Piha: EU-parlamentti ei kiinnosta kokoomusta



EU-parlamentista takaisin Suomen eduskuntaan pyrkivä Kirsi Piha moittii maanantaina julkistetussa kirjassaan kokoomuksen suhtautumista EU-parlamenttiryhmäänsä.


Pihan mukaan puolueen EU-politiikkaa ei ole tehty yhdessä, eikä esimerkiksi puheenjohtaja Sauli Niinistön kiinnostus EU:n päätöksentekoon ole yltänyt parlamenttiin saakka.

Kaksi ja puoli vuotta Brysselissä ja Strasbourgissa istunut Piha kertoo, että tänä aikana on kokoomuksen EU-valtuuskunta kokoontunut kolme kertaa. Se sai aikaan yhden tyhjänpäiväisen julkilausuman. Valtuuskunta koostuu puolueen johdosta, EU-parlamentaarikoista ja eduskuntaryhmän johdosta.

Niinistö ilmoitti Pihalle ennen erään kokouksen alkua, että hänellä olisi parempaakin tekemistä.
- Niin olisi varmasti ollut meillä muillakin kokousten lopputulosten perusteella, Piha kirjoittaa.

Piha arvioi kokoomuspäättäjien saaneen pysyvän vamman Pertti Salolaisen kohtalosta. Salolaisen EU-aktiivisuus ja ulkomailla matkustelu teki hänestä entisen puheenjohtajan.

Pihan mielestä kokoomuspäättäjät pitävät kyläpoliitikkojen tapaan mieluummin huolta teiden päällystämisestä kuin kansainvälisestä politiikasta.

Ilaskiven tukeminen oli suuri virhearvio

Tästä asti aikaa -niminen kirja ei hellittele myöskään Pihan parlamenttitoveria Raimo Ilaskiveä. Piha nimeää työskentelyään presidentiksi pyrkineen Ilaskiven vaalitoimistossa vuonna 1994 "tähänastisen poliittisen uransa suurimmaksi virhearvioksi".

Tämän johtopäätöksen perusteiksi hän sanoo valtavat näkemyserot "asiassa kuin asiassa". Kirjaan on päässyt myös Ilaskiven lehtilausunto, jonka mukaan rasismi alkoi, kun ensimmäiset somaliryhmät tulivat maahan.

31-vuotias Piha kuvailee kirjassaan EU-parlamentaarikon työtä, mutta esittää myös käsityksiään monista politiikan osa-alueista. Näkökulma on korostetun yksilö- ja sukupolvikeskeinen: 60-luvulla syntyneillä on Pihan mielestä erilaisia näkemyksiä kuin sodan kokeneella sukupolvella tai suurten ikäluokkien edustajilla.

Kokoomuksen varapuheenjohtajana toimiva Piha moittii SAK:ta sekaantumisesta lainsäädäntöön, mutta vaatii samalla yrittäjäjärjestöjen aseman vahvistamista yhteiskunnallisesti kauaskantoisia päätöksiä tehtäessä.

NATO-jäsenyydelle useita perusteita

Piha suhtautuu myönteisesti Suomen NATO-jäsenyyteen. Hänen mielestään NATO:n kokouspöydissä päätetään yhä enemmän Euroopan turvallisuuspoliittisesta strategiasta. Jäsenyyttä ei tulisikaan pohtia enää vain uhkakuvien pohjalta.

Piha hakee mallia myös Ruotsista. Hän katsoo Suomen ja Ruotsin käyvän eräänlaista viivytystaistelua omissa poteroissaan odottaen, kumpi tekee ensimmäisenä aloitteen kohti NATO-jäsenyyttä.

Kolmas peruste on Pihan mielestä välttämättömyys tukevoittaa eurooppalaista turvallisuuspolitiikkaa. USA ei ole valmis loputtomiin uhrauksiin Euroopan mantereen rauhan puolesta.

Piha tunnustaa kirjassaan, ettei Martti Ahtisaari ole hänen presidenttinsä. Hän arvostelee Ahtisaarta siitä, että tämä on erehtynyt tulkitsemaan presidentin valtaoikeuksia omaksi edukseen.

Piha haluaisi lisäksi julkisiksi presidentin matkakulut ja lääkärintarkistusten tulokset.

STT-IA
19.2.1999


POLITIIKKA -SIVULLE