USA edelleen Mooren takana WTO-kiistassa



Yhdysvallat tukee apulaiskauppaedustaja Nancy Adamsin mukaan edelleen Uuden-Seelannin Mike Moorea Maailman kauppajärjestön WTO:n uudeksi pääsihteeriksi. Adams sanoi torstaina Helsingissä, ettei Yhdysvalloilla ole mielessään muita ehdokkaita WTO:n pääsihteerin tehtävään.


- Me pidämme Moorea edelleen hyvänä ehdokkaana ja uskomme, että hänen valinnastaan voidaan sopia, sanoi Adams. Hänen mukaansa pitkäksi venyneessä pääsihteerikiistassa "ei vielä olla kriisipisteessä".

WTO jäi huhtikuussa ilman pääsihteeriä kun Renato Ruggiero jäi eläkkeelle. Yksimielisyyttä valinnasta Mooren ja Thaimaan Supachai Panitchpakdin välillä yritettiin WTO:n neuvostossa tuloksetta viimeksi keskiviikkona. Neuvosto jatkaa pääsihteerikeskustelua perjantaina.

EU:n komission kauppapolitiikasta vastaava varapuheenjohtaja Leon Brittan sanoi tiistaina Helsingissä, että WTO:n olisi käynnistettävä toimet uuden ehdokkaan löytämiseksi, ellei yksimielisyyttä valinnasta löydetä tällä viikolla.

WTO:n neuvoston puheenjohtaja, Tansanian suurlähettiläs Ali Mchumo totesi Reutersin mukaan keskiviikon kokouksen jälkeen WTO-lähettiläille kirjoittamassaan kirjeessä, ettei kummankaan ehdokkaan takana ole valintaan tarvittavaa konsensusta.

Yhdysvallat on yhä Mooren kannalla. Uutistoimistojen raporttien mukaan Supachain kannattajat ovat niin ikään tiukasti oman ehdokkaansa takana.

Uuden pääsihteerin valintaa kiirehtivät Ruggieron eläköitymisen lisäksi WTO:n lähestyvä Seattlen ministerikokous ja tulevan kauppaneuvottelukierroksen aloiteajan päättyminen heinäkuussa.

Uuden ehdokkaan etsintää ei ole virallisesti käynnistetty. Reutersin kauppapoliittisten lähteiden mukaan mahdollisina kompromissiehdokkaina olisi mainittu mm. Chilen ulkoministeri Jose Miguel Insulza, Inter-Amerikan Development Bankin pääjohtaja, uruguaylainen Enrique Iglesias ja Etelä-Afrikan kauppaministeri Alec Erwin.

Adams vieraili Helsingissä Suomen heinäkuussa alkavan EU:n puheenjohtajakauden vuoksi. Hän keskusteli matkansa aikana Suomen kauppapoliittisen johdon kanssa puheenjohtajakauden aikana esiin nousevista kauppapoliittista asioista, joita Suomi puheenjohtajana vetää.

Suurimmiksi haasteiksi Adams mainitsi WTO:n ministerikokouksen ja uusien kauppaneuvottelujen valmistelun. Lisäksi Suomen puheenjohtajakauden aikana on esillä runsaasti Yhdysvaltojen ja EU:n kahdenvälisiä kauppakysymyksiä ja kiistoja, joihin etsitään ratkaisuja.

Päätös sähköisestä kaupasta

Adamsin mukaan Yhdysvallat toivoo, että Seattlen kokouksessa voitaisiin päättää sähköisestä kaupankäynnistä, nopeuttaa kesken olevia tullineuvotteluja ja päättää WTO:n sovittelujärjestelmän edelleen kehittämisestä.

Toiveisiin kuuluu myös WTO:n sekä järjestön neuvottelu- ja sovitteluprosessin avaaminen nykyistä laajemmin julkisuudelle ja kansalaisjärjestöille.

Uuden neuvottelukierroksen suhteen Yhdysvaltain tavoitteet ovat jo sovittujen neuvottelujen aloittamisen lisäksi melko suppeita. Adams ei vaikuttanut kovin innostuneelta EU:n ehdottamaan vuosituhannen kierrokseksi nimettyyn mahdolliseen uuteen neuvottelukierrokseen.

- Me emme halua yhtä pitkiä neuvotteluja kuin aiemmat kierrokset, jotka kestivät vuosia. Toivomme, että seuraavasta neuvottelukierroksesta selvitään kolmessa vuodessa, sanoi Adams.

Hän suhtautui varauksellisesti esimerkiksi neuvotteluihin investointi- ja kilpailukysymyksistä, jotka EU haluaisi sisällyttää uuteen kierrokseen.

USA on Adamsin mukaan pyrkinyt viime aikoina aktiivisesti purkamaan Yhdysvaltain ja Kiinan suhteisiin syntyneitä jännitteitä. Hän toivoi Kiinan WTO-jäsenyysneuvottelujen pääsevän uudestaan vauhtiin niin, että se olisi seuraavalla neuvottelukierroksella WTO:n jäsen.

Adams sanoi uskovansa, että Kiina uusii Yhdysvalloille tekemänsä neuvottelutarjouksen, jota hän luonnehti hyväksi. Mikäli näin tapahtuisi ja joitain vielä avoimia kysymyksiä voitaisiin sopia nopeasti, voisi Kiinan jäsenyyskin hänen mukaansa toteutua nopeasti.

STT-MH
18.6.1999


TALOUS -SIVULLE