Saksa taistelee tax-freen puolesta

EU:n komissio vastustaa tax-freen jatkamista



Verovapaan myynnin poistaminen ensi kesänä Euroopan unionin sisäisestä laiva- ja lentoliikenteestä näyttää entistä todennäköisemmältä. EU:n komission kielteinen kanta varmistui keskiviikkona, kun se julkisti arvionsa tax-free -kaupan vaikutuksista työllisyyteen.


Selvitysten mukaan tax-free -kaupalle myönnettävä jatkoaika ei vaikuttaisi merkittävästi jäsenmaiden työllisyyteen. Komissio katsoo, että myynnin jatkaminen aiheuttaisi sen sijaan epävarmuutta ja haittaa muille jälleenmyyjille ja liikenteelle.

Komission arvion mukaan kilpailua häiritsevien tukien poistamisen ansiosta lyhyen aikavälin työttömyys vähintäänkin korvautuu pitkällä aikavälillä. Näin etenkin jos nykyinen valtion verotulojen puuttuminen on vastaavasti lisännyt työn verottamista.

EU:n vero- ja sisämarkkina-asioista vastaava komissaari Mario Monti sanoi keskiviikon lehdistötilaisuudessa, että verovapaan tupakan ja alkoholin myynnin lopettaminen lisäsi valtioiden verotuloja yli 12 miljardilla markalla.

Suomi selviää muutoksesta muita jäsenmaita vähemmällä, sillä suurin osa tax-free -kaupasta jatkuu edelleen Ahvenanmaan ja Tallinnan laivaliikenteessä.

Jäsenmaat voivat korjata ongelmia

Koska työllisyyden parantaminen on EU:n keskeisiä tavoitteita, komissio kuitenkin kehottaa jäsenmaita ryhtymään toimiin, joilla mahdollisia tilapäisiä alueellisia, sektorikohtaisia tai sosiaalisia ongelmia voidaan vähentää.

Komission mukaan EU voisi joissakin tapauksissa myöntää taloudellista tukea haittojen korjaamiseksi esimerkiksi rakennerahastosta. Kysymykseen voisivat Montin mukaan tulla myös samantyyppiset erityistoimet, joita käytettiin tullihenkilökunnan kohdalla vuoden 1992 jälkeen EU:n sisämarkkinoiden avautuessa.

Montin mukaan useimmat tax-free -myymälät jatkavat toimintaansa myös ilman verotukea. Hän viittasi kokemuksiin Yhdysvalloissa, jossa lentokenttien ostoskeskukset menestyvät ilman verovapaita tuotteitakin. Vastaavasti tavallisten myymälöiden työllisyyden odotetaan paranevan.

Montin mukaan verovapaista tuotteista diplomaattiasemansa perusteella nauttivat EU-komissaarit päättivät keskiviikkona selvittää voidaanko käytännöstä luopua.

EU teki päätöksen verovapaan kaupan lopettamisesta vuonna 1991, koska sen katsottiin häiritsevän yhtenäisen talousalueen toimintaa. Päätöksen on määrä astua voimaan 1. heinäkuuta.

Päätös jatkosta epätodennäköinen

Jatkoajan myöntämistä tax-free -kaupalle pidettiin mahdollisena vielä joulukuussa Wienin huippukokouksessa, jolloin komissiolle annettiin tehtäväksi selvittää hankkeen työllisyysvaikutuksia.

EU:n valtiovarainministerien on tarkoitus tehdä päätös asiasta 15. maaliskuuta. Lisäajan myöntäminen näyttää epätodennäköiseltä, sillä se tulisi tehdä ministerineuvostossa yksimielisesti. Useat jäsenmaat vastustavat lisäajan myöntämistä.

Mm. tax-free kauppaa vastustavan Tanskan osalta muutoksen on arvioitu vaikuttavan työllisyyteen myönteisesti. Sen sijaan EU:n suuret jäsenmaat Saksa, Ranska ja Englanti ovat vastustaneet tax-free -kaupan poistamista.

Tax-free kauppaa käyvien yrityksien etujärjestö IDFC vaati keskiviikkona ainakin viiden vuoden siirtymäaikaa muutoksille. Myös AY-liike on vastustanut hanketta. Eurooppalaisista palkansaajajärjestöistä mm. ETUC sanoi keskiviikkona komission jättävän Wienin huippukokouksen työllisyystavoitteet huomiotta.

Saksa taistelee tax-freen puolesta

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder ei ole luopunut taistelusta verottoman myynnin jatkoajan puolesta. Hän toivoo saavansa jo ensi viikolla muilta hallitusten päämiehiltä tukea EU:n komission keskiviikkoisen, jatkoajalle kielteisen, päätöksen kumoamiseksi.

Schröder kuuluu niihin eurooppalaisiin huippupoliitikkoihin, jotka ovat tarmokkaimmin ajaneet jatkoaikaa verottomalle myynnille. EU:n joulukuisessa huippukokouksessa Wienissä hän sai yhdessä Britannian pääministerin Tony Blairin kanssa muut EU:n johtajat vaatimaan komissiolta selvitystä tax-freen lopettamisen työllisyysvaikutuksista.

Schröder ei ole tyytyväinen komission keskiviikkoiseen päätökseen, jonka mukaan ei ole syytä jatkaa verotonta myyntiä. Hän haluaa jopa viiden vuoden jatkoaikaa ja toivoo, että komissio tekee tätä koskevan ehdotuksen viimeistään maaliskuun 15. päivän valtiovarainministerikokoukselle.

Ruotsin pääministeri Göran Perssonkaan ei usko, että tax-free -kiistassa on sanottu viimeistä sanaa. Hän ihmetteli, ettei komissiolla ole parempaa tuntumaa todellisuuteen tavatessaan toimittajia Karlstadissa torstaina.

Persson on komission kanssa periaatteessa samaa mieltä siitä, ettei verottomuus kuulu sisämarkkinoihin.
- On kuitenkin olemassa kauppojen ja henkilökunnan muodostama rakenne, ja muuttaminen vie aikaa. Silloin pitää voida tehdä hiukan väkivaltaa periaatteille, Persson sanoi.

Ruotsi ei aio kuitenkaan Perssonin mukaan olla eturintamassa taistelussa jatkoajan puolesta.

STT-IA
19.2.1999


TALOUS -SIVULLE