ongelmallisimmista maista myös Pakistan hyväksyi kompromissin.

Kiistaa on tähän saakka ollut teollistuneiden ja kehitysmaiden välillä. Köyhimmät maat ovat pitäneet rajoituksia niiden oloihin nähden liian tiukkoina. Sopimus sallii mm. kevyemmät työt, joista ei aiheudu vakavaa haittaa lasten terveydelle tai moraalille.

Ongelma ei poistu, mutta vähenee

Lapsityövoiman kieltoa on yritetty saada aikaan pitkään. Pahimpia väärinkäytön muotoja koskeva prosessi on jatkunut koko 1990-luvun.

Vuonna 1996 ILO sai aikaan päätöslausuman, jonka pohjalta sopimusta ryhdyttiin valmistelemaan. Nyt sopimuksen painoarvoa lisäsi se, että kokoukseen osallistui näkyvästi Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton.

Sopimus ei Valkosen mukaan vielä merkitse, että lapsityövoiman väärinkäyttö poistuisi tai edes vähenisi kovin nopeasti.

- Uskon kuitenkin vakaasti, että tämä prosessi lähtee nyt määrätietoisesti etenemään. Ensin keskitytään kaikkein vakavimpiin väärinkäytöksiin. Valkosen mukaan ei voida ajatella, että ne kertaheitolla kiellettäisiin. Täytyy olla kehitysyhteistyöohjelmia ja muita korvaavia toimintoja kuten koulutusta.

ILO:lla ei ole sanktioita, joilla valtiot ja työnantajat pakotettaisiin noudattamaan sopimusta, vaan asiaan vaikutetaan systemaattisella seurannalla ja painostuksella. Maat joutuvat raportoimaan omista toimistaan.

Asia etenee nyt myös rahoituspäätöksiä tekevissä Kansainvälisessä valuuttarahastossa IMF:ssä, Maailmanpankissa ja ehkä myös Maailman kauppajärjestö WTO:ssa.

Yhä vahvempi vaikutuskeino on kuluttajien valistaminen lapsityövoimalla tehtyjen tuotteiden alkuperästä.

Lapsityön muotoja kieltävä sopimus on osa ILO:n työelämän perusoikeussopimuksia. Vuosi sitten ILO hyväksyi vastaavanlaisen julistuksen työelämän perusoikeuksien edistämisestä.

Euroopassa viisi miljoonaa lapsityöläistä

ILO on arvioinut, että kehitysmaissa on 250 miljoonaa 5-15-vuotiasta lasta työssä. Vaarallisissa tehtävissä työskentelee 60 miljoonaa lasta.

EU:n talous- ja sosiaalikomitea on arvioinut Euroopassa olevan viisi miljoonaa alaikäistä työntekijää. Mm. lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on ollut yleistä.

Itä-Euroopassa on ongelmia mm. katulasten kohtelussa. Britanniassa lapsityövoiman väärinkäyttöä esiintyy laittomien siirtolaisten keskuudessa, ja esimerkiksi Italiassa on epäilty, että 30 prosenttia vaateteollisuuden tuotteista valmistuisi tilastojen ulkopuolella.

STT-IA
18.6.1999


ULKOMAAT -SIVULLE