Sipri maalaa synkän kuvan maailmasta



Aseellisten selkkausten määrä maailmassa on lisääntynyt hiukan ja suurin osa niistä käydään Afrikassa, ei enää Aasiassa, paljastuu Tukholman kansainvälisen rauhantutkimuslaitoksen Siprin vuosikirjasta, joka julkaistiin keskiviikkona.


Aiempien vuosien tavoin Siprin tutkijat maalaavat maailmasta synkän kuvan ja varoittelevat uudesta uhasta rauhaa vastaan.

Siprin mukaan Kaspianmeren runsasöljyinen alue voi olla seuraava kansainvälinen kriisikohde. Myös Intian ja Pakistanin välinen selkkaus voi kiristyä - erityisen huolestuttavaa on, että molemmilla mailla on ydinaseet.

Viime vuonna maailmassa oli käynnissä 27 aseellista selkkausta. Edellisenä vuonna niitä oli 25. Afrikassa selkkausten määrä on lisääntynyt, kun taas Aasiassa ne ovat vähentyneet.

Vain kaksi maailman konflikteista oli valtioiden välisiä: Eritrean ja Etiopian sekä Intian ja Pakistanin välinen. Loput ovat sisällissotia.

Viime vuoden selkkauksista 13 oli sellaisia, jotka vaativat yli tuhat uhria. Mm. Pohjois-Irlannissa, Bangladeshissa ja Kongossa selkkaukset saatiin loppumaan.

Vuosikirjan alussa todetaan, ettei turvallisuus maailmassa ole merkittävästi parantunut sen jälkeen, kun kylmä sota päättyi kymmenen vuotta sitten. Uusia huolenaiheita syntyy kansainvälisistä ja kansallisista ongelmista.

Maailman sotilasmenot supistuivat 3,5 prosenttia viime vuonna. Suurin supistus tapahtui Venäjällä, jossa menoja leikattiin 55 prosenttia. Yhdysvalloissa sotilasmenot laskivat neljä prosenttia.

Kiinan sotilasmenot ovat sen sijaan kasvaneet. Siprin mukaan Kiinan menot ovat lisäksi huomattavasti suuremmat kuin mitä kiinalaiset itse ilmoittavat. Kiina on kertonut käyttävänsä 1,1 prosenttia bruttokansantuotteestaan sotilasmenoihin, mutta Siprin mukaan luku on 1,9 prosenttia.

Venäjän asevoimat on edelleen syvässä kriisissä, ja maan taloudelliset ongelmat uhkaavat supistaa armeijan valmiutta ja henkilöstöä. Venäjällä onkin suunniteltu siirryttävän palkka-armeijaan.

Yhdysvallat on Siprin vuosikirjan mukaan maailman johtava asevientimaa ja Venäjä on toisena. Ranska on kolmas ja Britannia neljäs.

STT-IA
18.6.1999


ULKOMAAT -SIVULLE