Viikon varrelta - ulkomaat lyhyesti


Venäjän mafia rahoittaa julkisia hankkeita

Venäläinen kuvernööri on myöntänyt käyttävänsä mafian rahaa julkisiin rakennustöihin, kertoo arvostettu venäläinen talousalan sanomalehti Kommersant.

Lehden mukaan Sverdslovskin alueen kuvernööri Eduard Rossel on pyytänyt mafiapäälliköltä rahoitusta Jekaterinburgin kaupungissa tehtäviin rakennustöihin. Mafian rahoittaman hankkeen tarkoituksena on entisöidä tsaarinaikainen aukio kaupungin keskustassa.

Kuvernöörin ja mafian yhteistyö on vastoin Venäjän hallituksen viimeaikaisia määräyksiä taistella järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan.

Pääministeri Jevgeni Primakov sanoi keskiviikkona, että rikollisuuden ja korruption kuriin saaminen lisäisi myös alueiden tuloja. Kuvernööri Eduard Rosselin taktiikka on toisenlainen, hänen tavoitteenaan on palauttaa likainen raha takaisin reaalitalouteen yhteistyöllä.

- Kutsuin kerran luokseni liikemiehen, joka tunnettiin yhtenä Uralin mafian johtajista. Istuimme alas, minä kuuntelin hänen puhettaan siitä, kuinka kovaa liiketoiminta on, ja sitten pyysin häntä sijoittamaan rahaa julkisiin rakennustöihin, kuvernööri Rossel sanoi Kommersant -lehden mukaan.


Puolan parlamentti hyväksyi NATO-jäsenyyden

Puolan parlamentti hyväksyi keskiviikkona suurella äänten enemmistöllä maan liittymisen sotilasliitto NATO:on. Kaikkiaan 409 kansanedustajaa äänesti NATO-jäsenyyden puolesta. Vain seitsemän äärioikeistolaisen katolisen puolueen edustajaa äänesti vastaan. Neljä kansanedustajaa pidättyi äänestämästä.

Puolan presidentti Aleksander Kwasniewski kuvasi parlamentin äänestystä historialliseksi tapahtumaksi. Sillä on paljon muutakin kuin historiallista ja turvallisuuspoliittista merkitystä, koska se mahdollistaa Puolan liittymisen koko maailman kohtalosta päättävään ryhmään, presidentti sanoi televisiossa.

Kwasniewskin on määrä ratifioida liittymissopimus myöhemmin tällä viikolla. Puolasta tulee NATO:n täysivaltainen jäsen 12. maaliskuuta yhdessä Unkarin ja Tshekin kanssa.


Hillary Clinton myönsi harkitsevansa senaattiin pyrkimistä

Yhdysvaltain presidentin puoliso Hillary Clinton myönsi tiistaina ensimmäistä kertaa julkisesti, että hän harkitsee pyrkivänsä senaattiin New Yorkin osavaltion edustajana. Hillary Clinton sanoi tekevänsä lopullisen ratkaisun myöhemmin tänä vuonna.

- Siihen asti aion keskittää huomioni niihin asioihin, jotka ovat presidentin työlistalla ja joiden parissa olemme tehneet yhdessä työtä vuosikausia, Hillary Clinton totesi kirjallisessa lausunnossaan.

Presidentti Bill Clinton sanoi jo maanantaina antavansa täyden tukensa vaimolleen, mikäli tämä päättää pyrkiä senaatin jäseneksi.


Meri suosituin – Savisaar epäsuosituin

Presidentti Lennart Meri on edelleen Viron suosituin poliitikko. Kaikkein ristiriitaisin hahmo maan politiikassa on keskustapuolueen johtaja Edgar Savisaar, jonka useimmat nimeävät epäsuosituimmaksi. Hän on kuitenkin myös suosittujen listalla heti presidentti Meren jälkeen.

Poliitikoista muodostuneita mielikuvia tutki tulevien parlamenttivaalien alla Viron sosiologian tutkimuskeskus.

Epäsuosittujen poliitikkojen listalla hopeasijan otti reformipuolueen puheenjohtaja Siim Kallas. Hänen suosionsa putoamiseen on todennäköisesti vaikuttanut toiminta Viron keskuspankissa ja Pohja-Eesti pankille lainatut 10 miljoonaa dollaria, joita ei koskaan ole saatu takaisin ja joiden lopullinen määränpää on toistaiseksi arvoitus.

Pronsille epäsuosittujen listalla nousi isänmaan liiton puheenjohtaja Mart Laar. Erot mitalikolmikon välillä olivat suuret: Savisaaren prosenttisaalis oli 14, Kallas sai 12 ja Laar 5,2 prosenttia.

Vielä suurempi oli ykkös- ja kakkossijan ero, kun kysymys on suosittujen listasta. Lennart Meren nimesi suosituimmaksi 17,4 prosenttia vastaajista ja Savisaaren 12,7 prosenttia. Seuraavina tällä listalla ovat sosiaalidemokraattien Andres Tarand, toisen venäläispuolueen johtaja Nikolai Maspanov ja Mart Laar.


