Viikon pelidemo: Demona Falcon 4.0



Lentosimulaattoreita on ilmestynyt tasaiseen tahtiin, joissa lennetään niin I ja II maailmansodan kuin nykypäivän kalustolla.


Spectrum Holobyte kehitti 80- luvun alussa ensimmäisen Falcon -lentosimulaattorin, jonka käyttöjärjestelmänä oli Macintosh. 80- luvun puolivälissä ilmestyi Falconin PC-versio.

Falcon 3.0 käänsi vuonna 1991 uuden sivun lentosimujen historiassa. Kolmosversiossa koneet oli mallinnettu oikeiden mukaan, käyttäytyivät aidosti ja takaa-ajo tilanteessa oli tiivis tunnelma. Juuri kun sait vihollisen tähtäimeen, pärähti ohjusvaroitin huutamaan itseä kohti laukaistusta ohjuksesta. On sanottukin, että Falcon 3.0:sta alkoi realististen lentosimujen aikakausi.

Nykyään Microprosen nimeä kantava Spectrum Holobyte aloitti vuonna 1993 Falcon 4.0:n kehittelyn, joka kesti viisi vuotta. Pelien ilmestymisväli oli ennennäkemättömän pitkä, mutta hyvää kannatti odottaa.

4.0:ssa lennetään F-16 Fighting Falcon hävittäjällä. Demossa päästään heti tositoimiin, kunhan säädöt on ensin tehty. Säätöjä voi tehdä grafiikkaan, realismiin, vaikeustasoon, ym. Jos ei ole aikaisemmin lentänyt simulaattoreita, voi iskeä paniikki törmätessä kabiinin valtavaan määrään säätimiä ja kytkimiä, jotka kuitenkin löytyvät oikeastakin Falconista.

Kotipilotin ensimmäinen tehtävä, ennen pelaamista onkin tutustua README.DOC- tiedostoon, josta käy selville todella yksityiskohtaisesti niin pelin taustat, eri pelimoodien salat, laitevaatimukset, näppäinkomennot, kuin tutkien näyttämäkin.

Ensiluokkaisista ja perusteellisista ohjeista kertoo jo jotain se, että pelkkiä näppäinkomentoja peliin löytyy kaksi ja puoli A4-arkkia. Pienellä opettelulla selviää koneen eri laitteet ja asejärjestelmä, joka on tärkein instrumentti hengissä pysymiseen ohjauksen kanssa. Kun näppäimet on opeteltu, ei muuta kuin kuomu kiinni, liuku auki ja menoksi.

Ruudun oikeassa alareunassa olevaa hävittäjää klikkaamalla pääsee suoraan taivaalle ja tarkoitus on tiputtaa mahdollisimman monta vihulaista sekä tuhota maakohteita, ennen kuin itse joutuu tykin ruoaksi.

Lentää voi näppäimistölläkin ihan kelvollisesti. Itse testailin demoa satasen padillä, joka tuntui pienen harjoittelun jälkeen istuvan Falconin ohjaamiseen aivan hyvin. Täydellisen nautinnon saavuttamiseksi tarvitaan kuitenkin oikea lentotikku, mielummin petaalien kanssa.

Lentäessä voi käyttää padiä/tikkua, näppistä ja hiirtä. Hiirellä voi valita samat toiminnot koneen sisällä kuin näppäimistöltäkin. Instant Action -vaihtoehdossa voidaan tehdä joitakin säätöjä ennen lentelyä, mutta osa valinnoista on vain täysversiossa. Nelosversio on kehitelty nykypäivän laitteistojen mukaan, joten grafiikkaa ei puutu.

Minimikoonpano: P166 Mhz, 32Mb RAM, Win 95/98 , DirectX, 800x600x16-bit näytönohjain. Suositellaan: PII 266 Mhz, 64Mb RAM, Win 95/98, DirectX, 3D-näytönohjain (D3D tai Glide).

Falcon 4.0 demon koko on 44,5 Mb. Getright on imurointiin tarkoitettu apuohjelma, joka osaa jatkaa imurointia, jos yhteys jostain syystä katkeaa.

Demon imurointinopeus oli 33,6 modeemilla 3,5-3,7 K/s. Aloittelijat sekä veteraanit saavat realistisia lentotunteja tämän päivän parhaalla lentosimulaattorilla, Falcon 4.0:lla.

MIKA KULMALA
19.2.1999


AJASSA -SIVULLE