Kuumuus kiusaa työpaikoilla



Kauan kaivattu kesähelle voi olla rasitus työpaikoilla, jos tauotuksesta ei pidetä huolta. Hämeen työsuojelupiiriin on viime päivinä tullut useita valituksia ja kyselyitä.


Lisää soittoja odotetaan, koska kokemusten mukaan puhelimen luuriin tartutaan erityisen herkästi noin viikon hellekelin jälkeen.

- Kuumuus on hyvin yleinen ongelma työpaikoilla silloin, kun ulkoilman lämpötila ylittää 25 astetta. Näin siksi, että Suomessa ei työtiloissa yleensä ole jäähdytystä, paitsi jos niissä pidetään teknisiä vempaimia, toteaa apulaispiiripäällikkö Markku Räsänen Hämeen työsuojelupiiristä.

Sisäilman lämpötila ylittää useimmiten parilla asteella ulkolämpötilan.
- Työpaikoilla on tietokoneita, tulostimia ja muita laitteita, jotka lisäävät lämpökuormaa. Lisäksi ihminen tuottaa itse lämpöä.

Työntekijä voi itse vähentää tukalaa oloa pukeutumalla kevyesti ja väljästi.

Tauko joka tunti

Työantajan pitää huolehtia siitä, että lämpötila työpaikalla pysyy alle 28 celsiusasteen, kun ulkoilman lämpötila on alle 25 astetta.

Jos kuumuusraja kuitenkin ylittyy, työtä pitää tauottaa. Alle 33 asteen lämpötilassa pidetään 10 minuutin tauko tunnissa, yli 33 asteessa 15 minuutin tauko.

Erityisen hankalia ovat todella kuumat olot ja raskaat ruumiilliset työt. Jos lämpölähteitä ei saada kuriin ja ilmanvaihtoa kuntoon, on ryhdyttävä erityistoimiin. Työntekijän lämpösairausriski on selvitettävä, hänelle on annettava erityinen suojavarustus ja työtä on tauotettava usein.

Kuumuudessa ihmisen sisäelinten lämpötila voi nousta liikaa ja lämpötasapaino järkkyy. Lisäksi sydän lyö nopeasti ja veri ohjautuu iholle sitä viilentämään. Seurauksena on lihasten väsymistä ja suorituskyvyn laskua.

Hikoileminen horjuttaa neste- ja suolatasapainoa. Jos nestevajetta ei korvata, elimistön kuivuminen kuormittaa verenkiertoa. Seurauksena voivat olla lämpökouristukset, pyörtyminen tai jopa lämpöhalvaus.

Enää ei niskuroida

Vielä parikymmentä vuotta sitten löytyi työnantajia, jotka eivät noudattaneet kuumuuden varalle annettuja ohjeita. Hämeen työsuojelupiiri joutui puuttumaan asiaan jopa pakkopäätöksillä.

- Kaikki oikeusasteetkin käytiin läpi, kunnes korkein hallinto-oikeus antoi ratkaisun, joka vastasi meidän kantaamme.

Pulmallisia olivat esimerkiksi tekstiilitehtaat, joissa tehtiin pakkotahtista ja sidottua työtä. Toimistoissa sentään pääsee välillä jaloittelemaan.

- Viime vuosina pakkomääräyksiä ei enää ole tarvinnut antaa. Työpaikoilla ymmärretään tämän asian tärkeys ja tehdään sovelluksia tauottamisesta.

STT-IA
18.6.1999


AJASSA -SIVULLE