Yksi hakija perustaa tekniikkaansa vain amerikkalaisratkaisuun

Uuden sukupolven matkapuhelimia hakee lopulta 14 operaattoria



Liikenneministeriö sai lopulta 14 hakemusta uuden sukupolven matkapuhelinjärjestelmään. Yksi hakijoista perustaa tekniikkansa amerikkalaiseen tekniikkaan, muut eurooppalaiseen.


Yhdysvallat on syyttänyt EU:ta kilpailun rajoittamisesta, kun se hyväksyi UMTS-järjestelmän uuden sukupolven standardiksi Euroopassa. EU on kiistänyt syytteet ja korostanut, että matkapuhelinluvista järjestään aina laaja kansainvälinen kilpailu.

Eurooppalaisen mallin takana ovat myös japanilaiset. Uusi matkapuhelintekniikkaa mahdollistaa mm. Internet-palvelujen ja liikkuvan kuvan käytön.

Koska Suomi päättää uuden sukupolven luvista ensimmäisenä, edessä voi olla amerikkalais-eurooppalaisen kiistan loppunäytös mahdollisine oikeudenkäynteineen, jos amerikkalaisratkaisu jää ilman toimilupaa. Tästä huolimatta ministeriö lupasi ratkaista toimiluvan saajat jo kevään kuluessa. Lain mukaan lupa voidaan myöntää korkeintaan 20 vuodeksi.

Käyttöön 2002

Liikenneministeriön tiedotteessa korostettiin, että muita aikaisemmalla liikkeelle lähdöllä halutaan viestittää telealalle ja käyttäjille, että matkaviestintä uudella tekniikalla alkaa viimeistään vuonna 2002. Samalla mukaan lähtevät yritykset voivat sitoutua riittävän ajoissa verkkojen ja palveluiden suunnitteluun.

Suomi on koko ajan ollut matkaviestinnän edelläkävijä. Maantieteellisesti päällekkäisiä lupia voidaan myöntää korkeintaan neljä. Osa hakijoita hakee toimilupaa koko maahan, osa rajoitetulle alueelle.

Joidenkin arvioiden mukaan yhden luvan myöntäminen amerikkalaistekniikalle edellyttäisi suojakaistan jättämistä eri taajuuksien väliin, mikä leikkaisi lupien määrän kolmeen. Taajuudet myöntää Telehallintokeskus.

Kaksi vetäytyi

Alustavasti kisaan ilmoittautuneista hakemuksena vetivät pois kansainväliset Telenordia ja Vodafone. Telenordian takaa löytyy mm. brittiläistä ja tanskalaista omistusta. Brittiläinen Vodafone ja amerikkalainen Airtouch ilmoittivat vastikään fuusiosta.

Toisaalta Tampereen Puhelin ilmoittautui joukkoon omalla hakemuksellaan. Ensikierroksella se oli Finnet-yhtiöiden ryhmässä. Tuolloin hakijoita oli 15. Lopullisessa kisassa on mukana 14 yhtiötä.

Finnet-yhtiöiden liittymässä on nyt 41 maakunnallista yritystä, sillä Tampereen lisäksi Keski-Suomen Puhelin on irtaantunut joukosta.

Hakijoista löytyvät myös tutut Sonera, Radiolinja ja ruotsalainen Telia. Vain amerikkalaistekniikkaan ratkaisunsa perustaa Saunalahden Serverin omistama Clari Net.

Kansainvälistä omistusta hakijoista edustavat esimerkiksi ruotsalainen Interloop ja norjalainen Sense Comminications Finland.

Kahdella hakijoista ei ole ennestään toimintaa Suomessa.

STT-MH
19.2.1999


TALOUS -SIVULLE