Cozma pidätettiin, poliisi pysäytti kaivosmiesten marssin Romaniassa

Romanian kaivosmiesten johtaja Miron Cozma pidätettiin keskiviikkoaamuna Bukarestin lounaispuolella, kertoi maan sisäministeri Constantin Dudu Ionescu. Cozma tuomittiin maanantaina 18 vuodeksi vankeuteen valtiovallan horjuttamisesta.

Romanian turvallisuusjoukot pysäyttivät aamulla tuhansien Cozman tuomiosta raivostuneiden kaivosmiesten marssin kohti maan pääkaupunkia. Turvallisuusjoukot pysäyttivät kepein ja kirvein aseistautuneet marssijat Caracalissa 150 kilometrin päässä Bukarestista käyttäen apunaan kyynelkaasua ja kumiluoteja. Öisissä yhteenotoissa loukkaantui kymmeniä poliiseja, kertoi uutistoimisto AFP.

Cozma oli itse pidätykseensä asti kaivosmiesten marssin kärjessä. Hän johti myös viime kuussa 15 000 mainarin protestimarssia, joka keskeytettiin vasta kun Cozma ja pääministeri Radu Vasile olivat neuvotelleet keskenään.

Vuonna 1991 Cozma johti kaivosmiesten rajua mellakointia Bukarestissa, joka johti maan silloisen pääministerin Petre Romanin eroon.


Ruotsissa kaikkien aikojen suurin huumetakavarikko

Göteborgin tulli on tehnyt Ruotsin kaikkien aikojen suurimman huumetakavarikon. Tulli löysi helmikuun alussa 243 kiloa kokaiinia Etelä-Amerikasta tulleesta banaanikontista. Huumeen arvo katukaupassa on noin miljardi kruunua (runsaat 670 mmk).

Huume löytyi Göteborgin vapaasatamasta sattumalta 5. helmikuuta. Banaanikontti oli ollut paikalla pari päivää ilman että kukaan oli tullut sitä perimään.

Tulli uskoo, että huume on lähetetty Ruotsiin vahingossa, koska määrä on tavattoman suuri ja koska vastaanottajaa ei ole ilmaantunut. Koko viime vuonna tulli takavarikoi Ruotsissa yhteensä 11 kiloa kokaiinia.


Murhayritys Uzbekistanin presidenttiä vastaan

Kolmetoista ihmistä sai surmansa ja 128 haavoittui Uzbekistanin pääkaupungissa Tashkentissa tiistaina sattuneissa räjähdyksissä, jotka oli ilmeisesti suunnattu maan presidenttiä Islam Karimovia vastaan. Venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan räjähdysten takana olivat ääriuskonnolliset ainekset.

Sotilaat sulkivat Tashkentin keskustan räjähdysten jälkeen. Presidentti Karimov sanoi tv:ssä, että räjähdykset oli suunnattu häntä vastaan. Hän syytti "pimeitä voimia" murhayrityksestä.

Televisio näytti myöhemmin kuvia pahoin vaurioituneista rakennuksista, palaneista autoista ja kaduille syntyneistä kuopista. Venäjän tv:n mukaan muutama epäilty oli pidätetty Tashkentin lentokentällä. Tietoa ei voitu heti kuitenkaan vahvistaa.

Presidentin oli määrä johtaa hallituksen istuntoa hallintorakennuksessa, kun kuusi autopommia räjähti sen lähellä. Jopa seitsemän muuta räjähdystä kuultiin ensimmäisten jälkeen. Karimov oli lähestymässä rakennusta räjähdysten sattuessa. Heti niiden jälkeen häntä kuljettanut auto kääntyi tulosuuntaansa ja poistui paikalta.

Palomiehet yrittivät sammuttaa hallintorakennuksessa palavaa tulta ja rakennus itsessään näytti pahoin tuhoutuneelta.
- (Iskun) tarkoituksena oli surmata presidentti, rikkoa maassa vallitsevaa järjestystä ja pelottaa meitä, mutta meillä on joukkoja, jotka taistelevat ääriaineksia vastaan, Karimov sanoi tv:ssä.

Mikään ryhmä ei ole ilmoittautunut iskujen tekijäksi, mutta diplomaattilähteiden mukaan Karimovia vastustavat islamilaiset ääriainekset ovat todennäköisimpiä syyllisiä.


Grönlantilaiset valitsivat alueparlamentin

Grönlantilaiset valitsivat tiistaina saarelleen uuden alueparlamentin. Ankara lumisade ei näyttänyt haittaavan äänestysintoa, ja äänestysvilkkauden odotettiin nousevan noin 70 prosenttiin, mikä on tavallista Grönlannissa.

Asiantuntijat ennustivat etukäteen kireää kilpaa kolmen suurimman puolueen kesken. Näistä kaksi sosiaalidemokraattinen Siumut ja liberaali Atassut ovat jakaneet vallan vuodesta 1995 lähtien. Kolmas on vasemmistolainen kansallismielinen Inuit Ataqatigiit.

