Sisältö
Pääsivu
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Linkit
Arkisto

Pääkirjoitus

Päätoimittaja Ilkka Ahtokivi


19.2.1999

Kuin köysi hirtettyä

Euroopan unionin jäsenmaana Suomi noudattaa EU:n yhteistä maatalouspolitiikkaa. Tämä on merkinnyt hallinnollisten hintojen laskua ja rajasuojan poistumista muihin EU-maihin. Maatalous ja itse asiassa koko elintarviketalous toimii avoimilla markkinoilla. Tuottajille maksettavat tuottajahinnat määräytyvät markkinoiden mukaan sen perusteella, kuinka alalla menestytään.

Kiistattomasti voidaan todeta, että Suomen EU-jäsenyyden myötä maataloustuotteiden markkinahinnat ovat laskeneet eurooppalaiselle tasolle, osin jopa alle EU-maiden keskihintojen.

Vuodesta 1994 vuoteen 1995 - jolloin Suomi liittyi EU:iin - tuottajahinnat putosivat keskimäärin 38 prosenttia. Hintojen lasku on jatkunut myös jäsenyysaikana. Tuottajahintojen laskun myötä korostuu tukien merkitys viljelijöiden tulonmuodostuksessa ja maataloustuotannon kannattavuudessa.

Maatalouden tuesta on pohjimmiltaan kysymys myös Agenda 2000-neuvotteluissa. EU on laajentumassa itään. Sitä ennen unionin on sopeutettava budjettinsa siten, että nykyiset jäsenmaat eivät joudu taloudellisiin vaikeuksiin uusien, maatalousvaltaistenkin tulokkaiden astuessa sisään. Tuosta sopeutuksesta Agenda-neuvotteluissa juuri on kyse.

Jos komission esitys Agendaksi toteutuisi puhtaana, Suomi menettäisi noin 800 miljoonaa markkaa maatalouden puolella, vaikka rakennetuissa pärjäisikin. Suomen hallitus on ilmoittanut jo varhaisessa vaiheessa edellyttävänsä täyttä kompensaatiota Agendan aiheuttamille menetyksille. Tämä ilmoitus on voimassa edelleen, sillä suomalainen talonpoikakin on leipänsä ansainnut.

Suomen neuvottelutavoite on haastava eivätkä neuvotteluasetelmat ole kadehdittavat. Tässä suhteessa kaikki kotimainen tuki tavoitteen saavuttamiselle on tarpeen.

Kyse on suomalaisista maataloustuottajista, joiden etujärjestönä toimii MTK. Maallikossa herättääkin kummeksuntaa se, että MTK:n puheenjohtaja maanantaina haukkui Suomen hallituksen kertoen, että Suomi on valinnut väärän linjan neuvotteluissa EU:n maatalouspolitiikan uudistamisesta.

Keskiviikkona MTK jo riensi joukoin Senaatintorille "tukemaan" hallitusta sen Agenda-tavoitteissa. Kuin sopimuksesta keskustan eduskuntaryhmä varoitti myös keskiviikkona hallitusta antamasta periksi EU:n maatalousneuvotteluissa.

Suomalainen tuottaja tarvitsee elantonsa edelleen ja tuen ammatilleen. Hallituskin tarvitsee tuen asettamansa tavoitteen toteuttamiselle. MTK:n ja keskustan tämänviikkoisesta liikehdinnästä syntyy väistämättä kuva, että ne tukevat isänmaan etua kuin köysi hirtettyä.

ILPO KIURU