Vaalien jälkeen muodostettava uusi hallitus joutuu ottamaan seuraavan neljän vuoden aikana kantaa esimerkiksi öljyn ja mineraalien etsinnän tehostamiseen, itsehallinnon laajentamiseen ja EU:n yhteisvaluuttaan euroon.

Vielä tällä hetkellä Grönlanti saa 95 prosenttia vientituloistaan kalastuksesta, varsinkin katkaravuista. Asiantuntijoiden mukaan saarella olisi kuitenkin mahdollisuudet monipuolistaa talouttaan esimerkiksi öljyntuotannolla sekä kulta-, timantti- ja sinkkikaivoksilla.

Taloudellinen omavaraisuus on vielä kaukana, sillä Tanska avustaa Grönlantia vuosittain noin kahdella miljardilla markalla. Grönlanti on kuulunut Tanskaan jo yli 250 vuotta, mutta saarella on ollut rajoitettu itsehallinto vuodesta 1979 lähtien. Saaren 55 000 asukkaasta suurin osa on edelleen inuiitteja.

Paikalliset poliitikot ovat todenneet, että suurempi taloudellinen riippumattomuus nostattaa väistämättä myös vaatimuksia saaren täydellisestä itsenäisyydestä. Alueparlamenttiin valittiin noin 200 ehdokkaan joukosta 31 edustajaa.


Pohjois-Koreassa juhlittiin johtaja Kimin syntymäpäiviä

Pohjois-Koreassa juhlittiin tiistaina "rakkaan johtajan" Kim Jong Ilin 57-vuotispäiviä. Kansalaisia kehotettiin pysymään uskollisina ja puolustamaan johtajaansa jopa henkensä kaupalla. Syntymäpäivän kunniaksi juhlatapahtumia järjestettiin ympäri maata ja juhlinta huipentui joukkokokoukseen pääkaupungissa Pjongjangissa.

Pääministeri Kim Yong Nam ylisti Kimiä siitä, että tämä on asettanut tärkeimmäksi päämääräkseen asevoimien vahvistamisen. Samalla hän kehotti kansalaisia suojelemaan johtajaansa jopa hengellään.

Kim itse loisti poissaolollaan omista juhlistaan. Pohjois-Korean on kerrottu kärsivän laajasta nälänhädästä ja maan ennustetaan olevan matkalla kohti täydellistä romahdusta.

Amerikkalaislähteiden mukaan noin 10 prosenttia Pohjois-Korean väestöstä on kuollut nälkään ja aliravitsemukseen kolmen viime vuoden aikana. Etelä-Korean tiedusteluviranomaiset arvioivat, että Pohjois-Korea on käyttänyt syntymäpäiväjuhlallisuuksiin yli 100 miljoonaa dollaria.

Kim Jong Il nostettiin Pohjois-Korean johtajaksi virallisesti viime syyskuussa, kun hänet nimitettiin vaikutusvaltaisen kansallisen puolustuskomitean johtajaksi. Kimin valtaannousu kesti neljä vuotta. Hänen edeltäjänsä ja isänsä, Pohjois-Korean valtion perustaja Kim Il Sung kuoli 1994.


Dalai-lama: Yhteydet Kiinaan katkenneet

Intiassa oleskeleva Tiibetin hengellinen johtaja Dalai-lama sanoo, että Tiibetin tulevaisuudesta Kiinan kanssa käyty yhteydenpito on katkennut täysin.

- Toimivia tiedotusyhteyksiä oli, ja viime vuoden alkupuolella ne toimivat tasaisesti. Mutta viimeksi kuluneiden kuuden kuukauden aikana tilanne on muuttunut, sanoi dalai-lama viikonvaihteessa julkaistussa haastattelussa.

Kiina miehitti Tiibetin vuonna 1950. Dalai-lama pakeni kiinalaishallintoa vastaan tehdyn epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen Pohjois-Intiaan vuonna 1959. Intiassa asuu noin 100 000 tiibetiläispakolaista.


Kiina vapautti sairastelevan toisinajattelijan

Kiinan viranomaiset päästivät maanantaina vuodesta 1993 vangittuna olleen tosinajattelijan Gao Yun ehdonalaiseen vapauteen. Hongkongissa toimivan ihmisoikeusjärjestön mukaan mm. sydän- ja munuaisvaivoista kärsinyt Gao vapautettiin terveyssyistä.

Järjestön mukaan Gao palasi lepäämään Pekingissä sijaitsevaan kotiinsa.

Gao, 56, sai syksyllä 1993 kuuden vuoden vankeustuomion "valtiosalaisuuksien paljastamisesta". Hän oli kirjoittanut Kiinan tilannetta käsitteleviä artikkeleita hongkongilaiseen lehteen. Gaon tuomio päättyy ensi syksynä.

Koonneet: IA, IKK & JHL
19.2.1999


ULKOMAAT -SIVULLE